Amazon FBA tecrübesi 1 – Amazon’da Satışa Başlamak yazımızla ilk adımı atmaya ve gerçek tecrübelerden oluşmuş bir yazı dizisi hazırlamaya nihayet cesaret edebildik. Türkiye’de ilk bilgilendirici yazılardan birini Amazon’da satış yapmak, Brand Registery ve FBA adıyla 2015 yılında yazmıştım. Bu yazı temel bilgileri içermesine rağmen çok fazla ilgi çekti, bir süre sonra gelen soruları yanıtlamakta güçlük çekmeye başladım. Tam da o dönem Yiğit Tuna Youtube’da yayınladığı videolarıyla imdadıma yetişti. Gerçekten işin mutfağından, uygulayarak anlattığı videolarla tam bir eğitim setini neredeyse bedelsiz oluşturdu. En beğendiğim yanı da hayâl ve umut tacirliği yapmaması, gerçekleri samimi, dürüst bir şekilde aktarmasıydı.
Amazon FBA Tecrübesi Başlıyor
Amazon’da FBA satışı yapmak isteyen Dilara ve Barış’ın çalışmaları bu yazı dizisini hazırlama konusunda bize ilham verici oldu. Dış ticaret ve e-ticaret tecrübeleri vardı ve çok iyi İngilizce biliyorlardı. Onları dinledim, bu konuyla ilgili tüm videoları izlemişler, Amazon’un Seller University bölümünü çalışmışlar, Facebook gruplarını sürekli takip ederek işlerine yarayacak bilgileri edinmişlerdi. Belli bir sermaye ayırarak (10.000$ gibi) bu yolda yürümek istiyorlardı, gerekli analiz programlarının üyeliklerini almışlar, ürünlerini saptamışlardı, artık iş Çin’den tedarikçi bularak Amazon depolarına göndermeye kalıyordu. Bana ise sadece onlara cesaret vermek kalmıştı.
FBA’ye giden ilk parti bitmiş ve ikinci partinin satışları devam ederken bu yolculukta edindikleri her tecrübeyi toplantılar yaparak konuştuk. Amazon FBA mutfağında yaşadıkları tecrübelerin, çözümleriyle ve perde arkasıyla aktarılmasının Amazon’da satış yapmaya başlayacaklara yol gösterici olacağını düşündük . İlk bölüm Amazon’da FBA satışa başlamayı düşünenlere çok değerli tavsiyeler içermektedir.
Bundan sonrasını genç girişimcilerimizden Dilara’nın kalemine bırakıyorum;
Amazon FBA’de yatarak kazanç elde edilir mi?
Amazon’da başarılı ve uzun vadeli bir mağaza sahibi olmak birçok internet sitesi ve vlogda anlatılanın aksine çok çalışmayı ve birçok alanda donanımlı olmayı gerektiren bir süreçtir. Bu başarıya minimum çalışmayla kısa bir sürede ulaşılacağını iddia eden insanlara güvenmemeli, full time bir iş kadar zaman ayırmak gerektiğine baştan hazırlıklı olmalıdır.
Amazon FBA’ nın pasif gelir olması, yatarak gelir elde edileceği anlamına gelmiyor. İş modelindeki kazanç şekli pasiftir, işin sahibi değil :)). Eğer ki tüm işleri idare eden maaşlı bir çalışan yok ise bu görevlerin tamamı iş sahibinin sorumluluğunda olacaktır.
Amazon’da Satış Yapmak İçin İngilizce Bilmeli mi?
Satış yapılacak platformun ve pazarın İngilizce olması ve nitelikli Türkçe kaynak sayısının sınırlı olması, İngilizce bilme zorunluluğunu, en azından İngilizce bilen bir çalışan, asistan ya da partnerin olmasını da zorunlu kılıyor. Bu süreçte okumak/izlemek gereken Seller Central metin/videolarından, keyword çalışmalarına, kaliteli bir listeleme hazırlamanızdan, yurtdışındaki tedarikçinizle iletişime geçmenize kadar birçok konuda Google Translate kullanmanız hiç sağlıklı olmayacaktır.
Amazon’da Satış Bir Takım Çalışmasıdır
Yeterli donanım, zaman ve sermaye var ise bu sorumluluk tek başına alınabilir. Ancak şu bilinmelidir ki; bir ortak ile çalışmak tek başına altından kalkmakta zorlanılan konularda görev paylaşımı yapabilmeyi ve bütçenin içeride kalmasını sağlar. Aynı zamanda sorumluluğa ortak olacağı ve sorun çözme kabiliyetini de ikiye katlayacağı için psikolojik olarak daha rahat çalışma şansı yaratacaktır.
Amazon İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir?
Yine birçok kaynakta anlatılanın aksine ne kadar sermaye olması gerektiği (bu konudan daha sonraki yazılarımızda söz edeceğiz) ürüne ve hedefe göre değişiklik gösterecektir. Sermaye kısıtlı ise çok büyük risklerle karşı karşıyasınız demektir.
- Stoklarınızın sürekliliğini sağlama zorunluluğu yanı sıra ilk başlayanların öngöremeyeceği, nakitlerini tüketecek çok sayıda küçük harcamalar olacaktır. Buna bir örnek olarak özellikle ilk siparişte yaptırmak gereken inspection’ı verebiliriz. Alibaba’nın referans olduğu Bureau Veritas ya da China Certification & Inspection Group şirketlerinden alınacak inspection servisi için 118$-188$ arasında bir ücret ödemek gerecektir. Eğer ki bütçe çok kısıtlı ise bu süreç atlanacak ve risk faktörlerine yenisi eklenmiş olacaktır.
- Sermayeyi belirlerken yalnızca ürün bedeli ve lojistik giderlerinden oluşmayacağını, ürün araştırmasında ve sonrasında kullanılacak programlardan, lansman aşamasında kupon dağıtacağınız sitelere ve Facebook gruplarına kadar nakit gerektiren birçok ödeme olacağı bilinmelidir.
- Amazon’da Sermayenin dönüşü büyük hayâl kırıklığı yaratmamalı. Amazon satışlarından dönecek olan bakiye iyi hesaplanmalı, aylık üyelik ücreti, her satıştan düşecek olan referral fee ve FBA fee, ürünlerin depoya kabulü için alınacak olan handling fee ya da aylık olarak alınan depolama ücreti gibi kalemlerin Amazon bakiyesinden düşüleceğini bilmeli ve dönecek olan bakiye iyi hesaplanmalıdır.
- Yeni satıcılar satışlardan gelen bedellerin büyük bir kısmının hesaplarına hemen geçmeyeceğini bilmeliler. Çünkü Amazon yeni mağazanın iade ve değişim oranlarını (Satış hacmi algoritması) bilmediği için kendisini garantiye alma adına bakiyenin büyükçe bir kısmını unavailable balance olarak bloke edecektir. Yeni stok girişi için satışlardan gelecek ödemelere güvenilemez.
Amazon satış sürecinin çok hızlı olmayacağı bilinmelidir
Kararlı bir şekilde çalışmaya devam etmeli ve motivasyon düşürülmemelidir. Yine bu aşamada birbirini motive eden bir ekibin olması çok faydalı olacaktır.
Bazı zamanlarda Amazon’un iş yükünü çok arttıracağı bilinmelidir
Çünkü uzmanlaşılması gereken birçok alan ve çalışılması gereken tonla kaynak olacaktır. Aynı zamanda bir çok adımı ilk defa atıyor olmak nedeniyle çok zaman alacaktır. Tonlarca bilgiyi karışık bir şekilde çalışmak yerine basit düşünmeli ve görevleri adım adım planlamalıdır.
Bundan sonraki Amazon tecrübelerinden oluşan yazı dizimiz şu konuları içerecektir;
Amazon’da Satılacak Ürüne Karar Vermek
Satılacak Ürünün Tedarik Aşaması
Amazon’da Başlangıç Sermayesi ve Nakit Akışı
Amazon’da Ürün Listeleme
Amazon Deposuna Ürünlerin Gönderimi – Shipment
Amazon ve Amazon Dışı Lansman Ürün Tanıtım Yolları
Payoneer, Hyperwallet ve Transferwise Ödeme Çözümlerinde Hesap Yönetimi
Amazon’da Stok Yenileme ve Mağaza Büyütmek
Amazon’da Stok Yenileme ve Mağaza Büyütmek İçin Finansman Yolları
Kolaylıklar ve başarılar dilerim. :))
Selam süper bir aciklama yapmissiniz Sizin bilgi ve tecrübelerinizle daha ileri bilgiye ulascagima eminim yigit tuna takipcisiyim bu arada amacim profesyonel egitim alip bir an önce baslamak istiyorum