Mikro İhracat Nasıl Yapılır?


Mikro İhracat Nasıl Yapılır?

Mikro ihracat nasıl yapılır?  konusunda 2016’dan beri mevzuat ve uygulamadaki değişiklikleri aktarmaya çalışıyorum.  Mikro ihracat tebliği  ilk 20 Temmuz 2011’de yürürlüğe girmiştir.  Bu tebliğ dış ticaretçileri ve e-ticaret yoluyla yurt dışına satış yapanları özendirecek ve küçük girişimcileri de harekete geçirecek bir kolaylık sağladı.  Firmalar, brüt 300kg ve 15000 Avro ‘ya kadar olan ticari gönderilerini, gümrük işlemleriyle ve gümrükleme masraflarıyla uğraşmadan hızlı kargo firmaları aracılığıyla müşterilerine ulaştırabiliyorlar.

DHL,  Mikro ihracat evrak setinde, hazırlanacak fatura ve gerekli evrakları örnekleriyle, UPS de, hızlı ihracat nedir?  yazısıyla ,  mikro ihracatı çok iyi açıklamıştır, mikro ihracat yapacak firmalar bu örnekler ve açıklamalardan yararlanabilir.

DHL Express Türkiye CEO’su Reckling 2016 başında yaptığı bir açıklamada günde 1000’in üzerinde mikro ihracat gönderisi taşıdıklarını ve e-ticarette %60 artış sağladıklarını belirtmiştir.

Mikro İhracat İle Global Pazara Girmek

1.  Ebay, Amazon, Etsy gibi pazaryerlerinde satış yapmak: 

Ebay, Amazon, Etsy gibi aracı pazaryerleri çok iyi fırsatlar sunmaktadırlar. Her ülkenin en çok satış yapan pazaryerlerini izleyerek bu ülkelerden de satış yapmak mümkün olabilmektedir.

2. Alibaba ve Aliexpress’de satış yapmak:

Alibaba,  ihracatçıların devlet desteği alarak üye olabileceği, B2B satış yapılan bir sitedir o nedenle tahsilat yöntemine de alıcı ve satıcı birlikte karar verir. İhracat pazarı yaratmak için bakanlık tarafından seçilmiş diğer B2B ve rehber siteleri de içeren liste devamlı güncellenmekte ve değişebilmektedir.    Bunların içinde Alibaba kendi alanında  en çok erişim alan ve en fazla ihracatçı, ithalatçı, imalatçı firma verilerine sahip aracı e-ticaret sitesidir. Mikro ihracat için de çok uygundur dış pazara ulaşmada pek çok fırsat yakalanabilir.  Devlet destekli e-ticaret sitelerinin listesini açıklamalarıyla sürekli güncelleyerek yayınlıyorum.

Aliexpress,  ilk kurulduğu yıllarda sadece Çin’li satıcıların perakende satış yapabildikleri bir pazaryeriydi, son yıllarda Türkiye’den de satıcıların rahatlıkla bütün dünyaya satış yapabildikleri bir pazaryerine dönüşmüştür.

3. Firmaların kendi global perakende satış sitelerini kurup satış yapmaları :

Türkiye’deki yerli girişimciler bu seçeneği en son düşünüyorlardı ve hayata geçirense pek fazla olmuyordu. Ancak son yıllarda Y ve Z kuşağının da daha aktif olarak sistemin içine girmesiyle birlikte, mobil uygulamaların ve İnstagram’ın e-ticarette daha verimli kullanılmaya başladığını görüyoruz.

Ülkemizde, e-ticaret paketlerinin çoklu dil ve çoklu para birimleriyle çalışabilen, e-ihracata, mikro ihracata uyumlu versiyonları da mevcuttur.

Firmalar e-ticaret sitelerini çoklu dillerde çalışacak şekilde kurmalı !

Size sadece Türkiye’de de bir süre satış yapan ve ben derslerde bahsettiğimde öğrencilerimizin daha ders bitmeden bir şeyler satın aldığı bir global e-ticaret sitesini örnek vereceğim.  Strawberrynet, 10 ayda bütün dünyaya yaptığı 300 milyon dolarlık satışla, Türkiye’deki bütün kozmetik firmalarının cirosunu tek başına yaptı (*). Türkiye kozmetik sektörü, haksız rekabete dayandırarak, kozmetik ürünlerinin yurt dışından posta yoluyla getirtilmesinin yasaklanmasını sağladı.

Mikro İhracatçılar, kendi global e-ticaret sitelerini şu adımlarla kurabilirler;

  • Strawberrynet global perakende e-ticaret sitelerine güzel örnek, aklınıza gelebilecek her para birimi var, Meksika pesosundan Lübnan pounduna kadar.  Her ülkeye kendi diliyle ve para birimiyle açılacak, sağlam bir SEO alt yapısına sahip bir e-ticaret sitesi hedeflenmeli.
  • Profesyonelce fotoğraflanmış, SEO tekniklerine göre etiketlenmiş ve anlatılmış ürünlerin sisteme aktarımı.
  • Google Adwords, Facebook, Twitter, Instagram ile hem sosyal medyada yer almalı, hem reklam bütçelerini hedef ülkelere dönük kampanyalarla doğru kullanmalı.
  • Dropship satış koşullarını oluşturup,  Ebay, Amazon, Etsy ve benzeri sitelerde satışlar yapan dünyanın her yerindeki güçlü satıcılara toptan fiyatına ürünler sağlamak da tercih edilebilir; (örnek: www.banggood.com). Böylece Türkiye’deki olumsuz koşullar nedeniyle Ebay, Amazon, Etsy’de satamadığınız ürünleri diğer ülkelerdeki satıcılar vasıtasıyla satabilirsiniz.
  • Strawberrynet gibi global sitelere girdiğinizde en alt bölümde genelde şu iki seçenek çıkar karşımıza 1.Partners, 2.Affiliates. Birincisi  dropship programı, ortaklığa davet, “benim ürünlerimi sen de sat sen de kazan” bölümüdür.  İkincisi de “benim sitemi tanıt, ürün satmamı sağla, sayende gelen her müşteri için komisyonunu al”. Türkiye’den dünyaya açılacak pazar yerleri açısından da ilham verici olabilir.
  • İyi bir global e-ticaret siteniz ve güvendiğiniz ürünleriniz varsa korkmayın. B2C perakende pazaryerlerinin yanı sıra B2B alanlarda da bulunun. Alibaba ve benzeri sitelerden birine üyelik, birkaç rehber (e-directory) site ve ürün grubunuza özel dikey sitelere (örnek; stonecontact.com, timberweb.com) üyelikler yapın. İyi bir sosyal medya yönetimi, aracı sitelere ürün eklemeler, CRM dediğimiz müşteri ilişkileri yönetimi sizi günden güne güçlendirecektir.

Mikro İhracatta Geri Gelen Eşya

Mikro ihracatta en önemli sorunlardan biri de geri gelen eşyalardır.  Geri gelen eşyalarınızda sorun yaşamamak için eşyanın ihraç edildiği ETGB ile ilişkilendirilmesi “GGE” muafiyet kodu ile beyan edilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede firmanın geri gelen eşyaya ilişkin ilgili operatör firmayı bilgilendirmesi gerekmektedir.

 

Mikro İhracatta Gıda Ürünü İhracatı

Pek çok firmanın Türkiye’den yurt dışına mikro ihracat kapsamında gıda ürünleri gönderebildiğini görüyoruz. Paketli ve gerekli izinleri alınmış gıda ürünlerinin mikro ihracatında bir engel olmadığı hem DHL yetkilileri hem de Bakanlık yetkilileri tarafından belirtilmiştir.  Dış pazarlarda daha güçlü olabilmek için sadece standart izinlerle yetinilmeyip mikro ihracata konu gıda ürünlerinin hedef kitleleri iyi analiz edilmeli, Helâl belgesi, Koşer, Haccp, Organik sertifikaları seçenekleri değerlendirilmelidir.  Bazı ülkelere ait ise olmazsa olmaz özel izinler vardır örneğin FDA gibi, bu izinler de, ürünler satışa konmadan önce iyi araştırılmalıdır.

 

Kaynak. (*) http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2010/10/31/strawberry_kbusu


6 Comments

  1. Sevin Aydınoğlu

    Evet girer; her maksimum 150kg brüt 7500 Avro’ya kadar olan ticari gönderi (mikro ihracat prosedürünü uygulamaya yetkili kargo firmalarıyla gönderim yapmak koşuluyla) mikro ihracata girer, şirketler KDV iadesi alabilir, Ekonomi Bakanlığının ihracatçılara verdiği desteklerden yararlanabilirler.

  2. oğuz

    Öncelikle faydalı yazılarınız için teşekkür ederim.Benim sorum şirketlerin yurtdışına yaptığı perakende satışlar mikro ihracat kapsamına girer mi?Bunlar için kdv iadesi alabilirmiyiz?

  3. Sevin Aydınoğlu

    Mehmet bey geri bildiriminiz için ben de teşekkür ederim, mikro ihracat için hiç bir sınır olamaz çünkü ülkemizin ekonomisine katkıda bulunduğumuz dış ticaret açığımızı kapatmaya katkısı olacak bir ticarettir, dilediğiniz kadar ihracat yapabilirsiniz ve KDV iadesi talebinde bulunabilirsiniz. Bireysel olarak gönderemezsiniz bir şirketiniz olmalı eğer tüzel kişilik özelliği taşıyan bir şirketiniz olursa ihracatçı olarak ekonomi bakanlığının desteklerinden de yararlanabilirsiniz.

  4. Mehmet Akı

    Sevin hanım verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkür ederim. Cevabını başka yerde bulamadığım iki sorum olacak. Birincisi, mikro ihraracat gönderi sıklığı için limit var mıdır? yani ayda istediğimiz kadar gönderebiliyor muyuz yoksa bir sınırlama var mı? ikinci sorun ise, bireysel olarak gönderim yapmak mümkün mü? yoksa bir şirket üzerinden ticari fatura kesmek zorunlu mu? şimdiden teşekkür ederim.

  5. Sevin Aydınoğlu

    Can bey ben de yorumunuz için teşekkür ederim. Propars konusundaki uyarınız da gerçekten çok iyi oldu ben de verdiğim linki kaldırdım. Propars aktif bir şirket, projelerinin bir kısmı henüz yeni hayata geçiyor, Web sitelerindeki sorunu da firmaya ilettim özellikle dijital alanda hizmet verecek bir şirketin müşteri güvenini sağlamak için bu tür bir soruna izin vermemesi yerinde olacaktır. Diğer sorunuza gelince; Mikro ihracat 150 kg 7500 Euro kapsamındadır ve ticari göderiidir, yazımda tebliğin linki var. Brüt 30kg; ticari olmayan ürünlerin posta yoluyla getirilme sınırıdır, bu konuyu da detaylı anlatmıştım. Yüzeysel bilgi paylaşımı ne yazık bilgi kirliliğine yol açıyor.

  6. Can

    Öncelikle yazınız için teşekkür ederim. Ellerinize sağlık. Ben de 2011’den beri bu konunun takipçisiyim. Ancak şimdiye kadar hiç bir yerde sizinki gibi detaylı bir açıklamaya denk gelmedim. Propars sitesinde nereye tıklasanız 404 hatası alıyorsunuz, ayrıca hiçbir sosyal medya linkide aktif değil. Şirket hala aktif olarak faaliyet gösteriyor mu acaba? Diğer bir konu da mikro ihracat için kimi kargo şirketi 150 kg’ya kadar kimisi de 30 kg’ya kadar sınır koyuyor. Doğrusu hangisi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.