E-Ticarette Vergi Mükellefiyeti


E-Ticarette Vergi Mükellefiyeti

E-ticarette vergi mükellefiyeti ve fatura kesme konusu hem derslerde hem de blogumu okuyan dostlardan gelen e-postalarda en çok sorulan sorulardandır. Meraklı okuyucularımdan her gün bir kaç e-posta alıyorum, bu e-postalar aynı zamanda hangi yazıyı yazmam gerektiği konusunda bana ilham veriyor,  yazıya karar verip başladığım anlar en mutlu olduğum anlar oluyor,  hele bu mutluluğa tavşan kanı bir çay da eşlik ederse.   Bu güzel soruları soranlara teşekkür ediyorum. Sorular ne kadar doğru sorulursa çözümleri bulmak da o kadar kolaylaşıyor. İşte bana bu yazıyı yazmam için ilham veren sorular;

E-ticaret yaparsam fatura kesmem gerekir mi?

E-ticaret yaparsam firma olmam gerekir mi?

E-ticaret yapmayı denemek istiyorum ama hangi aşamada şirket kurmalıyım?

Kızıma o kadar çok giysi alıyorum ki çabucak küçüldüğü için bunları e-ticaret yoluyla satmak istiyorum ama maliyenin cezasıyla karşılaşmaktan korkuyorum, ikinci el giysileri e-ticaret yoluyla şirket kurmadan satabilir miyim?

Bu sorulara doğrudan devletin girişimciler için yayınladığı web sitesinden yola çıkarak kısa, öz, kafa karıştırmadan cevaplar vereceğim.

E-ticaret perakende satışlarını ikiye ayırmak gerekir;

E-ticarette B2C (business to consumer – işletmeden tüketiciye) satışlar

İşletmeden tüketiciye satışlardır yani firmanız vardır ve perakende (kişilere) satış yapıyorsunuzdur doğal olarak da bu satışlarınız faturalı olmak zorundadır.

E-ticarette C2C (Consumer to Consumer – tüketiciden tüketiciye -) satışlar

Firma sahibi olmayan kişilerin yaptığı satışlardır ve çokça yapılmaktadır. Önemli olan e-ticarette C2C satışların hangi noktada hobi olarak devam edebileceği hangi noktada vergi mükellefiyeti aşamasına geçmesi gerektiğidir.

E-ticarette vergi mükellefiyeti (sorumluluğu) konusunu, Bakanlık kendi açtığı bilgilendirme sitesinde  “ticaret mi? hobi mi? TEST EDİN” bölümünde oldukça açıklayıcı bir şekilde anlatmıştır, ben biraz daha basite indirgeyerek e-ticaret yapanlar için vergisel sorumlulukların nerede başladığını ekran fotoğrafları ile açıklayacağım.

1. Durum / Ticaret mi hobi mi ? testi; Eğer İnternet’te ürünlerinizi tanıtmak ve satmak için bir e-ticaret web sitesi açtıysanız e-ticarette vergi mükellefi olmak ve fatura kesmek zorundasınız.

2. Durum / Ticaret mi hobi mi ? testi; Ürünlerinizi satmak için bir web siteniz yok ama aracı satış sitelerinde (sahibinden, gittgidiyor sanalpazar vb.) mağaza (store) açarak satış yapma imkânını kullanmak istediniz, bu durumda yine vergi mükellefisiniz ve ürünlerinizin içine faturasını koymak zorundasınız.

3. Durum / Ticaret mi hobi mi ? testi; Bir e-ticaret web siteniz yok, aracı sitelerde mağaza açmadan satış yapıyorsunuz, ürünleriniz şahsi ihtiyaçlarınız için alınmış ürünler de değil ama bu satışı geçici olarak yapıyorsunuz ve sürekli kazanç söz konusu değilse ve yıllık net kârınız da 23.000 TL’yi geçmemiş ise bu durumda kazancınız geçici (arızi) kazanç kapsamında değerlendiriliyor ve e-ticarette vergi mükellefiyetiniz yoktur deniyor.

4. Durum / Ticaret mi hobi mi ? testi; Bir e-ticaret web siteniz yok, aracı sitelerde mağaza açmadan satış yapıyorsunuz, ürünleriniz şahsi ihtiyaçlarınız için alınmış  ve sonradan satılmaya karar verilmiş ürünler ama yıllık net kârınız da 23.000 TL’yi geçmiyor bu durumda kazancınız geçici (arızi) kazanç kapsamında değerlendiriliyor ve e-ticarette vergi mükellefiyetiniz yoktur deniyor.

3. ve 4. durumda belirtilen satışlarda dikkat !

(1) Sermaye kullanarak ve süreklilik kazanmış satışlar yapmakta iseniz satış kârınız ne olursa olsun fatura düzenlenmesi gerekmektedir.  

(2) Yıllık net kâr 23.000TL ‘yı geçiyorsa mutlaka vergisel sorumluluk doğacaktır.

Bir sonraki yazım bu yazının tamamlayıcısı olacak, yurt dışına yapılan e-ticarette perakende satışlarda mikro ihracat kapsamında ticari gönderi nasıl yapılır ve nasıl fatura kesmeliyiz? konusunu örneklerle ve mevzuatla anlatacağım.

Sağlıkla kalın,


8 Comments

  1. Sevin Aydınoğlu

    Alper bey merhaba,
    E-Ticarette vergi mükellefiyeti başlıklı yazımda anlatmaya çalışmıştım, 2018 yılı itibariyle toplam net kazancınız 27000 TL’yı geçmiyorsa, mağaza da açmıyorsanız ve bu satışı bir kereye mahsus yapıyorsanız arızi kazanca girebilir, yani kendim için aldım sonra satmak istedim, ardından bir başka kişisel eşyamı sattım, çocuğumun küçülen giysilerini sattım bunlar olabilir ama siz sürekli belli bir sermaye ayırarak satışlar yapıyorsanız arızi kazanca girmez bence vergi mükellefi olmalısınız. Vergi ve muhasebesel konularda mutlaka bir mali müşavire de danışmanızı öneririm.

  2. Sevin Aydınoğlu

    Merhaba İlker Bey, Payoneer’dan hesabınıza para aktarmaya başlarsanız bu kazancın vergilendirilmesi gerekir aslında aktarmasanız da meblağ büyüdüğünde kazancı sağladığınız ülkede veya kendi ülkenizde vergi mükellefi olmanız gerek. 2.sorunuzun cevabı e-ticarette vergi mükellefiyeti yazımda var, ticaret yapılıyorsa 100 TL bile kazanılsa vergisi ödenir ancak arizi kazanç ise yani belli bir sermaye ayrılarak düzenli olarak yapılan bir ticaret değilse ve yazımda belirtilen diğer kriterleri sağlıyorsa yıllık kazanç 2018 itibariyle 27000 TL’ya kadar vergi mükellefi olunmayabiliyor. 3.ve 4. Sorunuz evet marka tescili yaptıracaksınız, bir web siteniz olacaksa bir firmanız olmalı.

  3. alper

    Merhaba 2. durumdan bahsetmissiniz mağaza açmak ile ilgili bir şey soracağım. sahibinden .com da güvenli e ticaret diye bir sistem var.bu sistemde kişi ödemeyi yapıyor kişiye kargo ile ürünü yolluyorum. sonra ödeme benim hesabıma aktarılıyor. Mağaza açmıyorum bireysel hesabım var ve bir ürün satacağım buna vergi ödemek zorunda olur muyum? çünkü sahibinden .com da iki özellik var ilan verip başka yollarla ödeme olabiliyor veya direk site üzerinden satış olabiliyor. sizce vergi zorunluluğu var mıdır ürünün faturasına sahibim aldığım yerden ürün fiyatıda 500 tl civarında. Maliye bana vergi çıkarır mı satış yaptığım için?

  4. ilker özdemir

    Sevin Hanım, merhaba
    Diyelim ki Türkiye’de yaşıyorum. Alibaba üzerinden ürün satın alıp Amazon fba ile satıyorum. Türkiye’de e-bay olmadığı için Payoneer üzerinden para yatıyor. Parayı Türkiyeden çekiyorum.
    1. Vergi mükellefiyeti parayı Türkiyede çektiğimde mi oluşuyor, para Payoneerde kalırsa mükellefiyet oluşmuyor mu?
    2. Vergi mükellefiyeti ne zaman başlıyor, ticarete başlama tarihinde mi, 23 bin limiti aşıldıktan sonra mı beyanda bulunmak gerekiyor?
    3. Amazonda Brand Registry için bir web sayfası oluşturmak gerekiyor. Böyle bir ticari ürünün tanıtıldığı bir web sayfası açıldığında vergi mükellefiyeti doğuyor mu?
    4. Daha önceki Brand Registry yazınıza istinaden Amazon Marka Tescili için web sayfası yeterli mi, firma kurmak da gerekiyor mu?
    Şimdiden teşekkürler…

  5. Sevin Aydınoğlu

    İbrahim bey, Belli bir sermaye ayırıp ticaret yapıyorsanız eğer 23000 TL sınırı bu şekilde çalışma için geçerli değil, bu durum vergi mükellefiyeti gerektiriyor.

  6. ibrahim

    meraba, çinden alıp amazonda bireysel hesapla satış yapmayı düşünüyorum, kar miktarım diyelim ki 23.000 tl yi geçti ne yapmam gerekli? Gelir vergi beyannamesi mi vermeliyim? Vermez isem yasal sorumluluğu nedir, teşekkürler.

  7. Sevin Aydınoğlu

    Katkınız ve uyarınız için teşekkürler. Yanlış anlaşılmaması açısından yazıyı biraz daha netleştirdim. E-Ticareti anlamak isteyenler ikinci el eşyalarını veya bir kaç parça ürünü satışa koyarak sistemin nasıl işlediğini görmek istiyor veya ticaret yapma amacı olmasa da pek çok kişi giysilerini, değiştirdikleri cep telefonlarını vb. bu yolla satma şansına sahip oluyor. Çocuklarına çok fazla giysi alıp sonra bunları e-ticaret yoluyla ikinci el satmak isteyenler de çok oluyor. O nedenle “ticaret mi hobi mi testi” yol gösterici olacaktır. Ancak dediğiniz gibi yapılan iş süreklilik kazandıysa, belli bir sermaye yatırarak sürekli bir gelir elde edilmesi söz konusuysa kazancın tutarına bakılmaksızın fatura düzenlenmelidir.

  8. 3. ve 4. Maddelerde yapılan tespitlerde 23.000 TL arızi kazanç istisnası sınırının kullanılmış olmasının bir yanlış anlamaya neden olacağı kanaatindeyim. Kazancı 23.000 TL yi geçmeyenlerin vergi mükellefiyeti tesis ettirmesine gerek yokmuş gibi bir düşünce ortaya çıkabilir. Ancak bu istisna sınırı eğer faaliyet geçici olarak ve ticari organizasyondan dışında gerçekleşmesi halinde söz konusudur. Eğer faaliyet sürekli bir şeklilde gerçekleştiriliyorsa kacanç 1000 Tl de olsa vergi mükellefiyeti tesis edilmeli ve GİB’in görüşü gereği gerçek usulde olunacağından teslimler için fatura düzenlenmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.