
ÇİN’DEN GÜVENİLİR TEDARİKÇİLER BULMAK
İnternet’in olanaklarını kullanarak ticaret yapmayı öğrenmek için eğitime gelen katılımcılarımızın çoğunu B2B sitelerinde ilana konmuş ucuz ürünler çeker. Özellikle de “fiyat tuzağı” kullanılarak verilmiş markalı elektronik ürün ilanları herkesi hemen sipariş vermeye, ürünü alıp satmaya teşvik eder. Amaç da budur zaten, çok da fazla düşünmeden bu teklifin büyüsüne kapılmanız ve parayı ödeyerek, siparişi vermeniz.
İnternet, dolandırıcılık için çok verimli bir mecradır, rahatça kimliklerini gizleyebilirler, baştan çıkarabilirler, parayı tahsil ederler ve ortadan kaybolurlar bu nedenle Çin’den güvenilir tedarikçiler bulmak için dikkatli olmalıdır.
Kişisel ihtiyacınız için yurt dışından ( www.aliexpress.com, www.ebay.com, www.amazon.com gibi sitelerden ) hızlı kargo veya PTT kargo ile ürün getirecekseniz eğer göndericinizin güvenilir olmasının yanı sıra posta ve hızlı kargo ile ürün satın almanın gümrük koşullarını da iyi bilmelisiniz.
Alıcılar bilgilerini geliştirip tuzağa düşmemeye başladıkça onlar da yöntemlerini değiştirirler. Örneğin gerçek bir firma kurar, çok bilinen sitelere Gold üyelik gibi bedelli üyelikler yaparlar. Siz de gerçek bir firma ile muhatabım diye düşünürsünüz oysa ki en fazla bir yıl içinde firma kapanır ve ortadan yok olurlar.
İngilizcesi “Scammer” olarak geçen bu dolandırıcıların ortak bir takım özellikleri olduğunu görüyoruz, bu özellikler sizin kuşku duymanız için birer ipucudur;
– Genellikle markalı ürünler (çoğunlukla da elektronik) satarlar Iphone, Nike, Nikon, Canon vb. gibi
– Çok çok ucuz fiyat verirler (fiyat tuzağı ya da “price trap” dediğimiz şey budur)
– Western Union veya diğer banka havalesi yöntemlerinden başka ödeme kabul etmezler, çünkü bu şekilde yapılacak havaleyi takip etmek imkansızdır.
– Firmalarına ait bir mail adresi yoktur, Gmail, Hotmail gibi bir adres kullanırlar.
– Bir telefonları vardır ama genelde yanıt vermez.
– Üyelikleri bir yıldan daha eski değildir.
– Çin’de yerleşim yeri olarak genelde Fujian eyaletinde çok fazla rastlanmaktadır.
– MSN veya ticari sitelerin konuşma programlarında Çin’in çalışma saati olmayan saatlerinde online olarak hazırdırlar ve o şekilde iletişimi tercih ederler.
Dürüst toptancılara ulaşmak, dolandırıcılardan uzak durmak için neler yapmalıyız ?
Çin’deki firmanın güvenilir olduğunu ve ihracat yapabileceğini anlamak için;
1. İletişimde olduğunuz firmanın ticaret sicil numarasını isteyerek , bir denetim firmasına, bedeli mukabili, araştırtabilirsiniz. Bunlar Dünya çapında www.dnb.com, www.coface.com gibi denetim firmaları olabileceği gibi Çin’de kurulu Türk Broker ve araştırma firmaları da olabilir .
2. Ticari Müşavirliğimizden, ilgilendiğiniz ürün grubunu mümkünse GTİP’leriyle birlikte belirterek, güvenilir toptancı ve üreticilerin listesini isteyebileceğiniz gibi, güvenilir danışmanlık ve hukuk firmalarının da listesini isteyebilirsiniz.
3. Halen görüşmekte olduğunuz bir firma varsa, yine Ticari Müşavirliğimizden aynı şekilde, bu firmanın tüm detaylarını vererek bilgi isteyebilirsiniz. Eğer bu firmaya ilişkin olumsuz bir bilgi var ise, kara listeye veya takibe alınmışsa müşavirliğimiz bu konuda size bilgi verecektir.
4. İthalat aşamasına geldiğinizde de, görüştüğünüz firmanın, Çin’de bir firmanın ihracat yapabilmesi için gerekli tüm belgeleri sahip olduğundan emin olmalısınız ve eğer yoksa bu masrafları üstlenmeyeceğinizi müşteriniz bilmeli.
5. İlk kez iş yapıyorsanız nasıl bir kontrat hazırlamanız gerektiği konusunda da Çin ticari müşavirliğimizden görüş ve örnek sorabilirsiniz
6. KALİTE KONTROL : Kalite kontrol için mutlaka 3.parti kuruluşlar ile işbirliği yapın, mal yüklenmeden kontrolleriniz yapılmış olacaktır. Bu denetimler mal bedelinizin %5-8’i kadar bir ek maliyet getirse de, gerçekten istediğiniz ürünün istediğiniz koşullarda size gelmekte olduğunu güvence altına alır ve kesinlikle önerilen bir yöntemdir.
7. ÖDEME : Güvenli bir ödeme yönteminden daha önemlisi güvenilir firmayı bulmaktır. Eğer firmadan eminseniz ödeme kısmı daha kolaydır.
!!! Yine de dikkatli olmalısınız !!! İhracat lisansı olmayan fabrikalar genelde EXW – Fabrika teslim fiyat verir, çok dikkat edin, bu fabrikadan itibaren tüm masrafların, taşıma, gümrükleme dahil size ait olacağını gösterir. “FOB Hong Kong” diyorsa bilin ki Limana kadar tüm masraflar satıcıya aittir. Incoterms 2010 konusu kurslarımız katılımcılarına çok iyi bir şekilde anlatılmaktadır.
İstedikleri ödeme şekli genellikle; Siparişte %30 peşin, yükleme yapılıp konşimento fakslandığında da %70’i şeklinde olur veya %30 Peşin, %55 yüklendiğinde %15 mallar geldikten sonra şeklinde de anlaşmak mümkün olabilir. Çin sağlayıcıları genelde Western Union tercih eder. Ancak yeni yeni Paypal, Escrow gibi yöntemlere de yaklaşanlar olmaktadır ki daha güvenlidir. İlk kez çalıştığınız bir Çin’li ihracatçıya peşin bir ödeme mutlaka olacaksa peşin meblağı garantiye almak açısından düşük meblağlarda paypal (www.paypal.com ‘da kom. detayları) yüksek meblağlarda escrow (www.escrow.com ‘da kom.detayları) ile ödeme yapabilir kalan kısım için de akreditif açarak kendinizi gelecek malın her tür detayı ve sağlanacak belgeler açısından güvenceye alabilirsiniz. Malınızı gümrükten çekerken, mal bedelini ihracatçıya peşin ödediğinizi döviz satım belgesi ile kanıtlayamaz iseniz %6 KKDF ödemek durumunda kalırsınız. Havale işlemlerinin de ve akreditifin de birer maliyeti olduğunu ve Çin’li firmaların bu maliyetleri büyük bir olasılıkla üstlenmeyeceğini veya üstlenme en azından paylaşma ihtimali varsa bu imkanı zorlamanız gerektiğini göz ardı etmeyin.
SON SÖZ;
Çin’den özellikle yeni karar verdiğiniz ürünlerin ilk kez ithalatını yapmak uzun bir araştırma süreci gerektirir. Çin’li sağlayıcınızdan, iç pazarınızdan ve buradaki gümrükçünüzle iyi bir işbirliği sonucu ithalat için gerekli tüm belge ve bilgileri sağladığınızdan ve maliyetleri doğru hesapladığınızdan emin olmadan acele ile ithalat yapmayınız. Bu kuralların bir çoğu aslında pek çok diğer ülkeler ve sağlayıcılar için de geçerlidir.