İhracatçılar İçin E-Ticaret Sitelerine Üyelik Devlet Destekleri 2022


İhracatçılar İçin E-Ticaret Sitelerine Üyelik Devlet Destekleri   

 

Aşağıda belirtilen e-ihracat destekleri kaldırılmıştır ve yeni e-ihracat desteklerini “E-İhracat Destekleri ve E-İhracat Konsorsiyumları” isimli yazımda bulabilirsiniz.  

İhracatçılar İçin E-Ticaret Sitelerine Üyelik Devlet Destekleri 2022 güncellemesi geldi. 4 Şubat 2022’de değiştirilen şekli aşağıdadır.   E-ticaret devlet destekleri 2022 güncellemesinde, 2021’de onaylanan e-ticaret sitelerinden “Polymerupdate.com” ve “globalpiyasa.com” Çıkarılmış ve turkishexporter.com.tr eklenmiştir.

Ticaret Bakanlığının web sitesinde;  “2022 yılı için firmaların Bakanlıkça onaylanan e-ticaret sitelerine üyeliklerine ilişkin giderleri, e-ticaret sitesi başına yıllık 15.102 TL’ye kadar desteklenecektir (Dekont tarihi esas alınır).” denmiştir. Yani her e-ticaret sitesi başına en fazla %60  ve 15.102 TL’ya kadar ödeme yapılabilecektir. Bu tutar, her takvim yılı başında (TÜFE + Yİ-ÜFE)/2 oranında güncellenir.

Şirketler, destekten en fazla 3 e-ticaret sitesi için ve e-ticaret sitesi başına en fazla 2 yıl süresince yararlanabilir.

 

 

 

Onay Verilen E-Ticaret Siteleri (2022)

 

 

 

 

 

İhracatçılar İçin E-Ticaret Sitelerine Devlet Destekleri 2020 yazımı diğer yılların desteklerinden ayırarak geçmişi de anımsama şansımız olsun istedim.

İhracatçılar, B2B pazaryerlerinde çalışarak dış pazarlarını büyütebildiklerini gördükçe e-ticaretin önemi büyüdü ve Devlet ihracatçılar için e-ticaret sitelerine Devlet desteklerini 2020’de yeniden düzenledi.

2019 yılında e-ticaret sitelerine üyelik bedellerinin devlet destekleri kapsamında ihracatçılara verilmesinin  uygulama şekli ve onaylı e-ticaret sitelerinin listesi yeniden düzenlenmişti. Ben de  E-Ticaret Sitelerine Devlet Destekleri 2019 Uygulaması   yazımda enine boyuna bu desteklerin hangi e-ticaret sitelerine ve hangi koşullarda verildiğini anlatmıştım. Ancak bu uygulama daha sonra durduruldu arkasından gelen pandemi süreciyle de bir süre bekletildi.

23 Haziran 2020 Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi

Yeniden düzenlenen mevzuat bambaşka bir şekilde karşımıza çıktı ve onaylı siteler içinde iki sürpriz site olduğunu gördük. 23 Haziran 2020 tarihinde düzenlenmiş  Devlet’in destek için onay verdiği 2020 e-ticaret siteleri listesine bir göz atalım.

 

Onay Verilen E-Ticaret Siteleri 2020

Chemorbis ve SteelOrbis benim her zaman derslerimde bahsettiğim çok kıymetli iki dikey e-ticaret sitesidir, yani isimlerinden de anlaşılacağı üzere Chemorbis kimyasal ürünler,  SteelOrbis ise çelik ticaretinde e-ticaretin öncülerinden ve ilklerinden olup kendi sektörlerindeki firmalar tarafından uzun yıllardır kullanılan sitelerdir. Diğer iki e-ticaret sitesi de bütün ürün gruplarında ihracatçılar için dış pazar yaratabilecekleri olanakları sunar.

Alibaba’da ürünlerinizi listeler, alıcılarla yazışır, fiyat teklifleri verirsiniz.

TradeAtlas’ta ise durum farklıdır, ihracat yapan firmaların ithalatçılarını ve konşimento bilgilerini görebileceğiniz bir veri tabanı satar.

İhracatçılar için E-ticaret sitelerine devlet destekleri 2020 düzenlemesi, sanal fuarları organize edecekler  ile sanal fuarlara ve ticaret heyetlerine katılım sağlayacak firmaları da kapsayan desteklerle birlikte “Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi” adıyla yayınlanmıştır.

E-ticaret sitelerine 2020 destek oranları

E-Ticaret Sitelerine 2020 Destek Oranları

 

Sana Fuarlar ve Sanal Ticaret Heyetleri Destekleri

 

  Sanal Fuarlar ve Sanal Ticaret Heyetleri Katılım Destekleri 2020

Sanal Fuar organizasyonu yapan firmalara verilecek destekler ise şu şekilde düzenlenmiştir;

Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi 2020

 

Adı geçen e-ticaret sitelerine üyelik için Türkiye temsilcileriyle görüşerek uygulamaya dair ayrıntılı bilgi alınabilir ve buna göre üyelik işlemleri başlatılabilir.

Alibaba’ya üyelik yapan ve yapacak firmalara önerim, ihracat elemanlarının,  Alibaba’nın Türkiye temsilcisinden iyi bir eğitim almasını sağlamak ve ayrıca başka e-ticaret eğitimleriyle de desteklenmesine devam etmektir. Alibaba’nın SEO stratejisine ilişkin yazdığım bu yazı da yardımcı olacaktır.

Yeni e-ticaret ve sanal fuar desteklerinin, ihracatçılarımıza yeni pazarlar yaratma avantajı olarak dönmesini dilerim.

 

 

 


2 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.