Melek Yatırımcılara Vergi İndirim Desteği


Government support for venture capital

Melek yatırımcılara vergi indirim desteği

Yeni girişimcilerin yaratıcı projeleri daha fazla desteklenebilecek ! 

Hazine Müsteşarlığı Bireysel Katılım Sermayesi (BKS) Yönetmeliğini yayınladı

  • Bu Yönetmeliğin amacı yüksek risk içermesi nedeniyle finansmana erişimde sıkıntı yaşayan başlangıç veya büyüme aşamasındaki girişimler için finansal bir araç olan bireysel katılım sermayesinin desteklenmesi, yatırımcının (melek yatırımcılar) faaliyetlerinin izlenmesi, denetlenmesi, sona ermesi usül ve esaslarını düzenlemektir.

Katılım payının % 75 veya % 100 ‘ünü gelirlerinden indirebilmenin koşulları

  • Bireysel Katılım yatırımcıları (BKY – melek yatırımcılar) katkıda bulundukları hisse toplamının %75’ini yıllık beyannamelerine konu kazanç ve iratlarından hisse kazanımının yapıldığı yıl indirebilirler.
  • TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından belirlenen araştırma, geliştirme ve yenilikçilik programları kapsamında, vergi desteği için Müsteşarlığa başvurulan tarihten itibaren projesi son beş yıl içinde desteklenmiş girişim şirketlerine iştirak sağlayan BKY’ler (melek yatırımcılar) için bu oran %100 olarak uygulanır. Yıllık indirim tutarı 1.000.000 TL’yi aşamaz.

Yönetmeliğe göre BKY (melek yatırımcı) olmanın koşulları nedir?                   

Bütün detaylar için mutlaka  Hazine Müsteşarlığının web sitesinde yayınladığı BKS sistemini inceleyiniz. 

a) Yüksek gelir veya servete sahip yatırımcılar; yıllık gayrisafi geliri 200.000 TL ve üzerinde veya kişisel servetin toplam değeri 1.000.000 TL ve üzerinde olan yatırımcılar,

b) Tecrübeli yatırımcılar (detaylar yönetmelikte).

BKY  (melek yatırımcı) lisansı başvuruları, akredite edilmiş BKY ağları aracılığıyla 7 nci maddede belirtilen bilgi ve belgelerle Müsteşarlığa yapılır.

Melek yatırımcılarla ilgili birkaç yararlı bilgi

  • Yatırım yapılacak iyi bir fikri ve enerjisi olan ancak bu fikri ticari bir ürüne dönüştürebileceği finansman kaynağı olmayan  girişimcilere finansman, yol göstericilik, yönetim desteği veren yatırımcılara melek yatırımcılar denir.
  • İsimlerine melek dense de bu desteği karşılıksız vermiyorlar 🙂   ya şirkete ortak oluyorlar ya da ortaklık hakkı sağlayacak bir senet alıyorlar. Melek sıfatının hak edildiği nokta ise bu girişimlerin yüksek risk içermesi; ABD’de 2007’de yapılan bir araştırmada yatırımların %52 ‘si başarısızlıkla sonuçlanmış.
  • Facebook, google, yahoo, twitter gibi projeler melek yatırımcılar tarafından hayata geçirilmiş.  Teknoloji ve e-ticaret girişimciliği konuları melek yatırımcılar için en gözde ve en çok yatırım yapılan konulardır.
  • Türkiye cesur girişimcisine “risk sermayesi” sağlama konusunda Dünya Ekonomik Forumunda 7 üzerinden 2.4 puan almıştır, eğitim seviyesinde de ciddi sorunlar var, işletme okulları bakımından 142 ülke arasında 110. olmuştur. Bu ülkede melek yatırımcılar pek çok ancak (Venture Capital) yani süper melek yatırımcılar büyük risk sermayesi sağlayan yok gibidir.
  • Yurt dışındaki örneklere baktığımızda EBay, YouTube, Facebook gibi büyük projelerin melek yatırımcılarla başladığını ancak hemen akabinde devreye VC’ (Venture Capital) lerin yani Süper Melek yatırımcıların girdiğini görürüz. Büyük sermaye dediğimizde $ 500.000 – 5.000.000 arası bir başlangıç (start-up) sermayesinden bahsediyoruz. Bu rakamlar ABD için makul olsa da şimdilik Türkiye için büyük görünen rakamlardır.

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.