Gelinlik modası baş döndürücü bir hızla değişiyor. Gelinlik ihracatında Avrupa pazarı potansiyeli umut veriyor ve Avrupa Birliği dışında üretilen gelinliklere olan talep giderek artıyor.
Evlenme oranları Avrupa ülkelerinin çoğunda 1970’ler ve 1980’lerden bu yana azalmış olmasına rağmen, çiftler gelinliğe ve konuklarının eğlendirilmesine daha fazla para harcamaya başladılar. Avrupa’daki evlilik oranları 2014’den 2019’a %2 artmıştır. Bu artışlardaki önceliği alan ülkeler; Macaristan (%11), Kıbrıs (%8), Lüksemburg (%5) olmuştur. Avrupa, gelinlik ihracatında önemli bir pazar fırsatı sunmaktadır.
Avrupa gelinlik pazarı her yıl %4 civarında artmaktadır ve gelinlik ihracatında Avrupa pazarı potansiyeli umut vermektedir.
Avrupa’da pek çok gelin düğün günü iki farklı elbise giyer. Nikâh kıyılırken daha sade bir elbise seçer, kilisedeki düğün töreni için ise özenle hazırlanmış bir gelinlik tercih eder. Avrupa’daki düğün sezonu Mayıs ve Ekim ayları arasındadır. Daha kalın ve sıcak tutacak malzemelerle hazırlanmış kış aylarına uygun gelinliklere de talep vardır.
Popüler gelinlik modelleri; balon gelinlik, denizkızı gelinlikler, trompet gelinlikler, dar ve düz gelinlikler, A kesim gelinlikler, daralan (fit-and-flare) gelinlikler , bilek üstü (tea lenght) gelinlikler, sütun (column shaped) şeklindeki gelinliklerdir.
Gelinliklerde en çok kullanılan malzemeler; saten, şifon, organze, tül, dantel ve (charmeuse) ipek saten kumaşlardır . 2000’li yılların başında tercih edilenin aksine günümüzde gelinler hafif kumaşlar ve özenle işlenmiş dantel tasarımlar tercih ediyor.
En çok tercih edilen üç dantel türü; Chantilly (belirli kenarlıklı açık dantel), Alençon (kordonla süslenmiş ve ağ üzerinde cesur motifler bulunan bir dantel) ve Venise’dir (genellikle kış düğünlerinde kullanılan ağır, daha dokulu bir dantel).
Gelinliklerde beyazın farklı tonlarına olan talep son yıllarda önemli ölçüde arttı; geleneksel gelinliklerde olabildiğince bembeyaz olması hedeflenirken, artık pek çok gelin kırık beyaz, natürel/süt beyazı, fildişi, krem ve şampanya gibi tonları tercih ediyor. Ek olarak, beyaz renk sıklıkla şu renklerle kombine edilmektedir; Çıplak hissi veren ten renkleri (açık ten rengi dokunuşlu), mocha (kahverengi dokunuşlu), şeftali (kayısı rengi dokunuşlu), blush (kırmızıya yakın) gibi popüler elbise rengi tonları için pastel renklerin bir dokunuşuyla birleştirilir. (gül dokunuşlu), pudra (hafif gül dokunuşlu) ve lavanta (mor dokunuşlu). Diğer trend renkler arasında altın, gümüş, gri ve mavi bulunur.
Gelinlik modası diğer modalar kadar hızlı değişmektedir. Diğer modalar ve hazır giyim üzerine öneriler ve öngörüler Avrupa hazır giyim pazarında alıcılar bulmak için ipuçları yazımda anlatılmıştı.
Bugün genç gelinler mağaza mağaza gezmekten daha çok Instagram’daki tasarımcıları, İnternet moda fenomenlerini veya diğer gelinleri takip ederek seçimlerini yapıyorlar.
Gelinlik Pazarında Avrupa’yı Cazip Kılan Nedir?
En üstteki 6 ülke üzerinde yapılan araştırmalara göre bir gelinlik için ortalama harcanan tutar 1.406 Avrodur.
İspanya, AB ülkeleri arasında açık ara en büyük gelinlik ihracatçısı ülkedir. Çin ise dünyanın en büyük gelinlik ihracatçısıdır. Fransa’da satılan gelinliklerin %90’ı ise Çin’de üretilmektedir.
Hangi AB ülkeleri Gelinlik Giyiminde En İyi Fırsatları Sunmaktadır
Almanya, Fransa, İtalya, Polonya, İspanya ve Romanya AB ülkeleri arasında en yüksek evlilik oranlarıyla öne çıkmaktadır.
Bu ülkelerdeki popüler gelinlik satıcılarını incelemek, Türkiye’deki gelinlik ihracatçılarına, kalite, modeller, moda trendleri ve pek çok konuda fikir verecektir.
Almanya’nın popüler gelinlik firmaları;
Weise, Isabel de Mestre, Kleemeier, Lohrengel, Mode de Pol, Sweetbelly, Le Moos and Amerlie.
Fransa’nın popüler gelinlik firmaları;
Cymbeline, Laure de Sagazan, Créatif Paris, Labert Creations, Corizzi, Bella Créations, Mademoiselle De Guise, Elise Hameau, and Elsa Gary.
İtalya’nın popüler gelinlik firmaları;
Eddy K, Nicole Milano, Le Spose di Mori, Le Spose di Giò, Catia Bosica, Luce + Sposa
Polonya’nın popüler gelinlik firmaları;
Elizabeth Passion, Anna Kara, Afrodyta, Vanilla Sposa, Alisa, Lanesta
İspanya’nın popüler gelinlik firmaları;
San Patrick, Rosa Clará, Pronovias, Yolan Cris, Cortana Bridal, Novia D’Art, Sonia Pena
Romanya’nın popüler gelinlik firmaları;
Oksana Mukha, Cristina Săvulescu, Ersa Atelier, Mihaela Lucia Hohan, Manurí, Parlor, Freya Wedding, Divine, Elena Morar
Avrupa Gelinlik Pazarında Fırsatlar ve Tehditler Nelerdir?
Avrupa gelinlik pazarı da genel giyim trendlerini izlemektedir; sürdürebilirlik, teknolojik inovasyon, kurumsal ve sosyal sorumluluklara artan vurgu. Genel trendlere ek olarak kendi segmentine özel trendler ise şunlardır;
Gelinlikte İkinci El/Kiralama
Kiralama gelinliklere artan oranda talep olmaktadır, bu hizmeti sunan web sitelerinden bazıları; Dressing Club (France), Marry-Me Verleih (Germany) and Girl Meets Dress (United Kingdom).
İkinci el pazarı da daha çok C2C satışlar şeklinde kişilerden kişilere satılmaktadır.
Çevre Dostu; Geri Dönüştürülmüş veya Geri Dönüştürülebilir
Sürdürülebilirlik bilinci arttıkça, birçok Avrupalı gelin artık açıkça çevre dostu olan ve “Yeşil Düğünler” (green weddings) modasına uyan gelinlik alternatifleri arıyor. Bu eğilime dahil olan tasarımcılar, biyolojik olarak parçalanabilir veya geri dönüştürülmüş malzemeler veya daha az su tüketen ve çevreye zarar vermeyen malzemeler (örneğin kenevir veya organik pamuk gibi) kullanmaya çalışırlar. Ek olarak, sürdürülebilir gelinliklerin adil bir şekilde üretilmesi bekleniyor, bu da ham madde ile çalışan personele ve elbise üreticilerine iyi ödeme yapıldığı anlamına geliyor.
Yavaş moda (slow fashion) endüstriyel üretim yerine bireysel üretimi özendiriyor ve sürdürülebilirliğin bir parçası oluyor.
Daha az harcama yaparak evlenmek isteyen belli bir grup çift daha sade ve ucuz gelinlikler tercih etmektedir. Özellikle yeni kuşak, Z kuşağı gençler arasında mikro düğünleri tercih eden çiftler çoğalmaktadır.
Hızlı Moda (Fast Fashion)
Özellikle uluslararası giyim zincirlerinin bir kısmı gelinlik işine de girdi ve daha ucuz, kalitesi düşük, endüstriyel üretim yapmaktalar. Uygun fiyatları nedeniyle tercih edilmekteler.
Kişiselleştirme
Giderek artan kişiselleştirme beklentisi, kişiselleştirmeye uygun gelinlikleri daha çok tercih edilir yapıyor.
E-Commerce
Almanya’daki gelinlik uzmanları, çevrimiçi gelinlik satışlarının tüm satışlar içindeki payının %10’a ulaştığını ve önümüzdeki birkaç yıl içinde %30’a ulaşma potansiyelinin olduğunu tahmin ediyor. Gelinlik mağazaları uzun zamandır bu akıma dirense de artık ürünlerini online olarak satmaya başladı.
Avrupa Ülkelerinde Gelinlik İthalatçılarına Ulaşmak İçin İpuçları
- İhracat pazarlama çalışmalarınızı, altı en büyük gelinlik ithalatçısı olan Almanya, Fransa, İtalya, Polonya, İspanya ve Romanya’ya yöneltin.
- Bu ülkelerdeki yerel gelinlik ticari fuarlarına katılın ve gelinlik modasındaki değişimleri yakından takip edin ve aynı zamanda olası müşterilerinizle tanışma fırsatları yakalayın.
- Özellikle Doğu Avrupa ülkelerinde artan evlilik oranları gelişmekte olan ülkelerden bu ülkelere yapılacak olan ihracat şansını artırmaktadır. Pazara giriş kriterlerini doğru belirlemek ilk adım olmalı.
- Uygun fiyatlı gelinliklerin daha çok talep ve kabul göreceğini göz önünde bulundurun.
- Gelinlikleri tasarlarken,modeller, gelinlerin taleplerine göre kolay adapte edilmelidir.
- Kaliteli ve çevreci kumaşlar kullanın. Önümüzdeki yıllarda önemi oldukça artacak bu çok genç alt pazara girmeyi hedefleyin. Yenilikçi malzemeleri deneyin ve çevre dostu olduğunuzu Avrupa’daki büyük şirket zincirlerine anlatın.
Kaynak; Centre for the Promotion of Imports from developing countries (CBI) Dış İşleri bakanlığı tarafından hazırlanan Avrupa pazarına gelinlik ihracatı yapmak konulu yazısından faydalanarak bir özet oluşturulmuştur.