Alibaba SEO Stratejisi ve Alibaba’da Satış Yapmak konusu, e-ticarette rekabetin artıp güvenilir ve iyi satıcı olmanın önem kazandığı günümüzün konusudur. Bundan böyle Alibaba gibi aracı elektronik pazaryerlerinin SEO ve algoritma yapıları konusunda fikir sahibi olmayanlar e-ticarette başarılı olamayacaklardır.
Alibaba ile ilk tanışmam 2000-2001 yıllarında olmuştu ve o zaman yeni kurulmuş bir e-ticaret sitesiydi. SEO ‘dan ziyade B2B ve B2C en çok duyduğum kavramlardı. Alibaba ve benzeri bir kaç pazar yerinde, tekstil ve konfeksiyon üretim firmalarından oluşan EGS ortaklarımız satış yapabilirler mi konusu kafamı kurcalıyordu. Ancak diğer yandan parasız kullanımı çok kolay olan bu sitelere ciddi alıcılar pek de kıymet vermiyor ve dolandırıcıların cirit attığı bu ortamda bulunmayı düşünmüyorlardı. 2003’den sonra YORKTRADE’de e-ticaret eğitimlerinde ana pazar yerimiz hep Alibaba oldu, Alibaba’dan 200-300$ civarı olan yıllık üyelik hesabını satın alıp öğrencilerimizle paylaşıyor ve firma profili oluşturma, ürün listeleme ve alıcılarla yazışma gibi teknikleri anlatıyorduk. O yıllarda güvenilir ticaret yapma konusunda gerek tahsilat sistemlerinde gerekse ürün denetim ve iade koşullarında üyelerine tatmin edici çözümler sunamıyordu Alibaba.
Yanılmıyorsam ilk 2011 yılında ülkemizde B2B e-ticaret sitelerine yıllık üyelik bedelleri için devlet destekleri sağlanmaya başladı. Bu yıldan itibaren Alibaba’nın yıllık üyelik fiyatları artarken güvenli e-ticaret sağlama adına giderek bedelsiz üyeliklerin kapsamını da daralttı. Global ödeme sistemleri içinde en güvenilir ödeme sistemi olarak kabul gören Paypal’a benzer yapıda kendi ödeme sistemini Alipay’i ve B2B için Alipay For Business‘i geliştirdi.
Alexa verilerine göre Alibaba şu anda en yüksek global erişim değerlerine sahip B2B pazar yeridir. Bu arada hedef ülkelerinizden ne kadar ziyaretçi aldığı da önemlidir. Her B2B pazar yerinde olduğu gibi doğduğu ülke en çok ziyaretçi aldığı ülkedir ondan sonraki ülkelerin oranı çok önemlidir. Aşağıdaki 5 Haziran 2018 Alexa sıralamasına göre diğer ziyaretçi aldığı ülkeler ABD, Hindistan, Japonya ve Rusya’dır;
Alibaba güvenilir bir pazar yeri olma yolunda alt yapısını nasıl güçlendirdi?
- Sadece üçüncü parti kuruluşlarca iyi araştırılmış tescilli şirketlere üyelik vererek,
- Çin’li satıcılara Alibaba garantili satış (Trade Assurance) olanağı sağlayarak (diğer ülke satıcıları Trade Assurance sistemine dahil olamıyor) ,
- bedelsiz (free) üyelik yapan satıcılara alıcılarla bağlantı kurma şansını tamamen kapatarak,
- tedarikçilerin vergi matrah ve varlıklarını (Supplier Assessments) bir garanti olarak alıcılarıyla paylaşmasına imkan vererek,
- sadece Çin’li gold tedarikçiler için geçerli olsa da işlem hacimlerini (transaction level),
- üyelik sürelerini,
- yanıt verme süre ve oranlarını paylaşarak
Eylül 2017’de katıldığım, Türkiye temsilcisi E-Glober tarafından düzenlenen toplantıda 260 milyonun üzerinde kayıtlı üyeleri ve 11 farklı dil seçeneği olduğundan bahsedildi. Bir satıcıya sekiz alıcı düşüyor ve devlet desteklerinden yararlanabileceğiniz üç siteden bir tanesi. Teorik olarak devlet onaylı 16 adet B2B pazar yeri ve firma rehberleri olmasına rağmen uygulamada 250 firmanın toplanıp üye olmayı başarabileceği üç site var Alibaba, Kompass, Turkishexporter.net.
Güvenilir ve başarılı işlemlerin hacmi arttıkça Alibaba’nın değeri de arttı. Türkiye’den devlet desteği alarak üyelik yapan ihracatçıların adedi her geçen gün artıyor. Rekabet arttıkça listelenen ürünlerin ilk sayfalarda görünebilme ihtimali azalıyor hele ki Çin’li satıcıların her şeyi sattıkları ve ne kadar rekabetçi oldukları düşünülürse. Örneğin en iddialı ürünlerimizden “dried figs” diye bir arama yaptığınızda ürün listelemeleri (products) aramalarında ön sıralarda yine Çin’lileri görebilirsiniz. “Turkish towel” araması yaptığımda bir tane bile Türkiye’den kayıtlı ihracatçı çıkmadı karşıma, hepsi Çin’den ve hepsi de ürün başlıklarında “Turkish Towel” anahtar sözcüklerini kullanmış. Ancak tek başına doğru anahtar sözcük kullanmak yeterli değil. Rekabet yoğunlaşınca Alibaba da algoritmasını başarılı satıcıları öne taşıyacak şekilde yapılandırmış. Peki Alibaba SEO stratejisi ya da algoritması nasıl çalışıyor?
Alibaba SEO stratejisi ya da algoritması nasıl çalışıyor?
Alıcıların kararını etkileyen her şey önemlidir ve SEO stratejisine dahildir;
- Ürün İsmi – Product Name;
- Kategoriler – Categories,
- Ürün Özellikleri – Features,
- Fotoğraflar – Pictures,
- Detaylar – Details,
- Koşullar – Trading Condition etc.
Alibaba’da ürün listelerken nelere dikkat etmeli?
1.Doğru kategoriyi seçin – Yanlış kategori zor bulunmaya neden olabilir.
2.Ürün fotoğrafları yüksek çözünürlük ve gerçek fotoğrafları olmalı.
3.İyi bir ürün yerleştirme alıcının dikkatini çeker ve güven verir. Ayrıntılı açıklamalar kısmında sadece metin değil fotoğraflar, grafikler, kapasite bilgileri gibi dikkat çeken bilgiler olmalıdır.
4.Başka tedarikçilerden fotoğraf çalmak kesinlikle yasaktır ve hesabın kapanmasına neden olur.
5.Ürün ismini girerken ve anahtar sözcükleri seçerken tekrarlardan kaçının; “wedding dress, fashion wedding dress, design wedding dress” şeklinde bir tanımlama sıralamayı ve alıcı tercihini kötü etkiler. Alıcıların kullanabileceği anahtar sözcükleri kullanın. Alibaba bedelli üyelerine alıcıların en çok kullandıkları sözcükleri araştırabilmek için Alibaba Hot Keywords için araştırma şansı verir.
6.Rekabetçi ürünlerde promosyonlara odaklanın.
Alibaba bir B2B platform olması nedeniyle diğerlerinden en büyük farkı alıcı taleplerini (RFQ-Request for Quotation) listeleyerek fiyat teklifi verebilme şansıdır.
Tedarikçinin online ortamdaki performans kalitesi sıralamasını etkileyecektir. Bu kaliteyi belirleyen bir çok kriter vardır, üç ana kategoride toplamıştır bunları Alibaba;
Görüntülenen Bilgiler (Information Display)
Ürün Bilgilerinin Kalite Skoru
Tarihlere göre listelenmiş bütün ürünlerin ortalama skorudur. Üç kritere göre hesaplanır; öncelikle yüklenen fotoğrafların kalitesi, bilgi doğruluğu ve bütünlüğü ile açıklamaların yeterliliği 5 puan üzerinden hesaplanır.
Alibaba’da Ürünlerin Alınan sonuçlara Göre Oranları (son 180 günde)
Bu oranı alıcıların ürünlerle etkileşim davranışları belirler;
- Ürünün detaylarını inceleyen ziyaret sayısı,
- Favorilere eklenme sayısı,
- Ürünlerin paylaşılma sayısı,
- Fiyat kıyaslaması yapılma sayısı,
- Talep sayısı,
- Trademanager’da görüşme sayısı,
Alibaba Mağaza Ziyareti Davranış Skoru
Bütün ziyaretçilerin son 30 günde mağazanıza yaptığı ziyaretlerin ortalama skoru. Alibaba bunu iki kritere göre 100 puan üzerinden değerlendirir; Sayfada kalma süresi (visiting duration per visitor), her ziyaretçi tarafından ziyaret edilen sayfa adedi.
İş Fırsatları Kazanımları (Business Oportunity Acquisitions)
Ziyaretçiler (Visitors)
Sayfanızı ziyaret eden ve etkileşime geçenler.
Toplam İş Fırsatları (Son 30 Günde)
Geçerli talepler + alıcıların firma veya ürün tanıtımlarınızdan gönderdikleri RFQ teklifleridir.
Tıklama Oranı (Son 30 Günde)
Alıcıların son 30 günde arama sonuçlarına göre ürün veya firma tanıtımlarını tıklama ve görüntüleme sayısı.
Toplam Görüşme Sayısı (Son 30 Günde)
Toplam görüşme sayısı = son 30 gündeki aktif alıcılar / toplam ziyaretçi sayısı
Aktif alıcılar doğrudan teklif isteyen, trademanager üzerinden görüşen ve verilen teklife cevap yazan alıcılardır.
İş Fırsatları İşleme (Business Oportunity Processing)
Zamansal Cevap Verme Oranı (Son 30 Gün)
(24 Saat içinde cevaplanan talep mesajları) + (1 saat içinde cevaplanan Trade Manager mesajları) / Alınan taleplerin sayısı – çöp olan ve rededilenler hariç- + Gelen TradeManager mesajları.
Hesaplama, gelen bütün talepler üzerinden yapılır, o nedenle spam olduğu düşünülen veya ilgilenilmek istenmeyen talepler alındıktan sonra 24 saat içinde Alibaba’ya bildirlmelidir aksi takdirde hesaplamaya dahil edilirler.
Bazı satıcıların cevaplama oranları (response rate) neden görünmüyor? Bu oranları göstermek isteğe bağlıdır.
Ortalama Cevap Verme Süresi
Alıcıların 14 gün önceden 7 gün önceye kadar göndermiş oldukları (Trade Manager dahil edilmeden ) ilk taleplere verilen cevaplar saat bazında ortalama cevap süresi olarak yuvarlanır.
RFQ Odaklı Hareket Oranı (Son 30 Günde)
Son 30 günde verilen teklifler / Son 30 günde görülen teklifler. Bu teklifler; satıcıya mesajlar gönderen, trade manager kullanan, daha fazlasını gösteren ve sipariş veren oyuncuların son 30 gündeki teklif sayısıdır.
Taleplere İkincil Cevap verme Oranı (Inquiry Secondary Response Rate) (Son 180 Günde)
Taleplerin ikinci yazışmalarına verilen cevapların oranı diye yorumlasam da Alibaba önemsediği bu kritere dair bir açıklama yapmamış.
Sonuç olarak ister Alibaba Seo Stratejisi ister diğer B2B ve B2C sitelerin SEO stratejileri temelde birbirine çok benzer ve konuyu şöyle basitleştirebiliriz;
- Ürün listeleme ve ürün kalitenizi yükseltin, tüm bilgileri ayrıntılı olarak yazın ve alıcıya güven verin.
- Online aktivitenizi yükseltin,
- Çok iyi bir firma profili yazın. Alt yapınız, kapasiteniz, tecrübeniz, size verilen özelleştirilmiş web sitesini iyi tasarlayın.
- Hesabınızda sürekli aktif olun, Trade Manager’da daima online kalın ve mesajlarınızı düzenli bir şekilde kontrol edin. Ürün listelerinizi kontrol edin, gerekiyorsa yeni ürünler yayınlayın veya düzeltmeleri gecikmeden yapın.
- Trade Manager’a 1 saat içinde diğer mesajlara 24 saat içinde dönüş yapmak müşteri memnuniyetini arttıracaktır.
- RFQ ‘lara özellikle önem verin. İlgilendiğiniz RFQ’lara abone olun. 24 farklı anahtar sözcük ile RFQ aboneliği yapabilirsiniz.
Alibaba’da SEO ve e-ticaret çalışmalarının gereği yerine getirilmez ise ve ürününüz bulunmaz hint kumaşı değilse, satış yapma ihtimali oldukça düşük olacaktır.
Alibaba Çin’li satıcılara diğer ülkelerdeki satıcılardan daha fazla avantaj sağlar . Tecrübelerimden gördüğüm kadarıyla, alıcı olarak yapılan aramaların listesi ve hangi üyenin bu aramaları yaptığı Çin’li satıcılara iletilmektedir, yoksa neden sadece arama yapmış olduğum ürünlere Çin’den teklifler gelsin? “Trade Assurance” satış ve “Transaction Level” paylaşımı da sadece Çin’li Gold Supplier’lara tanınır. Yani Çin’li satıcılar diğer ülke satıcılarına göre çok daha avantajlı başlarlar. Bu bilgiyi motivasyon düşürmek için değil aksine daha teknik ve iyi online satıcılar olmamız gerektiğini açıklamak için yazdım.
Sonuç olarak Türkiye’den Alibaba’ya üye olan ihracatçıların başarısı aktif bir kullanıcı olmaktan, SEO ve e-ticaret kurallarını doğru uygulamaktan, gerekirse sadece bu konuda eleman istihdam etmekten geçiyor.