Amazon’da Satış Yapmak, Brand Registery ve FBA


 

Amazon’da Satış Yapmak

UPC/EAN /SKU Kodları, Marka Sahiplerine Brand Registery ve FBA

Amazon kendine özgü ve farklı uygulamaları olan, en yüksek komisyon kazancı sağlayan, en başarılı global satış sitelerinden biridir. Ürün listelemeleri diğer aracı satış sitelerine benzemediği gibi,  tahsilat sistemi de benzememektedir. Amazon Türkiye’deki banka hesaplarını kabul etmez ve tahsilat için kendi belirlediği ülkelerden birinde hesabınız olmasını ister.  Dolayısıyla  Türkiye’de yaşayanlar için Amazon’da satış yapmak biraz dolambaçlı ve daha maliyetli bir sürece dönüşmektedir.

Amazon’un üyelik ve Türkiye’den tahsilat aşamasını, “Amazon’da satış yapmaya başlamak için üyelik”  bölümünde anlatmıştım. Şimdi önümüzde aşılması ve anlaşılması gereken diğer konulara değineceğim.

Amazon’da UPC/EAN ve SKU Kodları

Ürünlerinizi eklemeye başladığınızda diğer satış sitelerden farklı olarak UPC veya EAN kodu ile SKU kodunu girmeniz gereken zorunlu birer alan karşınıza çıkacaktır. UPC/EAN kodları ne anlama gelir, nereden alırım, SKU nedir ?   Ürünlerinizi listelerken bu bilgileri girmeye hazır olmanız gerekir.

UPC (Universal Product Code) ;  ABD ve Kanada firmaları tarafından kullanılmakta olan 12 veya 13 haneli barkod numarasıdır.

EAN (European Article Number) ; Avrupa ve Türkiye’nin de kullandığı barkod numaralandırma sistemidir, sekiz veya 13 hane olabilir. Kitaplar için olanı ISBN, periyodik yayınlar için olanı ISSN’dir.

Ürünlerinizin üzerinde imalatçı tarafından etiketlenmiş barkod numaraları olmalıdır. Bu durumda sorunsuz bir şekilde bu numaraları girebilirsiniz, hatta sizden önce aynı ürünü listeleyen varsa o listelemeden yararlanabilirsiniz.

Ancak örneğin dropship yöntemiyle  sağladığınız ürünlerinizin ya da kendi üretmeye başladığınız ya da el yapımı (handmade) ürünlerinizin barkodları olmayabilir.  Bu durumda Amazon’da çalışan barkodların satışını yapan aracı sitelerden UPC ve EAN barkodları satın almanız mümkündür. Amazon için UPC/EAN satışı yapanları Ebay’de ve İnternet aramalarınızda  bulabilirsiniz, fakat bu satın aldığımız UPC/EAN barkodlarının çalışacağına nasıl emin oluruz?  Satıcının UPC’nin kâşifi GEORGE J. LAURER (inventor of the U.P.C. — 1973) doğrulanmış olmasına dikkate edebilirsiniz. Bu konuda en çok rağbet gören satıcılardan biri de Speedybarcodes’dur.

Barkodları  her renk, çeşit, ebat için ayrı ayrı almak gerekir. Bu etiketlerin ürünlerde olması ve seller central’da kullandıklarımızla eşleşmesi gerekiyor. Ancak etiketlerin tedarikçiniz tarafından değil de Amazon deposunda eklenmesini isterseniz FBA LABEL servisi aınabilir. Ürün başına $0.20 gibi bir bedeli vardır.

Kendi ürettiğiniz, el yapımı olsun olmasın, markalı ürünleriniz için Amazon’un Brand Registery programına başvurmanız halinde Amazon size özel ve her ürün çeşidiniz için birer kod numarası verecektir.

SKU (Stock Keeping Unit) ; Satıcının kendisinin ürününe verdiği benzersiz (unique) stok kodudur.  Örneğin 38 numara mavi kadın ayakkabısı için bir kod hazırlayalım; bl38wm. Bu da Amazon’un verdiği örnek; (Example: Your SKU for a XL blue shirt might be blshtxl.)

Brand Registery Programı

Amazon Brand Registery programına başvurmak için nelere dikkat etmeliyiz?

  1. Ürünlerinizin, Amazon’a eklendiğinde belirtilmesi gereken  anahtar özelliklerinin (key attributes) yani üretim (mfr-part number) , model numaraları, ambalajı veya katalog numaralarının hazır olması, bu özelliklerin bildirdiğiniz web sitenizde, kataloğunuzda görünüyor olması,
  2. Firmanıza ait alan adı ve e-mailinizin olması (hotmail, gmail, yahoo vb e-mailler kabul görmez),
  3. Markanızın, ürünün üzerinde veya ambalajında olması gerekir, gönderdiğiniz ürün fotoğraflarında marka görünmelidir.
  4. İmalatçı ve marka sahibi olduğunuzu belirten bir web sitesi ile başvurmalısınız, aksi takdirde başvurunuz onaylanmayacaktır. Gerçek ve geçerli şirket adı ve işinizle ilgili detaylı bilgi vermeniz onaylanmanızı sağlayacaktır.

FBA ( Fullfiment by Amazon ) Nedir ?

Amazon’un satıcılarına verdiği depo ve hızlı gönderim hizmetidir. Satmak istediğiniz ürünlerinizi Amazon’un vereceği depo adresine gönderiyorsunuz ve Amazon, ürünleriniz satıldıkça,  dünyanın her yerine , tabii sizin adınıza hızlı ve güvenli bir şekilde kargoluyor. Böylece paketleme, kargolama angaryasını Amazon sizin adınıza yaptığı için, ister tatilden, ister evinizden satışlarınızı yönetebiliyorsunuz. FBA’yi aynı zamanda toptan satışlar için de kullanabiliyorsunuz. FBA satıcıya müthiş bir esneklik ve zaman kazancı sağlıyor.

FBA için Amazon’a ödenmesi gereken hizmet bedeli gönderilecek ürününü fiyatı, ebatı ve bekleyeceği güne göre değişeceği için bir FBA Revenue Calculator yani FBA Komisyon hesaplama bölümünden maliyet hesapları yapılabilir ya da genel bir FBA Maliyeti (Fulfillment Fees orders on Amazon) bilgisi edinmek iyi olur.

FBA hangi ürünleri kabul etmez ?

Öncelikle satılması yasaklı, riskli olmamalıdır (ilaçlar, gıdalar, riskli ürünler, vb.). Başlıktan ulaşılacak linkte FBA için yasaklı olan ürünlerin ve durumların bir listesine ulaşılabilir.

FBA Türkiye’den ürün kabul ediyor mu? 

Amazon artık Türkiye’den FBA için ürün kabul ediyor. O zaman FBA ile çalışmak üzere ürünlerinizi  150kg ve 7500 Euro kapsamında mikro ihracat, bunun üzerindeki miktar ve mablağlar için de ihracat yaparak ABD’ye gönderebilirsiniz. Bunun için ABD’de bir gümrük komisyoncusu (custom broker) aracılığıyla ürünlerinizin ithalatını sağlamalısınız.  ABD’de gümrük mevzuatı ve komisyoncusu listelerinden yararlanın ve ürünlerinizin gideceği limana göre (customs broker) gümrük komisyoncusu listelerine ulaşmak için  locate a port of entry  bölümünden bölgenizi seçerek listelere ulaşın.  Bu ithalatın vergileri ile kaça mal olacağını ve ithalat esnasında ne tür belgelere ihtiyacınız olacağını önceden işleminizi yapacak komisyoncuya bıktırana kadar da olsa sorular sorarak öğrenin derim.  Hangi limana göndereceğinizi bilmiyorsanız Amazon’a FBA için ithalat ile ilgili detaylı bilgiler kısmındaki Customs Brokers bölümünde Fedex, UPS, DHL, Expeditors International ve Samuel Shapiro firmaları Amazon kuralları ve politikaları konusunda bilgilidirler ve ABD’deki web sitelerine ulaşarak yardım alabilirsiniz.

Artık ülkemizdeki bazı taşıma şirketleri de Türkiye’den Amazon depolarına ürün gönderme konusunda deneyim kazanmaya başlamışlardır. Bu taşıma şirketleri için özellikle Facebook’daki Amazon Türkiye gibi gruplarda bilgi paylaşımında bulunan satıcılardan bilgi alınabilir.

FBA İHRACAT ( FBA EXPORT )

FBA export kullanmak için; Seller Central, Settings bölümünden FBA ve Export settings Group’da FBA Exportu seçerek kayıt olmalısınız. Şirket olmalı ve CN22 Sender’s Declaration form belgesine şirket bilgilerinizi ve imzanızı eklemelisiniz.

FBA Export için standart FBA masrafları dışında bir masraf talep etmemektedir. Bu Amazon’un kendi sayfasında “International buyers pay international shipping costs and customs duty. There is no extra cost to you to fulfill FBA Export orders.” bu şekide ifade edilmiş olsa bile gerçekler her zaman burada belirtildiği gibi olmayıp öngörülemeyen pek çok masraf söz konusu olmaktadır.

2015’de yazılmış bu yazı, 2019 Haziran’ında Amazon’da gerçek bir satış tecrübesini yazı dizisi haline getirmeye karar verdikten sonra elden geçirilmiş ve revize edilmiştir.


124 Comments

  1. Sevin Aydınoğlu

    Yiğit bey merhabalar,

    Sizi tanıdığıma çok mutlu oldum ve hatta size gecikmiş bir teşekkür borçluyum, videolarınızda çalışmalarımdan bahsettiğinizi, bana ulaşanların, soru soranların artmasıyla birlikte fark ettim ve o videoyu izledim sonra diğer videolarınızı da izledim, son derece başarılı, iyi niyetli ve gerçekçi oluşunuz beni etkiledi, güvenerek önerebileceğimi fark ettim. Dediğiniz gibi Amazon ve genelde e-ticaret bir deniz derya öğrenecek şey bitmez, bana katkınız çok oldu olmaya da devam edecek gibi görünüyor. Sevgiler, saygılar.

  2. Sevin Hanım Selamlar,
    Değerli bilgiler için teşekkürler, bağzı yazılarımda sizin çalışmalarınızdan alıntı yaptığım durumlar oldu, bunlar için sizi referans olarak gösterdim. E-Trade’in öncülerinden biri olarak aşağıdaki bir yorumda youtube kanalımı tavsiye etmeniz beni gururlandırdı. Buradan da teşekkür etmek istedim.
    Saygılar,
    Yiğit Tuna.

  3. Sevin Aydınoğlu

    Merhabalar, Türkiye’den yurt dışı satışları için eğer şirket olarak çalışırsanız mikro ihracat konusunda yetkili Ptt, DHL, UPs gibi firmalarla veya aracı kargo firmalarıyla çalışabilirsiniz. Daha öncce de belirttiğim gibi el işi ürünlerin en iyi satış alanı Etsy’dir. Amazon Handmade üyeliği ile de satış yapabilirsiniz biraz daha ayrıntılıdır öncelikle Amazon’un istediği başvuru ve onay sürecini tamamlamanız gerekir. Kolay gelsin.

  4. Merve

    Sevin Hanım merhaba, biz birkaç öğrenci arkadaş kendi yaptığımız şeyleri Amazon üzerinden satmak istiyoruz. Ama şahıs şirketi falan kurmak zorunda mıyız? Birde Türkiye’den kargolama falan nasıl olacağı hakkında bilgi almak istiyoruz. Yardımcı olursanız çok mutlu oluruz. Teşekkürler..

  5. Numan

    Merhaba Sevin Hanım
    Size yine amazon.com ile ilgili bire birde sormak istediğim bir şey vardı. Ama e mail adresinizi bilemediğim için e posta atamadım. Bu konuda yardımcı olur musunuz ?

  6. Sevin Aydınoğlu

    Burak Bey yazımda o yolları anlatmaya çalıştım zaten, umarım size yardımı olur. Amazon’un Seller University bölümündeki videoları da izleyin ayrıca, başka videolar da var youtube’da, gruplara katılın, böylelikle bir yol haritası oluşmaya başlayacaktır.

  7. Sevin Aydınoğlu

    Ekrem Bey kargo firmalarıyla konuşun, PTT’ye gidin, PTT’nin web sitesine girin, ücretlere bakın, Amazon, ETSY Facebook gruplarını takip edin, Videolar izleyin, sorularınızın cevaplarını bulacaksınız. Satış yapan Türk satıcıların ne kadar kargo fiyatı eklediğine bakın.

  8. Sevin Aydınoğlu

    Murat Bey merhaba, Youtube’da Yiğit Tuna’nın videoları var, çok güzel anlatmış, hepsini baştan başlayarak izleyin, bu sorularınızın yanıtlarını bulacaksınız.

  9. Atilla

    Sevin hnm sizi tekrar rahatsız ediyorum bir sorum daha olacak. Diyelim ki el yapımı 100 çorap ve 100 adet bereyi bir koliye koyup amazon un deposuna ups ile gondermek istiyorum. Barkodlama işlemini ne şekilde yapacağız internetten aldığımız barkodlari hangi aşamada yapistirmak gerekiyor.
    Kargo masrafı dışında hangi masraflar çıkar
    Saygilar

  10. Sevin Aydınoğlu

    Gönderimi yapacağınız Mikro ihracata yetkili kargo firmasıyla görüşün Amazon’a teslim DDP bütün işlemleri yapacakları şekilde anlaşın onlar sizi yönlendirecektir, mikro ihracat olması için ürünlerin tamamı için, gümrüklemenin adına yapılacağı ithalatçı firma adına (ki Amazon olmayacak muhtemel ki yine sizin firmanız olacak) fatura kesilmesi gerekir.

  11. D

    Sayın sevil hanım

    Amazon’da fatura olayını nasıl yapacağız detaylı şekilde anlatırmışsınız

    Türk markalı ürünleri Amazon’da sattık PTT ile gönderdik faturayı nasıl halledicez?

  12. Murat Atalay

    Selam sevin Hanim Ben Almanyada satis yapmak istiyom cinde üretip FBA üzerinden sorun buldugumuz Mallarin baskalari tarafinda üretiliyor zaten biraz degisiklik yapip kendi ürünümüz diye sata bilirmiyiz Nelere dikkat etmeliyiz FBA Nasil bir yol izlemeliyim sizce

    saygilar

  13. Sevin Aydınoğlu

    Merhaba Hakan Bey, 1. Yurt dışı müşterilerinize Türkçe fatura kesilmez, İngilizce faturayı ise eğer istenirse e-posta ile de gönderebilirsiniz ancak çoğu kez ona da gerek olmayacaktır Amazon sizin adınıza onu çözüyor zaten. Eğer Amazon FBA’ye topluca ürün gidiyorsa Türkiye ve ABD gümrük kurallarına uygun evrak düzenlenmeli Türkçe fatura buradaki gümrükleme için İngilizce fatura yurt dışındaki gümrükleme için gereklidir. Yurt dışı ürün satışlarında KDV yoktur. Türkçe faturanızı muhasebenizde kullanırsınız. Yapılan işlemler ihracattır. 2. Amazon her satışınız için açıklamalı ödeme yapar Payoneer banka hesabınıza, onları daha sonra kendi bankanıza aktarırsınız ve bu tutarları Amazon’un yaptığı ödeme detaylarına göre muhasebenize işleseniz, Amazon, payoneer komisyonları, lojistik vb. giderler düşüldükten sonra net kârınız üzerinden verginizi ödeseniz maliye buna itiraz mı eder? Yoksa önemli olan verginizi ödemeniz midir? Yine de mali müşavir olmadığımı belirtmek isterim ve dış ticaret tecrübesi olan bir iki mali müşavire mutlaka danışarak bu konuyu netleştirmeniz daha doğru olacaktır.

  14. Sevin Aydınoğlu

    Merhaba Faruk Bey, ürünü listelerken miktar ve yayınlama tarihlerinde bir hata yapmış olabilirsiniz, PERSONAL tax (ID#) form doldurup göndermemiş olabilirsiniz listelemenizi durdurmuş olabilir, FBA listeleme ise ürün depoya ulaşmamış olabilir gibi ihtimaller geliyor aklıma.

  15. Sevin Aydınoğlu

    Merhabalar Atilla bey, ASIN kodunu görürsünüz ürün detaylarında Amazon kendisi benzersiz bir kod verir her ürün için, sadece ISBN’ler ASIN ile aynı oluyor. Aynı ürünü kendi markanızla satmanın avantajı üretici firmadan farklılaşmak olur, üretici firmanın markasıyla pek çok satıcı olacağından firmanıza özel marka üretmek satıcı olarak sizi avantajlı kılabilir, hem aynı markayı dilerseniz aynı ürün grubunda pek çok ürün için de kullanırsınız bence satış ve akılda kalma şansını yükseltir. Amazon gruplarında da bu konuyu tartışabilirsiniz, tecrübeli satıcılardan fikir alabilirsiniz.

  16. Atilla

    Sevin hmm iyi günler diliyorum. Aklima takılan iki konu var aydınlatırsaniz sevinirim.
    Aynı ürünü satan listelerde UPC kodları nerede yazıyor . Birde Bu konuyla alakalı aynı ürünü kendi markamizla mı satmak yoksa üretici firmanın markasiyla devam etmek mi avantajlı sizce. Örnek olarak bir kilit markasının ürünlerini birsürü marka altında satan firma gördüm birde üretiçi firmanın markasıyla satanlar var. Ekstra para verip barkod almak kutu yaptırmak ne kadar avantaj sağlar, ürünü alibaba dan aldığımızı düşünürsek. İyi çalışmalar bol kazançlar diliyorum.

  17. Hakan Sert

    merhaba
    Öncelikle paylaşımlarınız ve oluşturduğunuz blog için sizi tebrik ediyorum ve destekleriniz için teşekkür ediyorum. Ben kendi adıma aşağıda muhasebe işlemlerinde yasal ve sürdürülebilir işlem yapmak adına yardıma ihtiyaç duyuyorum. Çeşitli seviye muhabeci ile görüşmeme rağmen konuyu anlatmakta zorluk çekiyorum. İşleyişi izah edebilecek bir açıklamanız veya tasiyeleriniz var ise çok memnun olacağız. Aşağıdaki 2 başlıkta problem yaşıyoruz.
    1- Topluca amazın depolarına yolladığımız ürünler Fba den satıldıkça müşteriye gönderildiğinde, Türkiye den kdv li mi kdv siz ihracat faturasımı keseceğiz. Bu fatura fba den ürün ile gidemeyeceğine göre, bizimde Türkiyeden türkçe fatura göndermemiz hem masraflı hemde anlamsız olacaktır. Buna göre faturaları sadece muhasebe için mi kesmiş olacağız. Bu toplamlar bir ihracat muamelesi görecekmidir.
    2- Fba gönderilerinin parası topluca Payoneer hesaba geldiğine ve payoneer hesabından Türkiye deki şirket hesabına transfer yaptığımızda Şirket bankasında amazona ait bir kayıt olmayacak. Payooner account ismi ile gelen bir toplu para olacak. Bu mebla çoğunlukla şahıs isminden geleceği düşünülünce bu toplam para şirketten kesilen faturalar ile nasıl eşleşecek.
    Selamlar ve çalışmalarınızda başarılar dileriz
    Hakan Sert

  18. Sevin Aydınoğlu

    Merhabalar Sezgin Bey, Muhasebenin konusu ve çok sorulan soruları sormuşsunuz. Ben maliyeci veya muhasebeci değilim o nedenle bunları fikir veya öneri gibi kabul edip muhasebecinizle tartışın, sonuçta devlet için önemli olan gelirinizi göstermeniz ve verginizi (KDV ve diğer) mevzuata uygun ödemenizdir. Bu sorular sonuçta işlerini düzgün yapmak fatura kesmek isteyen herkesin karşılaştığı problemler, bunlara net cevap veren devlet yetkilileri olsa ne iyi olurdu. Çin’den alıp Amazon’a gönderdiğiniz ürünleri aslında transit ihracat kapsamında yapsanız yıllardır yapıldığı gibi kolay bir muhasebesi olurdu ancak bu ürünler bir çok kişiye perakende satılıyor transit ihracat gibi tek bir firmaya toptan satılmıyor. Siz aslında mal ticareti yapıyorsunuz, hizmet değil. Çin’den satın alarak, satmak üzere bir başka depoya gönderiyorsunuz ama mallar halâ size ait, satıldıkça sizden çıkıyor. Bunlar teknik konular iyi bir ihracat tecrübesi olan muhasebeci size yol gösterir. Ancak fatura Amazon’a ya da Payoneer’a kesilmez. Çin’den gelen tedarik faturası da geçerli olur ve her ürün satışınızda muhasebeniz için müşterinize kestiğiniz Tükçe fatura da geçerli olacaktır. Amazon’un komisyonları da gider olarak düşebilir. Kolaylıklar dilerim.

  19. Sevin Aydınoğlu

    Atilla Bey merhabalar, bu konuyu Amazon’un müşteri ilişkileri birimine danışın lütfen en doğru bilgiyi oradan alırsınız.

  20. Sezgin Kara

    Hocam selamlar, bizlere verdiğiniz harika bilgiler için çok teşekkür ederim. Benim sorum fba ile ilgili olacaktı bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

    – Burada şirket açtık diyelim; Çin’den ürünü Amerika’ya amazon deposuna fba için ilettik. Malı almak için ödediğimiz rakamı gider olarak gösterebiliyor muyuz? Yani tedarikçinin bize keseceği fatura burada geçerli mi?

    – Amazonun bize payoneer ile göndereceği parayı şirketin tanımlı banka hesabına çektiğimizde, faturayı kime kesmeliyiz? Amazona mı yoksa parayı bize yatıran payoneer’ e mi?

    – Keseceğimiz faturadaki bedeli hangi sınıfa sokmalıyız? (Danışmanlık hizmeti, mal faturası olduğu için ithalat mı, aracılık hizmeti mi vs.)

    Şimdiden çok teşekkür ederim.

  21. Atilla

    Hocam Merhaba
    Amazon us Fba da yeni satış yapmaya başladım.100 kübik kadar ürünüm var. Depolama fiyati bu ay 275 usd hesabimdan çekildi. Sanırım bu fiyat Kasım ve aralık ayı zamlı fiyati. Diğer aylarda kubik bedeli düşüyor.Doğrumu? Teşekkür ederim.

  22. Onur

    selamlar herkese
    amazonda satış çalışmalarım devam ediyor.
    öncelikli önemli konularımızdan bir tanesi satılacak ürünümüzün seçilmesi.
    Ürünümüzü nasıl seçmemiz gerektiğiyle ilgili biraz araştırma yapmıştım . Sizlerle de paylaşmak isterim.
    Eğer ki eksik gördüğünüz eklemek istediğiniz bir şey varsa sevinirim.
    Bazı yerlerde çevirilerim yanlış olabilir anlayışınız için şimdiden teşekkürler.

    ÜRÜN SEÇİMİ
    Başarı için en önemli nokta doğru ürünü seçmek.
    Ürün seçerken dikkat edilecek unsurlar
    ü Ortalama Ürün Satış Fiyatı 10-50 $ arası olmalı.
    ü Hafif (Tercihen 1,5kg altında)
    ü Benzer Ürünler En Çok Satan Sıralaması 5.000 veya Ana Kategoride Daha Küçük
    ü Ürün Kategorisinde / Marka, Marka Adı olmamalı.
    ü Kolay Kırılmayan Basit Ürün
    ü İlk sayfada 50’den az İnceleme Yapan Ürünler
    ü Ürün üretimi satış fiyatının %25i veya daha az olmalı.
    ü Güncel Listelemeleri İyileştirme ve Optimize Etme Yeri
    ü En çok 3 anahtar kelime, Merchantwords.com’da aylık 100.000’den fazla arama yapar.
    ü Ürün, Çin’de kolayca bulunabilmeli.
    ü Yıllık Satış (Mevsimlik Değil)
    ü EBay’de Satılan Benzer Ürünler
    ü Marketteki Benzer Ürünler Üzerinde Üstün Bir Ürün Olabilir mi?
    ü Ürün, Tekrarlayan Satın Almaları Teşvik Ediyor
    ü Birden Çok Ürün Anahtar Kelimeleri

    Ortalama Ürün Satış Fiyatı 10-50 $ arası olmalı.
    Satış yaptığınız ürünün fiyatı çok önemlidir. İnsanlar bu fiyat aralığında ki ürünleri almaya istekliler. Bu fiyat aralığında çoğu kişi daha fazla fiyat araştırması yapmak zorunda kalmaz.
    Bu noktada insanların TV yada Çamaşır makinası almak için yapabileceği araştırmayı düşünebilirsiniz.
    Ürünlerin bu fiyat aralığında olmasını istememizin diğer bir nedeni ise bu fiyat aralığında ki ürünler diğerlerine göre daha basit ürünler olacaktır. Örnek olarak bir Mouse pad ile bir radyoyu düşünebiliriz.
    Bu fiyat aralığında ki ürünler maliyetler açısından (kargo vs) pazara girmemizi daha da kolaylaştıracaktır.

    Hafif
    Ürünümüzün mümkün olduğunca hafif olmasını istiyoruz.
    Ambalaj ve nakliye açısından çok önemlidir.
    Ürünümüzün tahmini ağırlığını belirlemek için ürünümüzün benzerini amazonda bulur isek tahmini ağırlığını da görmüş oluruz.
    [img=638×211]file:///C:/Users/O2ECC~1.DEM/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.jpg[/img]
    Ürünümüz ne kadar hafif olursa nakliye ücretleri de o kadar düşük olacaktır bu da daha yüksek kar marjı demektir.
    Ağırlık ayrıca amazon ücretlerinde de önemli bir rol oynuyor.
    Bu sayfada AmazonFBA ücretlerini görebilirsiniz.
    https://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html/?nodeId=201119410#calc

    Benzer Ürünler En Çok Satan Sıralaması 5.000 veya Ana Kategoride Daha Küçük
    Ürünümüzün best seller sıralaması en çok 5000 olmalı.
    Best Seller Rank yani amazonda ürünümüzün ne kadar iyi sattığı. Bu bire doğru yaklaşıyor.
    En iyi satan 1 oluyor. Yani BSR si 200 olan bir ürün BSR si 20,000 olan bir üründen daha iyi satmaktadır.
    Pazarda ki bu ürüne talep olup olmadığını anlayabiliriz.
    Ana kategorideki BSR ile daha fazla ilgileniyoruz çünkü ana kategorideki düşük BSR, gerçekten iyi satış anlamına geliyor.
    [img=574×181]file:///C:/Users/O2ECC~1.DEM/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image004.jpg[/img]
    Piyasa talebini belirlemenin başka yolları da vardır ama en hızlı yol budur.

    Ürün Kategorisinde / Marka, Marka Adı olmamalı.
    Ürünümüzü satarken marka isimleri ile rekabet etmek istemiyoruz.
    Sizin bizim gibi yeni başlayan çok profesyonel olmaya bu tarz satıcılarla rekabet etmek istiyoruz.
    İnsanlar bir ürün alırken duymadığı bir markadansa bildiği bir markayı seçme olasılığı daha yüksektir.
    Bir markanın ürün kategorimizde hakim olup olmadığını kontrol etmenin iyi bir yolu, Amazon’daki ürün anahtar kelimesini aratmak ve markaların o kategoriyi domine edip etmediğini kontrol etmektir. İlk sayfada her hangi bir markayı tanıyorsanız o üründen uzak durmanız daha iyi olacaktır.
    Piyasaya hakim bir marka olmadan bir ürün bulmak çok önemli çünkü büyük, tanınmış markalarla rekabet etmek zor.

    Kolay Kırılmayan Basit Ürün
    Basit olan bir ürünü satmak istiyoruz ve müşteriye gönderdiğimiz üründe endişe duymak istemiyoruz bu nedenle mümkün olduğunca basit bir ürüne yönelmeliyiz.
    Birden fazla parçası olan veya elektronik ürünlerden uzak durmak iyi olabilir.
    Basit ürünler karmaşık ürünlere göre üretimi daha kolay olur ve tedarikçi bulmak daha kolay olacaktır aynı zamanda karmaşık ürünlere göre üretimi daha ucuz olur.
    Dayanıklı
    Çin’de elde edilmesi kolay
    Elektronik parça yok
    Hareketli parça yok yada çok az
    Bir kullanım kılavuzu gerek kalmadan kullanılabilir
    Bir iş yapmak için yapılmış
    Genel

    İlk sayfada 50’den az İnceleme Yapan Ürünler
    Önemli
    Ürünümüze çok fazla yorum istemiyoruz.
    1000 yorumlu 500 yorumlu satıcılarla rekabet çok zor olacaktır.
    Ürünümüzü seçerken çok önemli bir unsur çünkü rekabet konusunda iyi bir ölçüt olacaktır.
    50’den az yorum içeren öğelerin genellikle yenilmesi kolay olduğu düşünülür. Bu nedenle, ilk sayfada 50’den az yoruma sahip en az 2-3 ürün görmek istiyoruz.
    50 veya daha az sayıda inceleme içeren daha fazla liste, ilk sayfaya ulaşmak için daha iyi şans verir.
    Bu sebeplerden dolayı, bir ürünü pazara girmeden önce gözden geçirme sayısına çok yakından bakarız.

    Ürün üretimi satış fiyatının %25i veya daha az olmalı
    Bu, kâr marjlarının potansiyel bir ürün üzerinde iyi olacağını hızlı bir şekilde tahmin etmenin bir yoludur.
    Bir ürünün satış fiyatının% 25’inden azı için üretilip üretilmediğini kontrol etmeye odaklanacağız.
    Alibaba üzerindeki birçok tedarikçi size ürün sayfasında birim maliyet başına tahmini bir fiyat vereceğiz. Bu fiyatı, satış fiyatının% 25’in altında olup olmadığını kontrol etmek için kullanabilirsiniz.
    Bu kontrolü yapmalıyız çünkü satış fiyatının % 25’inden azında bir ürün elde edebiliyorsak %75 kâr marjı bırakır. Şimdi, nakliye masrafları, Amazon FBA ücretleri ve kar marjını düşürecek bir Amazon satış bedeli de olacağını unutmamalıyız.
    %75 kar marjı, nakliye masraflarını, Amazon FBA ücretlerini, Amazon satış ücretlerini karşılamak için bol olmalı ve her şey söylendiğinde ve yapıldığında hâlâ sağlıklı bir kar marjı bırakmalıdır.

    Güncel Listelemeleri İyileştirme ve Optimize Etme

    Birinci sayfada ki listelemenin kötü olması. Minumum gereksinimlerden daha kötü olması.
    Listeleme yaptığımız sayfada bazı ürünlerde
    Hiç resim olmaması yada kötü resimlerin olması kalitesiz vb
    Ürün görsellerinin düşük kalitede olması
    Kısa tanımsız başlık
    Bu durum rekabet gücümüzü arttırır ve listelemede ön sıralara çıkmamızı sağlayabilir.

    En çok 3 anahtar kelime, Merchantwords.com’da aylık 100.000’den fazla arama yapılmış
    İlk üç ürünümüzün anahtar kelimeleri 100.000’den fazla aylık arama yaptıysa, satmamız için yeterli talep olduğunu gösteren iyi bir işarettir.[img=675×278]file:///C:/Users/O2ECC~1.DEM/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image006.jpg[/img]

    Ürün, Çin’de kolayca bulunabilmeli.
    Ürünümüzü çin de kolayca yaptırabilmeliyiz. Alibaba da kontrol edelim . Eğer ürünümüzü yaptırabilecek birkaç tedarikçi çıkarsa kolayca üretilebileceğini varsaya biliriz.

    Yıllık Satış (Mevsimlik Değil)
    Mevsimsele kıyasla yıl boyunca satılacak bir ürünü tercih etmemizde fayda var.
    Mevsimlik ürün örnek olarak bazı dönemlerde satılan ürünler. Yılbaşı ağacı gibi.

    EBay’de Satılan Benzer Ürünler
    Eğer ürününüze benzer ürünler eBay’de satılıyorsa, ürününüz için pazarın büyük olduğunu varsayabilirsiniz. İnsanlar Amazon dışındaki platformlarda benzer ürünler satıyorsa, ürününüz için talep olması iyi bir işarettir.
    Kontrol etmenin hızlı bir yolu, eBay’a yönelip ürün anahtar kelimenizi yazmanızdır.

    Marketteki Benzer Ürünler Üzerinde Üstün Bir Ürün Olabilir mi?
    Pazarda ki diğer ürünlerden daha üstün bir ürün yaratmaya çalışmak.
    Ürünün zayıf yönlerini iyleştirmek size bir avantaj sağlayacaktır. Çoğu kez üstün bir ürün üretmek kolay değildir ama bu aklımızda bulunsun.

    Ürün, Tekrarlayan Satın Almaları Teşvik Ediyor
    Bu büyük bir gereklilik değildir sadece bir avantajdır. Örnek olarak vitamin tekrar satın almayı gerektirir.

    Birden Çok Ürün Anahtar Kelimeleri
    Birden fazla ürün anahtar kelimesine sahip olmak biraz önemli gibi görünüyor.

  23. Sevin Aydınoğlu

    Şükrü Bey merhaba,
    Mikro İhracat ile ilgili yazımda sorularınızın bir kısmının cevabı var. 1 usd’lık bir satış bile yapsanız bu satış ticari amaçla yapılıyorsa, arızi gelir değilse, firmanız olmalı ve fatura kesmelisiniz. İhracat faturalarında KDV olmuyor, buradan fatura kesiyorsanız Amazon’un USA’da mukim olmayan firmalar için doldurttuğu formu (W8BEN-E) doldurarak Türkiye’de vergilerinizi ödüyorsunuz. Eğer ABD’de firma kurarsanız oranın mali kurallarına uygun olarak bir muhasebeci ile anlaşıp çalışırsınız vergi uygulamaları eyaletine göre değişiyor, bildiğim kadarıyla KDV yok ama başka vergiler var bunun için oranın kanunlarını bilen bir muhasebeci yardımıyla şirketiniz kurup, yürütmeniz gerekir.

  24. Şükrü

    Merhaba Sevin hanım, biliyorsunuz Türkiye’deki büyük e-ticaret sitelerinde mağaza açıp satış yapabilmek için şirket sahibi olmamız gerekiyor ve bağkur primi yatırmamız gerekiyor peki Amazon’da FBA’de satış yapmamız için Amerikada ya da Türkiyede şirket sahibi olmamız herhangi bir prim yatırmamız gerekiyor mu ve vergilerimizi nasıl ödüyoruz örneğin Türkiye’de sattığımız her malda kdv ödüyoruz Amazon’da kdv benzeri bir vergi var mı varsa nasıl ödüyoruz (sattığımız her üründen online olarak mı düşülüyor) ve Payoner hesabımızdaki parayı Türkiye’deki bankamıza getirmek istediğimizde Gelir vergisi mi ödeniyor ödeniyorsa bunu nasıl ödüyoruz?

    Çok uzun oldu galiba ama sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim saygılarımla.

  25. Onur

    herkese merhaba
    Ben de 9-5 beyaz yaka cenderesinden kurtulmaya çalışanlardan Onur. Biraz geç kalsam da ben de amazon satıcıları arasına girmeyi hedefliyorum. Şuan için bütün aşamalar kafamda oturmuş şekilde. Görünen o ki her geçen senede büyüyen bir pazar. Sorulara gelince pek bir sorum yok gibi . Bu hafta jungle scout, sellics , vırıal lunch dan ürün araştırmalarına başlıyorum. Ocak ayında da ilk ürünümü göndermeyi düşünüyorum. İsterseniz zamanla hangi aşamalara geldiğimi de sizlerle paylaşabilirim.

  26. Sevin Aydınoğlu

    Merhaba Yılmaz Bey,
    Bireysel üyelik veya pro üyelik olması önemli değil arızi gelire giren satışlarınız için kişisel eşya gönderimi kapsamında fatura kesmeyebilirsiniz Türkiye’deki vergi prosedürü açısından. Bu konuda e-ticarette vergi mükellefiyeti hakkındaki yazıma göz atabilirsiniz. Ancak her ticari gelirin faturalanması gerektiğini düşünürsek 150kg 7500 Euro’ya kadar olan gönderilerinizi (en küçük bir gönderiyi bile) mikro ihracat kapsamında faturalayabilirsiniz, analize, kontrole tabi ürünler olmadıkça gümrükte hiç bir sorun yaşamazsınız ve hızlı bir şekilde kargolayabilirsiniz.

  27. Yılmaz

    Sevin Hanım merhaba,
    bireysel üyelik ile Amazon üzerinde Türkiye’den satış yapmak istediğimizde fatura kesmemiz istenmiyor mu acaba? Ayrıca kafama takılan en büyük soru; ürünleri müşteriye kendimiz kargolamak istersek ve aylık satış adedimiz fazla ise gümrük açısından bir sıkıntıyla karşılaşmaz mıyız?

    Sayenizde sorularıma cevap bulabilirsem çok sevineceğim 🙂 çok teşekkürler.

  28. ekrem

    merhaba Sevin hanım.
    amazonla ilgili pek bi bilgim yok ama benim kafama takılın kargo işi.
    Örneğin, benim elimde bir ürün var (havlu de bebek giyimi de aklına ne gelirse.. ). Ürün Türkiye’de bunun ağırlığı 250 gr satış fiyatımda 50 dolar belirledim. Bunu amerikalı müsteriye ben kargo olarak nasıl göndereceğim maliyeti ne olur? ( kargo ücretini müşteri öder seceğeninde müşteri ne kadar bi bedel öder veya ben kendim ücretsiz kargo desem bana maliyeti aşağı yukarı ne olur ? )

  29. Sevin Aydınoğlu

    Merhaba İbrahim Bey, eğer satış yapamıyorsanız aylık ödeme yapmamak için hesabınızı bireysele çevirebilirsiniz veya kapatabilirsiniz.

  30. ibrahim

    Merhaba yazınız çok faydalı gerçekten, benim bir sorum olacak. Acaba Fba için aylık 39 dolar ücret öderken satış yapmadığımız zamanlarda da o ücreti alacağından bu olumsuzluğu gidermek için seller account ‘u kapatmak haricinde bir yol var mıdır?

  31. Sevin Aydınoğlu

    Mesut Bey yorum yaptığınız yazının “FBA Türkiye’den ürün kabul ediyor mu?” cümlesiyle başlayan paragraf sorunun yanıtını içeriyor. Amazon FBA için ürün göndermek istiyorsanız öncelikle IOR- Non Resident Importer olmalısınız, bunun için de nakliyecinize veya bir gümrük komisyoncusuna danışın diyor Amazon (Entry of goods into the United States may be made by a non-resident (foreign) IOR. To become a non-resident IOR, please contact your customs broker or carrier for details.) gümrükleme maliyetlerine vs. karışmıyor. Amazon FBA için ürün göndermek veya Delivering Imports to Amazon konusu burada detaylıca anlatılmış . Siz Çin’den ürünü gönderecekseniz bağlantıda olduğunuz şirket nakliyecisi ile bu konuyu görüşsün pek çoğu o şekilde satış yapıyor zaten.

  32. Mesut

    Hocam değerli yazınız için çok teşekkürler. FBA yöntemiyle, Çinli bir tedarikçiden Amazon’un ABD’deki bir deposuna mal gönderdiğimizde; ABD gümrük işlemleri ve otomatik olarak mı yürümektedir, yada bizim müdahil olmamız , maliyeti üstlenmemiz vs gerekmekte midir?
    Saygılarımla

  33. Sevin Aydınoğlu

    Merhaba, 39 dolar tümü içindir ayrıca ödeme yapılmaz. Yiyecek ve içecek satışı kısıtlı ve izne tabidir, Amazon müşteri temsilcisi ile bağlantıya geçip yolunu yöntemini öğrenmeniz gerek.

  34. Sevin Aydınoğlu

    Türkiye’den Amazon ABD, Kanada ve Meksika’ya satış olanağı var, Avrupa Amazon’da şimdilik satış olanağı yok. Hedefiniz Avrupa ise Avrupa’ya yakın şirket açmak da iyi bir fikir olabilir. Aynı zamanda Ebay, Paypal olanaklarını kullanmak için de yurt dışında şirket açarak çalışan şirketler var.

  35. Göksel

    Hocam tekrardan merhaba. 2 sorum var izninizle sormak istiyorum.
    1-) Amazon.com’da listeleme yapıyorum. Yalnız gördüğüm kadarıyla Kanada ve Meksika amazonlarında da satış hakkımız var. Bu diğer 2 amazon’da da satış yapsak ayrı ayrı 39 dolar ödemek zorunda mıyız? yoksa amazon.com’a ödediğimiz tek 39 dolar yeterli midir? Ya da diğer amazonlarda bireysel olarak satış yapabilir miyiz?
    2-) Ben genel olarak pişmaniye ve tatlı tarzı ürünler satmak istiyorum fakat amazon izin vermiyor. Bunun için ne yapmam gerekiyor. İzin vermediği için Home&Garden(other) kategorisinde listemele yapmak zorunda kalıyorum.

  36. hakanalnc

    merhabalar, türkiyenin amazonda şuan satış yapma imkanı yok diye görünüyor.. eğer ben amerikada bir şirket açıp işlemlerimi türkiyeden idare ettirsem bi sorun yaratırmı ?

  37. Sevin Aydınoğlu

    Merhabalar, Yanıltıcı olmak istemem, ithalat gümrük işleminizi yapacak kargo firması ile veya gümrük müşaviri ile görüşürseniz size yol gösterirler. Buradan da bilen varsa destek rica edelim.

  38. Merhaba Sevin Hanım,

    Amazon’da FBA ile satış yapmak için uğraşıyoruz. Ürünlerimiz Almanya’da üretiliyor, ithal edip Türkiye’de satıyoruz (kendi markamız, kozmetik kategorisinde). Amazon ile olacak planda da Amazon’a gidecek ürünler Almanya’dan direkt olarak gönderilecek. Sorum şu, faturalandırma ile ilgili bir problem yaşıyoruz. Amazon ile yapılacak çalışmada Importer of Record olarak Firmamız, Ultimate Consignee olarak Amazon yazılıyor şeklinde öğrendik. Normalde kullandığımız faturalar Türkçe. Bu tür bilgilerin işleneceği bir yer yok malesef. Ne şekilde çözüm üretilebilir ? Faturalandırma bölümünde takılmış durumdayız.

    Şimdiden teşekkürler. İyi günler.

  39. Sevin Aydınoğlu

    Yazımda belirttiğim gibi EAN (European Article Number) ; Avrupa ve Türkiye’nin de kullandığı barkod numaralandırma sistemidir zaten Süleyman bey.

  40. Suleyman

    Merhaba Sevin Hanim sunmus oldugunuz bilgiler icin cok tesekkurler.
    Biz sirket olarak uretim yaptigimiz urunleri satmak istiyoruz bu EAN kodu bizim icinde gereklimi degilminonu ogrenmek istiyorum.
    Urunlerimizin barkod nolari var

  41. Sevin Aydınoğlu

    Merhaba, Bireysel üye olsanız da uluslararası satış yapabilirsiniz. Ayarlarınızda; shipping settings bölümünü doğru girdiğinizden emin olun, International satışlar kısmını işaretleyin. Bireysel üyelikteki sorun nakliye bedellerini sizin belirleyemiyor olmanızdır. “Seller orders can only be placed from international locations if the buyer is in a supported country. Standard International shipping is the only shipping option available for seller orders fulfilled by Amazon.com.” dediği bölümü de inceleyen. Bireysel üyelik yapılan bir Türkiye hesabından alım yapma işlemi yaptığımızdan tecrübeyle de çalıştığını biliyorum.

  42. Goksel

    Hocam merhaba, bir soru sormak istiyorum. Amazonda satış yapmak için listeleme yaptım. Fakat Avustralyadan birisi satın almak istediğinde amazon uyarı vererek o ülkeye gönderim yok yazıyor. Sonra başka bir hesap açarak kendi ürünümü almak istediğimde Türkiye’den bana da aynı hatayı verdi. Hesabım bireysel. Eğer ayda 39 dolar verirsem ve profesyonele geçersem bu sorun ortadan kalkar mı? Tüm dünyaya ürün gönderebilir miyim? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

  43. Sevin Aydınoğlu

    Payoneer’e para yatırmasanız da hesap aktif oluyor önce bireysel üyelik yapıp bir kaç satış yaparsanız zaten hesaba para girmiş oluyor eğer Profesyonel üyelik yaparsanız hesapta para olması önem kazanıyordu ama şimdi aylık ücreti kredi kartından çekiyor. Daha önce yaşadığım bir tecrübe nedeniyle onu yazmıştım, profesyonel üyelikte Payoneer’dan aylık bedeli çekmeye çalışmıştı ve çekemeyince hesabı satışa kapatmıştı ve Paypal’dan para aktarmamız gerekmişti. O açıklama yanıltıcı oldu sanırım bir düzenleme yapacağım soru için teşekkürler.

  44. Tarık Yaşar

    Hocam çok soru sordum biliyorum ama aklıma son dk başka bir şey daha geldi şimdi yorumları bir daha okudum da payoneer e para yatırmadan hesap aktive olmuyor diye bir husus var siz de ABD’de bir şirket hesabından para transferi olursa mümkün olur demişsiniz. Şimdi ABD’de şirketi olan tanıdıkları olmayan kişiler nasıl yapacak o kısım kafama takıldı. Diyelim ki bi arkadaşım benim amazondaki ürünlerimden birini sipariş etse sonra kredi kartıyla ödeme yapsa hesaba para geçtiğinde de payoneer komisyonunu alsa hesap aktif olsa sonra hepimiz mutlu olsak olmuyor mu?

    Ya da yurtdışında olan bi tanıdığımız kendi hesabından para transferi yapsa kesinti vs ordan olsa olmuyor mu? İlla şirket hesabı mı olmalı? Başka sorum yok Hocam hakkınızı helal edin başkasının ücretle verdiği bu hizmeti siz ücretsiz ve samimi bi şekilde veriyorsunuz tekrar teşekkürler

  45. Tarık Yaşar

    Evet bence de pek yararlı en değil. Bugün üye oldum deneme amaçlı bana ücretsiz 4 tane tedarikçi bilgisi verdiler 1 çinden 3 ü ABD’den her birinin sitesine girdim baktım (çindeki hariç olarak söylüyorum çünkü sitede ürün fiyatları yoktu) ürün fiyatları hepsinde gayet yüksek mevcut bikaç ürünün daha ucuzlarını ebay de buldum 🙂 pek gerek yok sanırım bir de yerli imalatçı kazansın taraftarıyım 🙂

    Aklıma takılan bikaç şeyi de sormak istiyorum bu arada. Amazonda ürün listelerken bu UPC veya EAN kodu ile SKU kodu ile ilgili olarak burda tedarikçilerimizin kendi ean barkodu varsa onu kullanabilirsiniz demişsiniz tedarikçinin EAN barkodunun onaylı bir numara olduğunu amazon nasıl kontrol ediyor yani o kısmını anlayamadım biraz karışık geldi çünkü ean kodu alabilmesi için tedarikçilerin Milli Mal Müdürlüğüne başvuru yapması vs diye bir prosedür var tedarikçinin kullandığı ean barkod numarasının doğru olduğunu ve amazonun bunu kabul edeceğini nasıl bilebiliriz açıkçası anlayamadım bilgilendirirseniz çok sevinirim.
    Bir de amazonda o üründen satış yapılıyorsa Sell Yours diye bi sekme var buradan kendi ürünümüzü ekleyebiliyoruz ama ben şunu merak ediyorum orda EAN kodu olan ürünle bizimkinin birebir herşeyi aynı marka, tedarikçi, miktar vs mi olmalı?

    İlginiz için tekrar teşekkürler

  46. Sevin Aydınoğlu

    Salehoo’yu iki yıl bedelli üyelik yaparak izledim, pek çok toptancı var, en çok satılan ürünler üzerine öneriler gelir ancak bu öneriler de bence başarılı değil, bende hayal kırıklığı yaratmış bir sitedir. Toptancılar genelde ya küçük kâr payları öneriyor ya da yüksek bedelli satın almalar ve şirket olmanızı istiyorlar. Bu toptancılara google aramaları ile de ulaşılabiliyor.

  47. Tarik Yasar

    Merhaba Sevin Hn bu SaleHoo’nun sitesini biraz inceledim de bir çok yönlendirmede bulunuyor ancak ücretli yıllık 67$ sizce üye omaya değer mi? Bir de dropshipping çalışan güvenilir tedarikçiler sitede mevcut tabi üye olmadan göremiyoruz tedarikçileri

  48. Sevin Aydınoğlu

    Emre Bey, Yorumlarda konuştuk ama gözünüzden kaçmıştır, bir süredir Türkiye’nin Avrupa Amazon’da satış hakkı yok ne yazık.

  49. Emre

    Merhaba bende amazon com da ürünlerimi listeledim. aynısını co.uk e aktarmak istiyorum ama bana legal name girin diyor. sonrada başka maille denedim. onada türkiyeden satmaya hakkınız yok dedi. bilgisi olan varmı

  50. Sevin Aydınoğlu

    Ben de teşekkür ederim Hasan Bey, sorunuz çok yol gösterici oldu, Amazon’da markalı ürün satışlarında istenen bedeller üzerine bir soru veya sorun iletilmemişti daha önce.

  51. hasan

    cevabınız için teşekkür ederim sevin hanım, satmak istediğim markalar, adidas, nike ,michael kors,, veresace , armani , örneğin, ben şuanda versace’nin güneş gözlüklerini, çantasını ve ayakkabısını onay olmadan satabiliyorum ama versacenin kol saatine sadece fatura isterken, Michael Kors kol saatine 1500$ para isteniyor..cevabınızda da belirtmişsiniz zaten, ben acaba bireysel olduğum içinmi benden bu parayı talep ediyorlar diye sizden bilgi rica ettim. tekrar cevabınız için teşekkür ederim..

  52. hasan

    merhaba sevin hanım,

    amazon da yeni ürün satmaya başladı, bireysel kayıtlıyım, bazı ürünleri listelerken, karşıma aşağıdaki onay uyarısı çıkıyor.bunun nedeni bireysel satış yaptığım içinmidir, yoksa amazonun genel uygulamasımıdır. ticari hesap açarsam bu sorun çözülürmü, bu hususta ne yapmalıyım..teşekkürler.

    We will review your application and if approved, you will be asked to pay a non-refundable fee of $ 1500 USD via wire transfer prior to listing. The fee is not required if your application is declined.

    Başvurunuzu gözden geçireceğiz ve onaylandıysa, listeleme öncesinde banka havalesiyle iadesi olmayan 1500 dolarlık bir ücret ödemeniz istenecektir. Başvurunuz reddedilirse ücret talep edilmez.

  53. Sevin Aydınoğlu

    Hanife Hanım merhabalar, Mesut Bey’in adresini buradan açıkça vermeyeyim kendisine de cc yaparak size özelden gönderiyorum.

  54. Sevin Aydınoğlu

    Abdullah bey, Türkiye’de tescil edilen marka sadece Türkiye’de markanızı korur. O nedenle marka sahibi ihracatçılar uluslararası marka tescili de yaptırırlar. Siz brand registery için soruyorsanız ne gerektiği burada var tescil belgesi istenmiyor Ancak siz yurt dışında markamız korunsun başkası aynı isimle diğer ülkelerde benim markamı tescil etmesin diyorsanız uluslararası marka tescili konusunda deneyimli danışman firmalardan fikir alın.

  55. Sevin Aydınoğlu

    Sebahat hanım, ABD’de yerleşik olmayan şirketlerin de kendi adlarına ABD’ye ürün çekebilecekleri ve non-resident importer olunabileceği konusu burada anlatılmış. Bu durumda ABD’ye çekilen ürünler şirketiniz tarafından ithal edilmiş olacağı için yine ürünler sizin stoklarınızda olacak gönderilen ürünler için İngilizce faturalar sizin adınıza Amazon tarafından ürünün içine eklenecek sistemden siz de görüp basabileceksiniz ve Türkçe faturaları da şirketiniz tarafından kesilecek, muhasebeciniz buna göre daha kolay yorum yapabilir belki. Eğer ABD’ye, orada yerleşik bir başka şirkete toptan ihracat yapacaksanız zaten artık ürünler sizden çıkmış olacak ve faturalar ithal eden şirket tarafından kesilecektir.

  56. abdullah

    Sevin hanım merhabalar. Kendi ürettiğimiz ürünü amazonda satmak için bir marka oluşturduk. Bu markanın tescil belgesini Türkiye’den almamız yeterli olur mu acaba? Türkiye’den alacağımız marka tescil belgemizi amazon kabul ediyor mu? Bilgilendirmenizi rica ediyorum.

  57. Sebahat

    Sevin Hanim,

    Verdiginiz degerli bilgiler icin cok tesekkurler. Size ve forumu okuyan diger kisilere bir sorum olacak. Amazon FBA ile Turkiyeden urun gonderilip satis yapildiginda, ic muhasebe acisindan kafamizi karistiran bir durum sozkonusu. Amazon FBA ile calisirken, Amazon sadece bir nevi depo, paketleme ve yukleme gorevini yapiyor. Dolayisi ile urun satisi direk Amazon’dan alis veris yapan tuketici ile bizim firmamiz arasinda gerceklesiyor. Bu durumda urunler Amazon’a satilmiyor. Her bir urun satisi gerceklestiginde, tek tek her tuketici icin bir hesap acmamiz soz konusu olamayacagindan muhasebe olayini nasil sonuclandiracagimizi bir kac mali musavire danismamiza ragmen cozemedik. Bu konuda bize yardimci olabilirseniz ya da Amazon FBA ile satis yapan diger firmalarla iletisime gecmemizi saglayabilirseniz cok memnun oluruz.
    Yardimlariniz icin simdiden cok tesekkurler..

  58. Sevin Aydınoğlu

    Mesut Bey merhaba,
    Talebinizi burada da yayınlamış olalım belki bu danışmanlık talebiniz ile ilgilenen olursa size dönüş yapar. Ayrıca ürünleriniz ile ilgili iletişimdeki e-posta adresine detay göndermenizi rica edeceğim.

  59. Mesut

    Merhaba

    2010 yılında beri kendi ürettiğim ürünlerle Ebay de satış yapıyorum. Paypal ile ilgili problemi hallettim ve satışa devam ediyorum. Şimdi Amazon da satış yapmak istiyorum. Ancak Amazon bana çok karışık geldi. Bu konuda yardım edecek (hesap açımı, ürün listeleme vb..)önerebilicek danışma firması veya bir kişi var mı ?( Ücretli)
    Şimdiden teşekkürler.

  60. Sevin Aydınoğlu

    Şahıs firmaları da dış ticaret yapabilir bir engel yok, istediğiniz B2B, B2C sitesinden Amazon da dahil olmak üzere ürün gönderebilirsiniz alabilirsiniz de.

  61. Tolga

    Sevin hanım merhaba, şahıs firması olarak amazon’dan ithalat ihracat yapılabilir mi? Bu konuda görüşlerinizi paylaşabilir misiniz? İyi günler diliyorum.

  62. Sevin Aydınoğlu

    Merhaba, Ayda 40$ ödemesi olan Profesyonel üyelik istiyor biliyorsunuz, önce profesyonel üyeliğin gerekleri yerine gelecek, sonra başvuru ve ürünleriniz ile kategoriniz kabul görürse davet edileceksiniz Handmade’e diye biliyorum. Yine de müşteri temsilcisine başvurup neden kabul edilmediğinizi sorabilirsiniz. Bizi de bilgilendirirseniz memnun olurum, bir tecrübe paylaşımı olur.

  63. cem Karataş

    merhaba sevin hanim amazon handmade de mağaza açılışı için başvuru yaptım reddedildi.neden olabilir.herhangi bir açıklama yapmamışlar.

  64. Gökhan

    Sevin hanım merhaba,
    Amazonun Amerika yada avrupa ayrı sitelerine üye olmak gerekiyor mu?Yoksa amazon.com için oluşturulmuş ürünüm diğer sitelerde görünür mü? .

  65. Sedat

    Merhaba Sevin Hanım,

    Mikro Ticaret ile ilgili dediklerinizi deneyeceğim ve tecrübelerimi sizlerle tekrara paylaşırım.

    Diğer Konu ile ilgili size Mail attım biraz usun olduğundan.

    Değerli katkılarınızdan dolayı çok teşekkürler.

    Sedat

  66. Sevin Aydınoğlu

    23.000TL sınırındaki kazançların muafiyeti kendi ihtiyacınız için aldığınız ürünleri zaman zaman elden çıkarmak amacıyla yaptığınız (çoğu kez 2. el) satışlar içindir, yani bu sürekli bir ticarete dönüşemez dönüşürse vergi mükellefi olmak durumundasınız. Mikro ticaret demeyelim çünkü ticaret amaçlı çalışıyorsanız 100 TL’lık bile satış yapsanız firmanız olmalı. Hobi amaçlı kendi ihtiyacınız olan ürünleri süreklilik kazanmadan, web sitesi ve store-mağaza açmadan satıyorsanız bu durumda Türkçe faturaya ihtiyaç yok ama Amazon ve alıcınız için bilgisayarınızdan bir word belgesine İngilizce fatura oluşturabilir, basabilir ve gönderebilirsiniz buna engel yok.

  67. Sevin Aydınoğlu

    Başka ek dökümanlar konusunu sordunuz mu Amazon’a veya faturaların yeminli tercümandan çevirisini eklemeyi teklif edebillirsiniz hatta önce siz o faturaların fotokopisini çekip ürünlerin altına ingilizcelerini ekleyip tekrar göndererek denediniz mi?

  68. Sedat

    Merhaba Sevin Hanım,

    Bloğunuz çok güzel ve açıklayıcı çok teşekkürler.
    Bloğunuzda Mikro Ticaret eğer 23.000TL altında ise Fatura kesmek zorunlu değil diye bir bilgi var,fakat Mikro ticaret için istenilen belgeler için de Türkçe ve İngilizce Fatura var.
    Bu sorunu nasıl çözebiliriz.

    İyi akşamlar ve başarılarınızın devamını dilerim

  69. Sedat

    Merhaba

    aşağıdaki konu hakkında tecrübelerimi paylaşmak istedim.
    Ben 4-5 aydır Markalı ürünler satıyorum bendende Fatura istediler,fakat Türkçe Faturaları kabul etmediler İngilizce olacakmış.Amazona Türkiye de böyle bir seçeneğimin olmadığını söyledim.
    Sattığım Adidas gibi markalı ürünler yapabileceğim bir şey var mı bilginiz varmı.

    Teşekkürler
    ”Sorduğunuz sorunun cevabını; Amazon’un satıcı yardım sayfalarında kategori başvuru ve istekler bölümünde bulabilirsiniz (Categories and products requiring approval: Beauty category: Requirements and application). “Application requirements” başlığı altında, başvurunuza, son 90 gün içinde Amazon’da satmayı düşünerek satın aldığınız ürünlerinizin faturalarını eklemeniz gerektiğini, eğer ekleyemiyorsanız da başka ek dökümanlar isteyeceklerini belirtmişler.

  70. Sevin Aydınoğlu

    Eren Bey merhaba, Buradaki şirketinizin bir şubesi olarak açmak isterseniz ve eğer şirketiniz bir tüzel kişilikse Ekonomi bakanlığından dış ticaret destekleri kapsamında şube açma (yurt dışı birim) desteği bile alabilirsiniz. Bu şekilde çalışmanız gayet mümkün. Almanya’daki vergilendirme konusunu ne yazık bilemiyorum ama bunun için güvenerek danışabileceğiniz kurum Almanya Ticaret Müşavirliğimizdir buradan gerek telefon ile gerekse posta ile bilgi talebinde bulunun. Hem yatırım, şube açma hem de vergisel konularda yardımcı olacaklarını düşünüyorum.

  71. Sevin Aydınoğlu

    Murat Bey merhaba, Kredi kartı olarak Türkiye’de kullandığınız ilk Amazon’a üye olurken kayıt ettiğiniz kredi kartınızı girin sizin yapacağınız ödemeler için Türkiye kredi kartları kabul oluyor. Sattığınız ürünlerin tahsilatını yapabilmeniz için ise şu işlemleri yapın; Account’unuzdan Payment Information’da Deposit Methods’a girin ve Payoneer hesabınızdaki – receive / Global Payment Service – bölümündeki USD hesabınızı açın orada size verilen banka hesabınıza ait bilgileri göreceksiniz, ABD’deki bir banka hesabı olarak Kanada için tek tek size sorulan bilgileri Payoneer’in banka bilgilerinden bulup girin ABD için de aynısını kullanacağınızı belirtmeniz yeterli. Böylece işlem tamamlanır.

  72. murat yılmaz

    sevin hanım merhaba,bana Payoneer kartı geldi,amazona gerekli kayıtları yaptım ama,amazon tarafında aşağıdaki gibi bir uyarı geldi.benmi yanlış yapıyorum acaba,.bilgi verebilirmisiniz..amazon: senin satıcı hesabınızda kredi kartı bilgilerinin geçersiz. Eğer mevcut kredi kartı bilgilerinizi güncelleyin veya hesabınıza tam erişim kazanmak için yeni bir kredi kartı eklemeniz gerekir. Kredi kartı süresi olmadığını kontrol edin, mevcut yeterli kredi var, ve Amazon.com para (ABD Doları) olarak ücretlidir. Ön ödemeli kartlar kabul edilemez.

  73. eren uysal

    Merhaba,

    Yazılarınız gerçekten çok teşekkürler.Kesinlikle çok yardımcı oluyor.Benim bazı sorularım var.
    Amazondan mal satmak istiyorum.(Bu EBAY içinde geçerli).Almanya da şirket kurup,burada açtıracağım banka hesap no ile Türkiye’den mal satıp,ödemesini Almanya’daki hesaba alabilir miyim?(Mal Türkiye’den gidecek,para Almanya’daki hesaba gelecek)

    Eğer teknik olarak bu olabiliyorsa,Almanya’da vergilendirme nasıl olur ve paranın tranasferinde problem yaşanır mı?

    Teşekkür Ederim

  74. Sevin Aydınoğlu

    İzmir Ticaret Odası Eğitim Vakfı’nda 80 saatlik dış ticaret eğitimi içinde 15 saatlik e-ticaret eğitimimiz, bir de yine İzmir’de Global Kariyer’de yakında başlayacak olan hafta sonları vereceğimiz 5 günlük e-ticaret eğitimlerimiz var.

  75. Sevin Aydınoğlu

    Zehra hanım merhaba, iyi duygularınız için çok teşekkür ederim, bir faydam olduysa ne mutlu bana. Öncelikle Alibaba sitesi yurt dışına toptan satış-ihracat için çok iyi bir seçim ve Ekonomi Bakanlığının desteği var İhracatçılar İçin E-Ticaret Sitelerine Üyelik Desteği başlıklı yazımda detaylarını bulabilirsiniz. İhracatçı Birlikleri içinde birimleri oluyor, ancak şirketinizin şahıs şirketi değil tüzel kişilik olması gerek limited, A.Ş. gibi. Süreç Kosgeb gibi işliyor. Zaten o fotoğraflar İnternet’te yer almak için çok gerekli ama bu sitelerde sadece ürün listelemek tek başına yeterli olmaz yanı sıra iyi bir şirket ve ürün tanıtımı yapmak, alım ilanlarını takip etmek, potansiyel alıcılarla iletişime geçmek tabii öncesinde iyi bir Web sitenizin olması (mümkünse iki üç dilde) çok iyi olur. Hiç bir kaybınız olmaz kazancınız olur bu işi yönetecek kişinin İnternet’te satış yapmanın kuralları ve optimizasyon mantığına aşina olması ve yabancı dil bilmesi önemlidir.

  76. zehra

    İnsanın bildiğini, tecrübelerini ihtiyacı olan insanlarla paylaşması büyük cömertlik, öncellikle tüm içtenliğimle teşekkür ederim, Allah razı olsun sizden. Makalelerinizden çok faydalandım ancak sormak istediğim bir kaç bir şey daha var. bayan giyim imalatı yapan küçük bir şirketimiz var ve artık alibaba gibi sitelerden ihracat yapmak ya da amazon gibi sitelerde satış yapmak istiyorum . Ekonomi bakanlığının ” e-dış ticaret destekleri” varmış. Bakanlıktan bu desteği alabilmek gerçekten mümkün mü ve bu desteğin verilme süreci kosgeb gibi mi işliyor? Yani önce biz yatırımızı yapıp daha sonra fişlerimizi mi gösteriyoruz? ve son olarak diyelim ki bu desteği aldık, kaliteli ,güzel ürünün iyi çekilmiş fotoğraflarıyla bu sitelerle dünyadan müşterilere ulaşmak mümkün mü yoksa profesyonel biri ile çalışıp müşterilere kendimizin mi ulaşması gerekiyor? Aslında bu sitelerde mağaza açmakla kaybımız olmaz sanırım en fazla fotoğraf çekimi ve üyelik için harcama yaparız herhalde ama insan yine de cesaret edemiyor… Çok sordum kusura bakmayın teşekkürler.

  77. Sevin Aydınoğlu

    Gökhan bey sizin cevabınız burada; “If you create a new product detail page, you can enter the UPC or EAN on the “Add This Product to Our Catalog” page after completing the product classification step.” umarım işinize yarar, kolay gelsin.

  78. Sevin Aydınoğlu

    Merhaba geri bildiriminiz için teşekkürler. EAN kodlar konusunu da anlatmıştım, Türkiye’de edinmemin prosedürü var google’larsanız çok detay var veya muhasebecinizden rica ederseniz size yol gösterecektir, satın almak da mümkün, nerelerden satın alabileceğiniz, neye dikkat edilmesi gerektiği konuları yazımda detaylı var ayrıca yorumlarda da bir izleyenimiz barkod sattığından bahsetmiş kendisiyle de bir görüşün isterseniz.

  79. Sevin Aydınoğlu

    Payoneer hesabı size ABD’de bir banka hesabı veriyor o banka hesabını gireceksiniz. Ancak Paypal, Amazon, Ebay gibi sadece ABD şirketlerinden para kabul eden bir hesap bu, yazımda detayı var.

  80. Mustafa

    Merhaba :ben payoneer hesabı açtım. fakat türkiye dışında bir bankada hesabım yok.Kendi ürettiğim ürünler var.Kar marjımın iyi olacağını düşünüyorum.Yurt dışında bir hesabının olması kesin bilgi midir ? Yoksa payoneer üzerinden türkiye de paramı çekebilirmiyim .

  81. mine

    Sevin hanım merhaba;
    Öncelikle emeğiniz için çok teşekkür etmek istiyorum.Neredeyse bir haftadır “amazon’ da nasıl satış yapılır” diye araştırırken karşıma hep siz çıktınız ve Bu süreçte yazılarınızdan çok faydalandım,çok şey öğrendim. Netleştirmek istediğim ve anlamadığım bir kaç şey daha var. Şimdi benim satacağım ürünler hazır diyelim; pantolon, ceket her neyse… Bu ürünler için EAN kodunu Türkiye’den nereden alacağız? Kod para ile mi satılıyor ve kodu satın aldıktan sonra ürüne etiket olarak koymamız gerekiyor mu? Teşekkürler

  82. Gökhan

    Merhaba,
    Barkod numarası olan ürünlerde nasıl kod No gidilir. Hiç birini tanitamadim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

  83. Sevin Aydınoğlu

    Çok teşekkürler Deniz Bey sizin yorumunuz çok kıymetli. Amazon danışmanı olarak arada bize katkıda bulunursanız çok seviniriz. Ben de sizinle bir projede çalışmayı çok isterim.

  84. hasan

    hocam merhaba, fba için detaylı ürün yükleme videosunu oluşturabilirmisiniz..rica etsek.ürün yüklemede sorun yaşıyoruz..teşekkürler

  85. Sevin Aydınoğlu

    Merhabalar, Fransa’da banka hesabınız olması işinizi kolaylaştırır. Ürünlerinizin barkodu varsa veya barkod satın alırsanız “brand registery” yapmanıza gerek yok. Brand Registery el yapımı ürünler ve kendi markanızla ürettiğiniz ürünler için Amazon’un size özel sağladığı bakodlardır.

  86. Merve

    Çok teşekkürler faydalı yazılarınız için. Ben de Amazon’da satış yapmak niyetindeyim. Amazon’un zorluğu olarak yurtdışında bir banka hesabı olması gerekliliğini belirtmişsiniz yazılarınızda. Benim Fransa’da bir banka hesabım var, Eurozone bölgesinde Fransa’daki banka hesapları tahsilat için kullanılabiliyor diye belirtmiştiniz. Bu durumda benim için Amazon’da satış yapmak kolaylaşır mı? Ufak bir girişim olduğum için Brand Registery yapmak zorunda mıyım, bireysel satıcı olarak Amazon’da yer alıp FBA’den de yararlanmam mümkün müdür?
    Yardımcı olabilirseniz çok minnettar olurum. Faydalı yazılarınız ve emeğiniz için de çok teşekkürler!

  87. İskender

    Merhaba, öncelikle sitedeki yararlı bilgiler için çok teşekkürler. Aklıma takılan bir kaç soru var:

    1- Ben öykülerimi ve hatta romanımı İngilizceye çevirtip, e-kitap olarak Amazon’da satmayı planlıyorum. Bunun için Türkiye’den alacağım ISBN numarası yeterli olur mu, yoksa illa EAN numarası mı almam gerekiyor?

    2- E-kitap satışı için Amazon’un standart bir komisyon uygulaması var mı?

    3- Kişisel üyelik için Amazon’a ilk üyelikte herhangi bir komisyon ödüyor muyum, yoksa sadece satış üzerinden mi komisyon tahsil ediyorlar?

    İlginize teşekkürler, iyi günler

  88. Sevin Aydınoğlu

    Merhabalar,

    Evet doğru olur ve yeni giriş yapmadan ürünlerinizi aktarım yapabileceğiniz yazılımlar da var. Ancak Gökhan Bey’in uyarısı ne yazık doğru görünüyor Avrupa Amazon Türkiye’yi onaylı ülkeler listesinden çıkarmış.

  89. fatih

    merhaba,
    amazon.com da kitap, cd satışı yapıyorum, siparişler genellikle amerika dan. çünkü avrupa için amazon un belirlediği kargo ücreti yüksek kalıyor.. ayrıca amazon.co.uk da hesap açmak daha mı doğru ?
    teşekkürler

  90. Sevin Aydınoğlu

    Merhaba Hakan Bey,
    Sorduğunuz sorunun cevabını; Amazon’un satıcı yardım sayfalarında kategori başvuru ve istekler bölümünde bulabilirsiniz (Categories and products requiring approval: Beauty category: Requirements and application). “Application requirements” başlığı altında, başvurunuza, son 90 gün içinde Amazon’da satmayı düşünerek satın aldığınız ürünlerinizin faturalarını eklemeniz gerektiğini, eğer ekleyemiyorsanız da başka ek dökümanlar isteyeceklerini belirtmişler.

  91. Hakan SERT

    merhaba
    öncelikle paylaşımlarınız ve yayındaki site için teşekkürler.Ben amazon.com da kategori izni konusunda bir noktayı sormak istiyorum. Doğal kozmetik ürünleri satmak istiyoruz fakat kategori izni için başvurduğumda çeşitli soruları geçtikten sonra kaç faturanız var gibi bir soru geldi. 1,2,3 fatura gibi seçenekleri var. Bu fatura ile neden bahsedildiğini anlayamadım. Bilginiz varsa sevinirim
    Hakan sert

  92. Sevin Aydınoğlu

    Payoneer size ABD’den bir banka hesabı sağlar sizin bu banka hesabınızı girmeniz gerekecek hesabınızda. Ancak bu banka hesabında da para olması gerekir bunun için de bir ABD şirketinden parayı transfer etmeniz gerekir, başka kaynaktan para kabul etmez.

  93. leyla özdemir

    merhaba,

    amazonda satışa başlamak istedim, payoneer den kredi kartı geldi. ama ön ödemeli kredi kartı geldiği için amazon bu kartı kabul etmiyor. sizin bı konuda bilginiz varmı.

    teşekkürler

  94. Sevin Aydınoğlu

    Merhabalar, Hesabınızı amazon.co.uk ‘den açarsanız Almanya, İspanya, Fransa ve İtalya’da da yani Avrupa Amazon’da yayınlanacak şekilde ürünlerinizi satışa koyabilirsiniz.

  95. umut

    merhaba,

    amazon.com’da satış yapmak istemiyorum. türkiye’den amazon.co.uk’de satış yapmanın herhangi bir yolu var mı acaba ?

    teşekkürler

  96. Sevin Aydınoğlu

    Enis bey,
    Payoneer yıllardır kullanılan legal bir kuruluş ve sistem Türkiye’deki Amazon satıcıları ABD banka hesabına sahip olabildikleri için bu sistemi tercih ediyorlar.
    Satışlarınıza fatura kesip vergisini ödeyeceksiniz, ihracatçı bir firma olduğunuzu söylemiştiniz muhasebeciniz bunun yöntemini çözecektir, siz faturayı satış yaptığınız müşterilerinize keseceksiniz ve ürün ile göndereceksiniz, Amazon size aracılık komisyonu faturası kesecek ve ödemeler müşterilerinizin yaptığı ödemeler olarak hesabınıza geçecek. Aynı şey Ebay ve benzeri aracı satış siteleri için de geçerli. Maliyeden bu yöntemin doğru olup olmadığı konusunda görüş almanız da mümkün biliyorsunuz, kuşkunuz kalmamış olur.

  97. Etol Kaya

    Servin hanim tesekkurler bilgilendirmeniz için ancak
    Payoneer sisteminin legal ve güvenilir midir?
    Amazon üzerinden end user’a yapılan satışların vergisini nasıl ödeyeceğiz?

    Bu konular ile ilgili bilginiz var mıdır?
    Teşekkürler

  98. Sevin Aydınoğlu

    Enis Bey,
    FBA gönderileri konusunda ne yazık ben de teorik konuşuyorum henüz bu konuda bir tecrübemiz olamadı. Bize buradan tecrübelerini aktaracak firmalar olursa mutlu olurum.
    Şimdi Amazon kesinlikle ithalatçı olmayacağını ve bütün gönderilerin DDP-delivered duty paid (tüm masrafların ödenmiş) olması gerektiğini açıkça belirtmiş. Gümrük komisyoncularının listesini vermiş, göndereceğiniz bölgeyi kargo firmasından öğrenerek o bölgedeki komisyonculara ulaşıp koşulları öğreniniz der. ABD’de yerleşik olmadan da ürünlerin ithalatçısı olunabiliyor bunun için ABD’deki gümrükçünüz veya taşıyıcınızla bağlantıya geçiniz der.

    Amazon ödemeleriniz Payoneer’in size vereceği ABD banka hesabınıza yatacak bu hesaptan yerel bankaya paranızı aktarabileceksiniz.

  99. Tolga

    Merhaba Sevin hanım,

    FBA ile satış yapmak istiyoruz ancak biz kime ihracat fatura keseceğiz?
    Amazon ödemelerimizi Türk bankalarını kabul etmediği için nereye yapacak biz amazon’dan paramızı nasıl alacağız?

    Yardımcı olabilir misiniz?
    Teşekkürler,

  100. Sevin Aydınoğlu

    Merhaba Abdullah bey, Nakliye işin en önemli yanı ürünlerinizi kilo ve hacimlerine göre en hızlı en ekonomik nasıl gönderebileceğinizi hesaplayıp bulacaksınız. Ptt kargo, DHL, Fedex vb hepsiyle görüşün özel indirimler alın ya da nasıl alabileceğinizi öğrenip buna göre işinizi yapılandırın. Türkiye’den ne yazık nakliye ücretleri çok yüksek nakliye düşük olsa perakende satışlarda rekor kırardık, buna rağmen yurt dışına gayet iyi satışlar oluyor. Satış yaparken nakliyeyi ister ürünün bedeli içinde ister dışında gösterin sonuçta siz Türkiye’den ödemek durumundasınız.

  101. Abdullah

    Merhaba,

    Türkiye’den Amazon’un Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren siteleri üzerinden satış yapmak istediğimizde ex work olarak mı çalışılıyor? Buradaki shiping maliyetinin bize yansıması nasıl oluyor acaba?

  102. Can Ahmet

    Değerli Amazon yazınız için teşekkürler. Amazon FBA en az $35 fiyat limiti tam olarak tesbit edemedim. Orijinal metni veya linkini paylaşabilirmisiniz.

  103. Sevin Aydınoğlu

    Yorum için çok teşekkürler. Yeni başlayanların bir süre Amazon’dan uzak durmasını tavsiye edebilirim Burak, çünkü hem satış komisyonları (%15 bazı ürünlerde %8) hem Payoneer’in hesap işletim ve tahsilat komisyonları yüksek olacağı için kâr marjı çok düşer. Amazon’da satıp satmamak kararı ürünlerinize bağlıdır, satış şansı ve kâr marjı yüksek ürünleriniz varsa, kendi markanız, üretiminiz varsa, göze aldığınız maliyetlere rağmen kâr şansınız varsa daha geniş bir pazara ulaşmak için Amazon çok iyi bir fikirdir. Yöntem olarak da yurt dışından güvenilir bir ortak edinip onun hesabı üzerinden satış yapmak gibi seçenekler de denenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.