Türkiye’nin Gelinlik İhracatı ve Avrupa Pazarına Gelinlik Satmak


Türkiye’nin Gelinlik İhracatı ve Avrupa Pazarına Gelinlik Satmak

Türkiye’nin Gelinlik İhracatı ve Avrupa Pazarına  Gelinlik Satmak

Gelinlik ihracatında Avrupa pazarı potansiyeli üzerine olan yazımda Avrupa gelinlik pazarının ihtiyaçlarını ve durumunu inceledik . Türkiye’nin gelinlik ihracatı rakamlarına ilişkin detayları ve Avrupa pazarına gelinlik satmak için yapabileceği çalışmaları da bu yazımda bulacaksınız. Türkiye gelinlik için 2013’den itibaren 61 ve 62 fasıllardaki ilgili GTİP’larına ayrı birer istatistik kodu eklemiştir.  Gümrüklerden ihracat yoluyla yapılan gelinlik ihracatı istatistiklerde daha rahat izlenebilir olurken, doğrudan mağazalardan aracılara veya  alıcılara yapılan gelinlik satışları istatistiklere yansımamaktadır. Yine de aşağıdaki gelinlik ihracatı rakamlarımız Türkiye’nin gelinlik ihracatındaki durumu hakkında bir fikir vermektedir.

Türkiye’nin gelinlik ihracatı yaptığı en önemli ülkelerin başında Almanya gelmektedir, Irak, İsrail, ABD gibi ülkelere de ihracat yapılırken, özellikle GTİP 620443000011 sentetik liflerden (örülmemiş veya kroşe olmayan) kategorisindeki gelinliklerin Avrupa’ya satışlarında artış görülmektedir.

Türkiye’nin dünya genelindeki toplam gelinlik ihracatının 2020’ye göre adım adım artığını ve 2022’de; 21 milyon 583 bin dolara ulaştığını görüyoruz.

Türkiye’nin Dünya Gelinlik İhracatı Özeti (Birim Usd Bin)

Türkiye Dünya Gelinlik İhracatı

Türkiye’nin Gelinlik İhracatı Rakamları

Aşağıdaki tablolarda Türkiye’nin gelinlik ihracatındaki hedef ülkelerini ve ihracat tutarlarını inceleyerek, bu tutarların çok daha üzerinde satışlar yapmanın mümkün olabileceğini görebiliriz.

GTİP; 610443000011 – GELİNLİKLER; sentetik liflerden, kadın veya kız çocuk için (örme veya kroşe) İhracatı (Birim Usd Bin)

GTİP 610443000011 Türkiye Gelinlik İhracatı

GTİP; 610444000011 – GELİNLİKLER suni liflerden, kadın veya kız çocuk için (örme veya kroşe) İhracatı (Birim Usd Bin)

GTİP 610444000011 Türkiye Gelinlik İhracatı

GTİP;610449000012 – GELİNLİKLER  ipek ve ipek döküntülerinden, kadın veya kız çocuk için (örme veya kroşe) İhracatı (Birim Usd Bin)

GTİP 610449000012 Türkiye Gelinlik İhracatı

GTİP; 620443000011 – GELİNLİKLER sentetik liflerden (örülmemiş veya kroşe olmayan) İhracatı (Birim Usd Bin)

GTİP 620443000011 Türkiye Gelinlik İhracatı

GTİP; 620444000011 – GELİNLİKLER suni liflerden (örülmemiş veya kroşe olmayan) İhracatı (Birim Usd Bin)

GTİP 620444000011 Türkiye Gelinlik İhracatı

 

GTİP; 620449100011 – GELİNLİKLER ipek veya ipek döküntülerinden (örülmemiş veya kroşe olmayan) İhracatı (Birim Usd Bin)

GTİP 620449100011 Türkiye Gelinlik İhracatı

 

Avrupa Pazarına Gelinlik Satmak Üzerine İpuçları

  1. Avrupa’ya ihracat yaparken karşılaşılacak tüm alıcı talepleri (buyer requirements) üzerine iyi bir çalışma yapın.
  2. Avrupa pazarına girebilmek için bütün zorunlu yasal talepleri EU Access2Markets online helpdesk buradan ürün kodu girerek öğrenebilirsiniz. (Altı haneli HS kodu girmek yeterli olacaktır)
  3.  CSR (kurumsal sosyal sorumluluk) risklerini inceleyerek, üretimde sürdürülebilirlik çalışmalarınızı yönetebilirsiniz.
  4. Finansal risk almayın, ya bir sigorta şirketiyle çalışın ya da akreditifli çalışma konusunda ısrarcı olun.
  5. İletişiminizde proaktif ve hızlı olun. WeChat, WhatsApp veya Signal kullanarak alıcınıza metin, fotoğraf veya video aracılığıyla kısa güncellemeler sunun. Ücretsiz görüntülü görüşme yapmak için Skype veya Google Meet’i deneyin. Daha sonraki bir aşamada herhangi bir belirsizliği önlemek için tüm onayları kaydedin.
  6. Koleksiyon geliştirirken stillerinizin hedef pazarınızın gerektirdiği beden ve kalıplara uygun olduğundan emin olun. Ortalama vücut tipleri Kuzey ve Güney Avrupa arasında ve hatta ülkeler arasında farklılık göstermektedir. Boyutlandırmanız genel beklentileri karşılamıyorsa pazara yeterince hizmet veremezsiniz.
  7. Stiller, tasarımlar, markalar ve kanallar hakkında ilham almak ve haberler almak için Bridal Musings veya bride magazine dergisi gibi çevrimiçi medyaya göz atın.
  8. Yeni bir pazara girdiğinizde yerel bir satış temsilcisiyle çalışmanız tavsiye edilir. Bir temsilci, doğru alıcıları bulmanıza ve onların gereksinimlerine uymanıza yardımcı olabilir. Bunun nasıl yapılacağına ilişkin CBI çalışmasının ‘Avrupa hazır giyim sektöründe alıcı bulmak için 10 ipucu’na göz atın.

 

Gelinlik Pazarı Fiyat ve Talep Segmentasyonu

Gelinlik Pazarı Tüketici Segmentasyonu

 

Avrupa Pazarında Gelinlik İthalatçılarına Hangi Kanallardan Ulaşabilirsiniz

  1. Doğrudan Avrupalı ​​son tüketicileri hedeflemek istiyorsanız Alibaba veya Amazongibi platformlar aracılığıyla satış yapmayı deneyin. Bir web mağazasına, stoklara, sipariş yönetimine ve temel müşteri hizmetlerine yatırım yapmanız gerekecektir. Bu kanal yalnızca bütçe pazarında faaliyet gösteren üreticiler için uygundur, çünkü son tüketicilere kişisel hizmetler sunmak zor olacaktır (montaj ve değişiklik imkanı yoktur).
  2.  Net-a-porter.com, EtsyZalando ve Asos gibi çok markalı çevrimiçi perakendeciler, mevcut gelinlik markalarını farklı fiyat segmentlerinde satıyorlar. Birçok platform kendi özel koleksiyonlarını geliştirir: genellikle bütçeye uygun markalar. Pazardaki ilgiyi çok hızlı tespit edebiliyorlar ve satış verilerine anında tepki veriyorlar.
  3. Kuzey Avrupa’daki gelinlik perakendecilerinin çoğu, orta ve lüks pazarlarda mevcut markaları satan çok markalı butiklerdir. Çok azı kendi tarzını geliştiriyor. Güney Avrupa’da orta ve lüks segmentteki gelinliklerin çoğu tek markalı perakende satış yoluyla satılıyor (örneğin Pronovias’ı kontrol edin).  WED2B (çevrimiçi ve fiziksel mağazalar) gibi bütçe pazarındaki hibrit formüllerin doğrudan üreticilerden satın alınma olasılığı daha yüksektir.
  4. European Bridal Week, Interbride (Germany) veya Barcelona Bridal Week gibi gelinlik fuarlarının katılımcı listelerinden potansiyel alıcıları bulun.  Çevrimiçi veya çevrimdışı bir fuarda bir alıcıyla veya potansiyel alıcıyla tanışmayı planlıyorsanız, hangi koleksiyonlara sahip olduklarını kontrol edin ve eşleşen ve hatta geliştirilmiş örnekler hazırlayın. Ayrıca şirketinizi ve numunelerinizi potansiyel bir alıcıya tanıtmadan önce maliyeti hesaplayın.
  5. Piyasadaki yeni teknik gelişmelerden haberdar olun. Rekabette avantaj yaratmak için hem danışman hem de üretici olun. Eksiksiz hizmet teklifleri oluşturun.

 

Kaynaklar;

  1. Türkiye Dünya Gelinlik  İhracatı rakamları Trademap verilerinden yararlanılarak çıkarılmıştır.
  2. Centre for the Promotion of Imports from developing countries (CBI) Dış İşleri bakanlığı  tarafından hazırlanan Avrupa pazarına gelinlik ihracatı yapmak konulu yazısından faydalanarak bir özet oluşturulmuştur.

 

 

 

 



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.