Dokuz Adımda Ebay ve Etsy’de Ürün Listelemek


Ebay ve Etsy’de Ürün Listelemek

Dokuz Adımda Ebay ve Etsy’de Ürün Listelemek

NOT: Bu yazı eski tarihli bir yazıdır yine de yararlanabilirsiniz ancak bazı durumlar güncelliğini yitirmiş olabilir, Ebay’in yardım menülerinden yararlanarak en güncel verilere göre hareket ediniz.

İnternet üzerinden yurt dışına perakende satış yaparken birinci adımımız Ebay, Amazon, Etsy gibi aracı B2C sitelerine üyelik yapmaktı. Ebay ve Amazon ‘a üyelik yaparken nelere dikkat etmeliyiz konusunu önceki yazımda anlatmıştım.  Üyelikten sonra sıra bu sitelerde ürün listelemeye gelir. Ebay ve Etsy’de ürün listelemek için hazır mısınız?  Aşağıdaki liste dokuz adımda ebay ve etsy’de ürün listelemek için size yardımcı olabilir;

  1. Ne satacağınızı ve ürününüzün tüm teknik özelliklerini biliyor musunuz?
  2. Aracı sitelere ve tahsilat sistemine ödeyeceğiniz komisyonları biliyor musunuz?
  3. Kaça satacağınızı biliyor musunuz?
  4. Ürünlerinizin iyi (yani en az 266kb büyüklüğünde) ve bir çok açıdan çekilmiş  dijital fotoğrafları var mı?
  5. Ürünlerinizin ambalajlı olarak kaç kg olduğunu biliyor musunuz?
  6. Ürünlerinizi hangi kargo firmasıyla göndereceğinizi ve kargo ücretininin ne kadar tutacağını biliyor musunuz?
  7. Rakiplerinizin (özellikle de kendi ülkenizdeki) bu ürünleri hangi satış şekillerini (auction, buy it now, best offer) seçerek sattığını incelediniz mi?
  8. Rakiplerinizin (özellikle de kendi ülkenizdeki) bu ürünleri kaça ve ne yoğunlukta sattığını incelediniz mi?
  9. Ürünlerinizin bu gibi sitelerden aylık ortalama satış adedi ve satış bedelini araştırdınız mı?

Her bir madde için yine size yardımcı olabilecek bazı önerilerim olabilir;

    1. Google arama eğilimlerini inceleyerek en çok hangi ürün, marka, model hangi başlıklarla aranıyor bakılır. Ebay’de en çok satılan ürünleri, “completed Listing” aramaları ile ve kendi ülkenizdeki durumu görmek için lokasyon filtrelemesi yaparak bulabilirsiniz. Ayrıca Ebay’de en çok satılan ürünleri ve kaça satıldığını görebileceğiniz bir pazar araştırması sitesi var ki gerçekten harikadır.
    2. Ebay’e ödeyeceğiniz komisyonu; Ebay satış komisyonu hesaplama aracından öğrenebilirsiniz veya Ebay ve Etsy’de benim pratik satış maliyeti hesaplama önerim; Ebay ürün listeleme bedelleri ve Paypal ile birlikte %14-15 olarak düşünebilirsiniz. Etsy içinse komisyon oranı  %3,5 olduğu için toplam maliyeti 20 cent’lik listelemelerle birlikte %8-9 gibi düşünebilirsiniz.
    3. Birinci maddedeki çalışmalar ve Google hazretlerinin ürün araştırma çalışması çok işe yarayacaktır.
    4. Dijital fotoğraf çekmek hiç bu kadar kolay olmamıştı. Yine de profesyonellerle çalışmanın yararları azımsanamaz. Seçim sizin.
    5. Evde veya ofisinizde tartınız olmalı veya tedarikçiniz size bu bilgileri vermeli.
    6. Hızlı kargo firmaları PTT’ye göre daha pahalıdır ama daha hızlı göndereceklerdir, ürünleriniz pahalı ve rekabet edebilirliği yüksek ürünlerse hızlı kargo firmalarını tercih etme şansınız olabilir, eğer şirketseniz bu firmalar ile özel anlaşmalar yaparak özel fiyatlar da alabilirsiniz. PTT’nin gönderi ücreti öğrenme bölümünden kargo bedelini hesaplayabilirsiniz. PTT yurt dışı hizmetlerde,  mektup postası ve PTT kargo gönderileri en ekonomik gönderilerdir ancak ABD ; 25 ile 30 gün, Avrupa; 15-20 gün civarı teslim süresi ile çalışır ki çok uzundur ve müşteri kaybetmeye, şikayetlere neden olabilir.  İki (2) kiloya kadar olan ürünlerde mektup postası-kayıtsız küçük paket en ucuz gönderimdir. PTT ile hızlı gönderim için; yurt dışı kargo – APG veya TURPEX seçerseniz  ABD’ye 7-8 gün civarında teslim söz konusudur, hızlı kargo firmalarına göre daha rekabetçi bir kargo bedeli çıkabilir ayrıca brüt 300 kilo,  15000 Euro kapsamında mikro ihracat da yapabilir KDV’nizi geri alabilirsiniz.



  1. Ebay’de duruma göre her üç satış şeklini de kullanmak gerekir. İlk listelemeleri “hemen al -buy it now” fiyatlı  yaparak başlayın. Açık arttırma için kaç paradan olursa olsun satarım dediğiniz bir ürüne en az satış sınırı (reserve price) koymadan teklifleri (bids) almaya başlayabilir, başlattığınız fiyattan satılabileceğini göze alarak listeleme yapabilirsiniz. Yüksek fiyatlı ürünlere ise en az satış sınırı (reserve price) koyarsanız o sınıra ulaşmadan satış gerçekleşmeyecektir. Kargo bedelini ürünün içinde mi gösterelim ayrı mı ? Çok önerilen “Free shipping” seçeneğini ise yerine göre kullanmaktan yanayım. Örneğin “Best Offer” yani pazarlığa açık satış şeklini seçtiyseniz, kesinlikle “free shipping” çalışmayın, kargo bedelini ayrı gösterin, çünkü pazarlık yaptığınız bedelin içinde kargo bedeli yoktur.
  2. ve 9. Maddeler için birinci maddede önerdiğim pazar araştırması çalışmaları ile  aşağıda Salehoo  ürün analizi örneği verdiğim Salehoo’nun pazar araştırma laboratuvarı  gibi  pazar araştırması hizmeti veren kaynaklar  kullanılabilir.
Salehoo Labs Ürün Analizi / Tedarikçiler / Rakipler / Rekabet
Salehoo Labs Ürün Analizi / Tedarikçiler / Rakipler / Rekabet

 

 

Yukarıda belirttiğim aşamalar tamamsa ürünlerinizi listelemeye başlayabilirsiniz.  Ebay’de yeni üye iseniz Ebay sadece 10 ürün için $ 500 ‘lık bir listeleme şansı verecektir. Satış yapmaya başladığınız andan itibaren de adım adım bu sınırı arttıracaktır. ETSY’de böyle bir sınır yoktur, farklı satış şekilleri de yoktur ürünleriniz el işi ürünler olmalıdır (handmade). Listeleme esnasında ürünlerde, açıklamalarda ve sonrasında yazışmalarda her ikisinin de koyduğu kuralları ihlal ederseniz üyeliğiniz iptal edilir ve bir daha aynı e-mail ve paypal hesabıyla asla üyelik yapmanıza izin verilmez. En temel, dikkat edilmesi gereken, “yapmayınız, etmeyiniz” diyeceğimiz kurallar şunlardır;

  1. Telif ve marka haklarını ihlal etmeyiniz, taklit, replika veya yasaklı  ürünler satmayınız.
  2. Açıklamalarınıza web sitenizin adresini, iletişim bilgilerinizi yazmayınız.
  3. Web sitesi dışından müşteriniz ile bağlantıya geçmeye, aracı siteyi atlatmaya çalışmayınız.
  4. İç  veya dış yazışmalarınızda müşterilerinize kaba, taciz edici veya hakaret içeren cümleler kurmayınız.
  5. Bozuk, yanlış, tanım dışı ürün göndermeyiniz veya satılan ürünü göndermemezlik yapmayınız. Ürünü gönderemeyecek durumda kalabilirsiniz bu gibi durumlarda müşterinize durumunuzu nazikçe anlatarak onu ikna etmeli ve parasını iade ederek sorunu çözmelisiniz.

Bir sonraki yazım Ebay’de mağaza açma seçenekleri, satış sonrasında ve kargolamada yapılacaklar,  tahsilatlar  ile karşılaşılacak sorunlar üzerine olacak. Sorularınızı, yorumlarınızı, önerilerinizi ve katkılarınızı yorumlar bölümünden yazarsanız memnun olurum.


24 Comments

  1. Niko

    Merhaba, yazılarınız için çok teşekkürler.
    Ebay’de listeleme yapmaya çalışırken UPC/EAN/ISBN gibi kodun olup olmayacağını soruyor. Buraya uygulanmayacak seçeneğini seçerek ürün eklemek mümkün mü acaba? Ya da UPC kodu eklemek istersek bunu nasıl elde ediyoruz? Teşekkürler…

  2. Sevin Aydınoğlu

    Elif hanım merhaba, Öneriniz için teşekkürler ancak aracı kullanmanın risklerini de biliyorsunuzdur değil mi? Eğer aracınız satışları esnasında bir nedenle şikayet edilirse Paypal’ınız bloke edilir.

  3. Elif

    Merhaba,
    Oncelikle detayli anlatim icin teşekkürler. Ben belcikada yasiyorum ve simdilik gitti giduyordan satis yapiyorum ama kendi yaptigim urunlerinde etsy den satmayi dusunuyorum bir suredir. Turkiyeden paypal cekildigi icin sikinti yasayanlari biliyorum ne yazik ki. Eger aracı kullanmak isterseniz beniml baglantiya geçebilirsiniz. elifa_arslan@hotmail.com

  4. Sevin Aydınoğlu

    Ürün sizin de olsa ihracat yaptığınız için fatura kesmek durumundasınız, bu şekilde mikro ihracat yapmış olursunuz. Yine de dış ticaret tecrübesi olan mali müşavirlere danışın.

  5. Hakan

    Merhabalar
    birçok forumda sizin yazılarınızı okudum
    ben amazon ve etsy de el yapımı ürünler satmak istiyorum
    mikro ihjracat ile bunun mümkün oldugunu yazmışsınız bir yazınızda
    sizde sanışmak istedigim
    mikro ihracat yaparken fatura kesilmesi gerekiyor
    ama amazonda fba depolarına gönderi yaparken henüz satmış olmuyoruz satıllması için göndermiş oluyoruz
    satılması için gönderilen ve henüz satılmayan bir ürüne mikro ihracat kapsamında nasıl fatura kesebiliriz
    bu konuda bana yardımcı olursanız çok memnun olurum

  6. Sevin Aydınoğlu

    Merhabalar, Konu eski de olsa içerik güncel tutuluyor yorumlardan da faydalanabilirsiniz. Ayrıca Amazon’un yazıda verilen linklerini inceleyebilir, yardım sayfalarından ve eğitim videolarından birebir Amazon’un kendisinden bilgileri teyid edersiniz.

  7. Katip

    Merhabalar konu baya eski acaba hala bu işten para kazanan var mı ve hala işler anlattığınız şekilde mi ilerliyor üniversite öğrencisiyimde tecrübelerini aktarabilecekler var mı rica etsem.

  8. Sevin Aydınoğlu

    Ozan Bey merhaba, Bu konuyu tecrübe etmedim ancak “How to download my ebay listings” diye bir arama yaptığınızda çeşitli öneriler var size yardımcı olabilir. Yeni shop yine Ebay’de açtığınız bir shop diye anladım “bulk editing listing tools” üzerine yol göstermiş işinize yarayabilir belki. Daha da içinden çıkamaz iseniz Ebay müşteri temsilcisine sorulabilir. Entegrasyon konularında özellikle Ebay entegrasyonu konusunda profesyonel firmalar var onlardan destek alabilirsiniz.

  9. Ozan

    Sevin Hnm yazınız için öncelikle tesekkurler. Birşey sormak istiyorum. Hali hazırda 1500 ürünü tek tek listelediğimiz bir ebay shop umuz var…Burdaki ürün listesini bir csv ya da excel dosyasına download edip diger shop umuza tekrar upload etmek istiyoruz. Ancak ebay arka tarafında bunu bulamadık biraz karısık. Tam olarak nerden yapabileceğimiz hakkında bilginiz vr mıdır? Ve yeni shop a upload ederken görselleri toplu olarak nasıl upload edeceğiz.
    Teşekkürler

  10. Sevin Aydınoğlu

    Güngör Bey profesyonel üye oldunuz sanırım, W-8Ben vergi ile ilgili formu doldurup göndermeden satış izni vermezler zaten. Türkiye adresi vermeniz sorun olmaz diye düşünüyorum. Amazon ile de yazışıp sorununuzu doğru bir şekilde açıkladığınızda yardımcı olacaklardır.

  11. Güngör

    Sevin hanım verdiğiniz değerli bilgiler için gerçekten çok teşekkürler.Ben de sizden yardım almak umuduyla yazmak istedim.4 aydır b2 vizesiyle Amerika’dayım ve 1 ay kadar önce bir amazon seller hesabı açmak istedim.Ancak non us person oduğum seçeneğini işaretlediğimden kaynaklandığını düşündüğüm sorunlar yaşıyorum.Adres olarak ailemin Türkiye’deki adresini verdim çünkü kendim artık Türkiye’de yaşamıyorum.Place of work olarak bu adres kaydedildi. Ancak herhangi bir listeleme yapamadan hesabım askıya alındı şu an bu problemi nasıl çözmeliyim bilemiyorum.Bir çözüm öneriniz olur mu?GC 2017 kazandım ve mülakata kadar burada olacağım.Amerika’da bir ev tuttum( lease ) ve banka hesabım var.Ev kirası bütün masrafları kapsıyor dolayısıyla kendi adıma bir faturam yok.Benden tekrar değerlendirmeye almak için utulity bill with an address, business licence istiyorlar.Sizce bunun yerine kira kontratını göndersem olur mu? Business licence kendi ülkem için mi yoksa burası için mi istiyorlar?Teşekkür ederim.

  12. Sevin Aydınoğlu

    Merve Hanım merhaba, Paypal hesabını admin şifresiyle girip Türkiye’den kullanmamanız gerekecek, hesabın bloke olma ihtimali çok yükseliyor.

  13. Tarık Yaşar

    Merhaba Sevin Hanım,
    Burada yazdıklarınızla bizlere ne kadar yardımcı olduğunuzu anlatamam. Hem kendiniz bilgilendirici yazılar yazıyorsunuz hem de başlık altına yazılan her yoruma samimi bir şekilde cevap yazıyorsunuz. Kendi adıma size çok teşekkür ederim gerçekten sizi çok takdir ediyorum. inşallah biz de sizin gibi tecrübe kazanıp ülkemizin güzel insanlarına yol gösterip yardımcı olabiliriz.

  14. Sevin Aydınoğlu

    Paypal sorununun çözümü Paypal’ın Türkiye’ye gelmesi olurdu. Diğer çözümler pahalı ve maliyet ekleyen çözümler. Yurt dışında Paypal açmak için yurt dışında adres ve banka hesabı şirket hesabı için şirket kurmak, şirket adresi ve şirket banka hesabı gerekir ayrıca Türkiye IP’lerinden girip kullanamıyorsunuz onu da denetliyorlar. Diğer çözüm pay2sellers, paydual gibi komisyon karşılığı paypal hesabını kullandıranlar ile çalışmak olabiliyor.

  15. İyi de tam da PayPal sorununun çözümüne yaklaşılmış noktada neden yorum ve cevaplar son bulmuş ?

    Yurt dışında PayPal açmak yeterli mi yoksa bir de yabancı ülkede hesap mı açmamız gerekiyor ?

  16. Sevin Aydınoğlu

    Hakan Bey Kargo firmanızın adını detaylı iletişim bilgilerinizi yazarsanız iyi olur, hotmail adresiniz var burada (mangalciniz@hotmail.com) ama şirket e-posta adresinizi verirseniz daha güven verici olacaktır.

  17. Hakan aksoy

    Günlük 5 adet ve üzeri yurt dışı kargo gönderiyorsunuz benimle iletişime geçin.Size en iyi şartları sunacağım.

  18. Sevin Aydınoğlu

    http://www.paypal.com.tr ‘de açıklamışlar hatta şöyle bir soru ve cevap bulacaksınız;
    Başka bir ülkede PayPal hesabı açabilir miyim?
    Kullanıcıların ikamet ettikleri ülkede PayPal hesabı oluşturmaları gerekmektedir. Başka ülkelerde ikamet eden müşterilerimiz PayPal hesaplarını kullanmaya devam edebilirler.

    Bunun anlamı Türkiye ikamet bilgileriyle ABD paypal’ını kullanamayacağınız ama ABD’de de yerleşik isim, adres ile kullanımı kabul edeceğidir.

  19. Sevin Aydınoğlu

    Şu anda Ebay’de Paypal dışında bir tahsilat seçeneği görünmüyor ancak belki Türkiye’den satış yapanlar için bir seçenek yaratırsa Ebay ne güzel olur. Aksi takdirde yurt dışından bir paypal hesabı edinmek gerekecek.

  20. Mesut

    Kendi ürettiğim ürünleri Ebay ve Paypal üzerinden satıyordum. Paypal Türkiyeden çekilince ben ve benim gibi yüzlerce kişi çok zor durumda kaldı. Bu durum için önereceğiniz bir alternatif var mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.