Bu mevzuatın 2021 yılında düzenlenmiş halini “İhracatçılar İçin E-Ticaret Sitelerine Üyelik Devlet Destekleri 2021″ yazımdan inceleyin lütfen.
Devlet Destekli E-Ticaret Siteleri başlığıyla aşağıdaki yazı 2017 ve 2018 listelerinin açıklamaları ve tarihçesi olmuştur, bütün bu listeler geçersiz olduğu halde e-ticaret siteleri kullanışlı ve önemli olduğu için bu yazıyı aynen bırakmak istedim.
2019 e-ticaret sitelerine destek mevzuatı ve uygulaması E-Ticaret Sitelerine Devlet Destekleri 2019 Uygulaması başlıklı yazımda bulunabilir.
Ocak 2017 itibariyle e-ticaret Sitelerine üyelik desteği uygulaması değiştirilmiştir, bundan böyle şirketler, işbirliği kuruluşları (TİM, TOBB, DEİK, İhracatçı Birlikleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölgeleri, Endüstri Bölgeleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Sektör Dernekleri ve Kuruluşları, Sektörel Dış Ticaret Şirketleri, Ticaret Borsaları, İşveren Sendikaları, İmalatçıların kurduğu dernek, birlik ve kooperatifler. ) aracılığı ile ve onaylanan bir e-ticaret projesi kapsamında en az 250 şirketin e-ticaret sitelerine aynı dönem süresince toplu üyeliğini içerecek şekilde başvurabileceklerdir. Değişiklikler ve tanımlar İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KOBİ ve Kümelenme Destekleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan “E-Ticaret Sitelerine Toplu Üyelik” sunumunda anlatılmıştı. Tebliğ esasları da beş maddede sıralanmıştı;
- E-Ticaret sitelerine toplu üyelik giderleri işbirliği kuruluşları için %80 oranında desteklenir.
- Bir şirket için e-ticaret sitesi başına yıllık en fazla 2.000 ABD Doları destek verilir.
- İşbirliği kuruluşlarının, her başvuruda en az 250 şirketi e-ticaret sitesine üye yapmış olması gerekir.
- İşbirliği kuruluşları destekten en fazla 5 e-ticaret sitesi için ve site başına en fazla 3 yıl yararlanabilir. Üç yıllık süre, Bakanlık tarafından destek kapsamına alınan ilk ödemeden itibaren başlar.
- Üye olunan e-ticaret sitesinin Bakanlıktan onay almış olması gerekir.
Bakanlık tarafından 2018 yılı için onay verilen e-ticaret siteleri 17 Nisan 2018 itibariyle yeniden güncellenmiştir.
2017 listesinde toplam 26 site yer alırken 2018 ‘de sayı 16 olmuştur, bu 16 ön onaylı B2B pazar yerini yeşile boyadım ve bilgi olarak kalmasını istediğim için eskileri de bıraktım.
- www.alibaba.com ..Çin menşeli ; .. Türkiye temsilcisi E-Glober İstanbul. En eski ve dış ticaret firmaları tarafından en çok kullanılan yatay bir pazar yeridir. Son iki yılda geliştirdiği alıcıyı hem toptanda hem perakendede güvence altına alan yöntemleriyle güvenilir ve alıcıyı kendine çeken bir pazar yeri oldu. Alexa sıralamalarında da en çok ziyaret edilen B2B pazar yeri olarak yerini korumaya devam ediyor.
- www.all.biz : Rusya – Uçaklar Limited (İstanbul) – Yatay pazar. Hedef pazarı Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Azerbaycan, İran olanlara özellikle önerilir.
- www.bysharing.com .. Türkiye (Ankara) menşeli …Yatay site .. KAPANDI ..
- www.chemorbis.com … Türkiye (İstanbul) – Global plastik endüstrisi konusunda en başarılı dikey sitelerden biridir. 2001 yılının Mart ayında faaliyete geçmiştir. Kuruluş yeri, Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci spot plastik ham madde ithalatçısı olması nedeni ile Türkiye olarak seçilmiştir. Bu sektörde çalışan şirketlere önemle önerilir. Son liste revizyonunda bu site -yanılmıyorsam ilk ön onaylı listelerde yer alıyordu- yeniden (Temmuz 2013) eklenmiştir ve isabetli bir seçim olmuştur.
- www.globalpiyasa.com : Türkiye (İstanbul) – Yatay sosyal ticaret ağı. Listeye yeni eklenmiş bir site.
- www.directindustry.com .. ABD menşeli …Endüstriyel ürünler (ABD, Hindistan, Çin, Japonya ve İran en çok ziyaret eden ülkeler)
- www.europages.com – Fransa – INFO Danışmanlık (Ankara) Smart Kimya (İzmir) temsilcisi. Çok önemli ve en eski rehber sitelerden biridir.
- www.ec21.com Kore sitesi ..Yatay site (Alibaba’nın yakın takipçisi ve çok benzeridir). Güney Kore ziyaretçisi çoktur.
- www.environmental-expert.com ..Hindistan sitesi ..Çevre dostu ve çevre ile ilgili koruyucu ürünler.
- www.fordaq.com – Fransa menşeli – Ahşap ve ahşap ürünleri konusunda çalışan bir site. Hem pazaryeri (alım satım ilanları var) hem rehber (firma listeleri var) bir site.
- www.kompass.com – Fransa menşeli – Dünya çapında rehber sitelerden biridir – Türkçe de kullanılabilir.
- www.medicalexpo.com – Fransa menşeli. Medikal ürünler konusunda bir sanal fuar.
- www.mfg.com – ABD – İmalat endüstrisine özel dikey bir site.
- www.nauticexpo.com – ABD – Denizcilik, yatlar, botlar, su sporları üzerine dikey bir site.
- www.panjiva.com – ABD – Bu site liman, gümrük yükleme beyanname kayıtlarını, ithalatçıların bilgilerini sağlayan, alıcı ve tedarikçiler için farklı bir yatay site.
- www.steelorbis.com – Türkiye (İstanbul) Demir çelik sektöründe, alım-satım ve bilgi portalı olarak hizmet eder.
- www.stonecontact.com -ÇİN – Mermer ve doğal taşların alıcı ve satıcılarının buluştuğu dikey bir pazaryeri.
- www.tuningtr.net – Türkiye/İstanbul menşelidir – Yatay bir sitedir
- www.tradeatlas.com – Türkiye (Bursa) İddialı bir rehber site olarak kurulmuş, gtip veya anahtar sözcüklere göre ithalatçı listesi veriyor. Son gelen tanıtımlarında rakip istihbaratına ilişkin bir modül ekledikleri bildirilmekte demosu için; “Söz konusu demo verileri ABD’nin 2011 Ocak-Aralık dönemindeki deniz yoluyla yapılan tüm konşimento belgelerine dayalı ithalat sevkiyatlarını kapsamaktadır. Bahse konu ithalat sevkiyatları yılda 10-12 milyon konşimentoyu kapsamaktadır. Bu konşimentoların bazılarında GTİP kodları belirtilirken bazılarında ise sadece ürün isimleri yer almaktadır. Bu nedenle aramalarınızı hem GTİP kodu hem de İngilizce ürün isminden yapmanız durumunda daha fazla sonuç getirecektir. https://www.tradeatlas.com/free-signin linkinden ücretsiz kayıt olarak verilere ulaşabilirsiniz.” ( Tırnak içi yazı tradeatlas’ın tanıtım e-postasından alıntılandı. )
- www.tradekey.com – S.Arabistan – Her ürünün olduğu yatay bir site. Kenetçi Uluslararası Tic Ltd (Ankara) temsilcisi.
- www.zoodel.com .. İsviçre – “zoodel, İran’dan komşu ülkeler ( Afganistan, Irak, Umman ve Türkiye) ve İpek Yolu ülkelerine (Ermenistan, Azebaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Rusya, Tacikistan ve Türkmenistan) olan ihracatı kolaylaştıran en öncü B2B (Business to Business) online ticaret platformudur.” (Zoodel Web sitesinden Alıntı). Ayrıca ihaleler de Zoodel’in ilgi alanında. (site iptal olmuş.)
- www.turkishbusinessplatform.com – Türkiye – Konya Hem b2c hem b2b sitesi, her ürün mevcut.
- www.turkishexporter.net – Türkiye – Konya Enerji, otomotiv, endüstriyel ve kimyasal ürünlere yönelik bir sitedir.
- ww.yatirimyeri.com – Türkiye- Ankara – Bütün sektörler
- www.dnb.com – ABD Danışmanlık şirketi – İki asırlık bir şirket. Firma istihbarat raporları sağlar, firmaların güvenilirliklerini, risklerini değerlendirir. Firmalar D&B D-U-N-S numarası alarak işlerini ve finansal güçlerini kolaylıkla tanıtıp, kanıtlayabilecek bir göstergeye sahip olurlar.
- www.tiu.ru (site iptal olmuş.) – Rusya – Makine (Rusça bir site ancak “ticiz.com” sitesi Türkçe olarak aynı şirkete ait görünüyor)
- www.makinecim.com – (2018’de YENİ EKLENMİŞ) Türkiye – Konya – İkinci el ve yeni makineler alım satımı.
- www.wlw.de – Almanya – Firma rehberi – Europages ile birikte çalışmaktadır.
Değişen e-ticaret devlet desteklerinin uygulaması bence sorunludur. 16 B2B pazar yeri ve firma rehberi onaylı olsa da uygulamada 250 ihracatçının bir araya gelip üye olmak istediği pazar yeri sayısı üçü geçmemektedir; Alibaba, Kompass ve Turkishexporter.net haricinde listedeki diğer onaylı siteler için pratikte destek alma şansı yoktur.
Oysa ki bence listede çok değerli dikey siteler bulunmaktadır mermerciler için Stonecontact özel bir önem taşıyacaktır, kimyasalcılar için Chemorbis, demir çelik ticareti yapanlar için Steelorbis, ahşap ürünlerle ilgilenen firmalar için Fordaq.
Dikey B2B siteler belli bir sektöre odaklandıkları için o sektördeki firmaların birbirlerini daha kolay bulabildikleri, sektöre dair bilgileri, güncel haberleri, fiyat değişimlerini izleyebildikleri özel portallardır.
Diğer yandan Tradeatlas da gümrük beyannamesi bilgileri paylaştığı için hedefe odaklı özel bir bilgi kaynağıdır. Diğer sitelerin de kendine göre avantajları olabilir. İhracatçıların kendi iş yapısına özel e-ticaret sitelerini seçme özgürlüğü kaybolmuştur ve diğer yandan 250 ihracatçıyı toplayarak destek sağlayan devlet bu üç siteyi özellikle de Alibaba’yı ihya etmiştir. Gördüğüm kadarıyla da üyelik bedellerinde bir değişim olmamıştır yani bu kadar büyük bir üyelik sağlayabilme gücü iyi de bir pazarlık gücüdür. Umarım bu güç ülkemiz lehine avantaja çevrilebilir.
İyi günler, çok emin değilim deneyip görmeniz gerek -Türkiye’de yerleşik firma arayanların başvurabileceği bir pazar yeri olarak mantıklı olabilir-, endüstriyel konulara özel pazar yerlerinden birisi -directindustry, mfg gibi- ve bir rehber site -kompass, europages gibi- de önerilebilir. Tradeatlas, Panjiva gibi gümrük beyannamesi/konşimento bilgisi satan sitelerden istediğiniz ülkelere ait doğrudan alıcı listeleri ve ithalat bilgileri satın alabilirsiniz.
İyi günler yurt dışına özellikle de yakın pazar olan iran,ırak ve mısır gibi afrika ülkelerine ikinci el iş makinesi ihracatı yapmayı planlamaktayız. Söz konusu pazarlardaki müşterilere ulaşmak adına http://www.turkishexporter.net mantıklı bir tercih mi ? Ayrıca söz konusu site yerine tavsiye edebileceğiniz site nedir ? bilgi verirseniz sevi irim.
Mehmet Bey uyarınız için teşekkürler, 250 şirketin bir kuruluş aracılığıyla ve bir e-ticaret projesi çerçevesinde yapacağı başvuruyu ayrı bir destek olarak değerlendirmiştim, o nedenle de mevzuatın bireysel başvuru ile ilgili kısmının tamamen kaldırılmış olduğu dikkatimi çekmedi hemen düzeltmeleri yapıyorum. Şirketlerin bireysel başvuru şanslarının tamamen kaldırıldığı anlaşılıyor.
Yanlış bilgi.Sn.Sevim Hocam mevzuat tamamen değiştmiştir.ekonomi bakanlığı ve tim yetkilileri ile görüşme yaptık.B2b site yetkilileri önce devletin yetkin kıldığı kuruma indirimli fiyat teklifi verecekler.kabul edilirse belli rakama ulaşılınca toplu olarak üyelikler gerçekleşecek
İclal hanım,
Ekonomi Bakanlığınca Ön onaylı e-ticaret siteleri için buraya bakın Bu listede belirttiğiniz e-ticaret sitesi şimdilik yok ancak adı geçen site onay alma koşullarını yerine getirirse bu listede ileri tarihlerde yer alabilir.
http://www.importgenius.com/
DEVLET DESTEĞİNDEMİ DİR
yapmış olduğunuz yazı dikkatimi çekti. bu doğrultuda siteleri incelerken bysharing portalının sürekli güncellendiğini farkettim. türkiyede bu tarz sitelerin kobilere faydalı oabileceğini düşünüyorum.
Devletçe ön onaylı B2B web siteleri listesine girme kriterleri nedir? Türkiye’deki B2B siteleri bu listeye girme şansını nasıl elde ediyorlar ya da neden çıkarılıyorlar bir merak konusu hepimiz için. Tuningtr.net’in Alexa değerleri gerçekten düşük ancak Google Page Rank’ine baktığımızda PR; 5 görünüyor. Aktif bir web sitesinin Alexa değerlerinin de kolaylıkla yükselebileceğini biliyoruz. Yerli B2B sitelerimizin çoğunlukla Türk ihracatçıların/ithalatçıların bulunduğu, katalog yayınladığı siteler olmaktan çıkıp dünyanın tercih ettiği mecralar olmayı hedeflemeleri gerekiyor, bunun için de gerekli desteklerin esirgenmemesi çok yerinde olur. Çünkü başarılı küresel siteler ölçek ekonomisine dayanan bir gelir elde etmeye başlarlar ki ülke ekonomisine katkıları azımsanmayacak kadar büyük olur.
son araştırmamda Türkiye’de B2B sitesi olarak turkishexporter.net ,turkishbusinessplatform.com ve http://www.exportaworld.net/ siteleri
en önemli siteler arasındaydı.exportaword.net sitesi bir kaç gün önce tamamen değişti.
tuningtr sitesinin alexa değerine bakarsanız oldukça vasat bir site.
Ayrıca tuhaf olan 3 milyonuncu sırada olan bir site nasıl devlet desteği alıyor bunu anlamakta zorlanıyorum.Tuningtr ‘nin alexa iletişim bilgileri ile kendi anasayfasındaki iletişim bilgileri neden farklı bunu da çözebilmiş değilim.
Uyarı için teşekkürler, hayırlı olsun, umarım global bir B2B e-ticaret sitesi olmayı başarır Tuningtr ve Türkiye ile sınırlı kalmayıp ülkemiz için de yüksek katma değerli bir girişime dönüşür.
http://tuningtr.net ön onaylı ihraca tplatformudur. Türkiye menşei dir .
Cok Faydalı Bir Paylaşım Olmuş, Ancak Ben Bu Liste Dışında Bu Sektörde Yeni Ama Gittikce Büyüyebilen http://www.tr-buy.com sitesini öneriyorum. Türkiyede imal edilen ürünlerin yurtdışına tanınması ve satılmasını sağlıyor. olcukca faydalı olabilir.
Anlatım bozukluğu oldu sanki, biraz geç oldu derken kastettiğim benim teşekkürümdü.
Biraz geç olsa da dikkate aldığınız ve daha önemlisi bu makaleyi hazırladığınız için ben teşekkür ederim. Çok faydalı oldu.
Yorumunuz ve geri bildiriminiz için çok teşekkürler. Haklısınız http://www.bysharing.com Türkiye kaynaklı bir site yanlışlıkla Hindistan diye belirtmişim, düzeltmeyi yaptım, dikkatiniz için de ayrıca teşekkür ederim.
Yazınız için teşekkürler, verdiğiniz linkler çok faydalı oldu. bysharing.com da yerli bir siteymiş, iletişim bilgilerinde Ankara yazıyor.