Yurt Dışından Posta veya Hızlı Kargo Yoluyla Kişisel Eşya Getirmek
Yurt dışından posta veya hızlı kargo yoluyla kişisel eşya getirmek konusunda gümrük vergilerinde ve değer sınırlamalarında yapılan değişiklikler 15 Mart 2022, 31779 sayılı Resmî Gazete ile bildirilmiştir.
Güncelleme (10/08/2024) ;
06/08/2024’de, 4458 Sayısı Gümrük Kanunun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar Cumhurbaşkanı kararı ile Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 30 euroyu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 euroyu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın üzerinden; Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde yüzde 30, diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde yüzde 60 vergi alınacak.
Ayrıca, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli IV sayılı listede yer alan eşya olması halinde yukarıdaki oranlara ek yüzde 20 oranında tek ve maktu vergi tahsil edilecek. Karar 15 gün sonra yürürlüğe girecek.
Maktu değer sınırlandırması ilaç cinsi eşyalar hariç 1500 Avro’dan 150 Avro’ya indirilmiştir.
Yurt dışından posta ve kargo yoluyla getirtilen ticari mahiyette olmayan ilaç cinsi eşyalar 1500 Avro ‘ya kadar, diğer eşyalar 150 Avro ‘ya kadar, tüzel kişilere gelen ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyalar ise 22 Avro ‘ya kadar aşağıda belirtilen vergiler ödenerek yurt içi yapılabilecektir.
Kargo bedeli olmadan değerlendirilecektir. ( Bkz. 24/3/2014 tarihli 2014/7 sayılı Genelgenin 5. maddesi.) Ticari miktar ve mahiyet arz etmemek kaydıyla, ürünün nakliye hariç bedeline;
– AB ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18,
– Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %30 (15 Mart 2022’de değişmiştir.) olarak gümrük vergisi uygulanacaktır.
Eşyaların ÖTV kanununa ekli (4 sayılı listede) yer alan eşyalar olması halinde bu vergi oranlarına ilave olarak yüzde 20 vergi daha tahsil edilecek.
Yurt dışından posta ve kargo yoluyla getirtilen ticari mahiyette olmayan 1500 Avro’yu geçmeyen kitap veya benzeri basılı yayınlar için %0 tek ve maktu vergi uygulanır.
Hızlı kargo firmalarının uyguladığı Ordino ve ardiye masrafı
Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün kendi sitesinde, hızlı kargo firmaları tarafından, “ordino”, “ardiye” “gümrükleme hizmeti” adı altında fatura edilen fahiş ücretlerin önüne geçildiği şu cümleyle belirtilmektedir;
“Posta ve hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen eşyanın dolaylı temsil kapsamında posta idaresi ve hızlı kargo firmalarınca beyanına ilişkin çerçeve net olarak belirlenmiş böylece vatandaşlarımızın bu yolla gelen eşyası için beyan yetkisi dışında değerlendirilerek ordino, terminal ücreti, ardiye, müşavirlik hizmeti bedeli gibi ilave ücretler tahsil edilmesinin önüne geçilmiştir.”
Ancak 1-1500 Euro bedelli ürünler için hızlı kargo firmasının bildirimi yaptığı günden itibaren üç gün için ardiye bedeli talep edilmeyecek olup, üç günü geçmesi durumunda ardiye bedeli talep edebileceklerdir.
Yurt Dışından Muafiyet Kapsamında Kargo ile Getirilmesi YASAK Ürünler
- Cep telefonları getirmek yasaktır.
- Kozmetik ürünler getirmek yasaktır.
- Takviye edici gıdalar/sporcu gıdalarının getirilmesi yasaktır (Milli Sporcu Belgesi veya resmi hastane raporu hariç).
- Brüt 30 kilogramı geçen ürünlerin muafiyet kapsamında getirilmesi yasaktır.
Ticaret Bakanlığı’nın “Posta ve Hızlı Kargo Muafiyetleri” bölümünde, sık sorulan sorular kısmı çok detaylı ve yalın olarak hazırlanmıştır ve değişen koşulları da buradan güncel olarak izlemeniz mümkündür.