Amazon FBA Tecrübesi 5 – Başlangıç Sermayesi ve Nakit Akışı konusu ile yazı dizimize devam ediyoruz. Bir önceki yazımızda ilk tedarik sözleşmesini yapmıştık. Amazon’da mağaza açmak isteyenlerin dikkate alması gereken en hayati konulardan biri de mağazanız için ne kadar sermaye koymanız gerektiğidir.
Amazon Mağazamız İçin Ne Kadar Sermaye Koymalıyız?
Öncelikle bilinmeli ki başlamak için gerekli olan sermaye ihtiyacı ürüne ve hedefin ne olduğuna göre değişkenlik gösterecektir. Önceden Amazon platformu deneyimlenmediği takdirde ilk ürüne büyük bütçeler bağlamak işler kötü gittiğinde büyük bir stres yükünü de beraberinde getirecektir. Büyük bütçelerin telafi edilmesi de zor olacağından tekrar yeni bir ürün satışa sunmak için çok zaman geçmesini gerektirecektir. Diğer taraftan Amazon mağazası için çok kısıtlı bütçeler ile başlamak da aldığınız riskleri arttıracaktır. Zaten giderlerin dolar üzerinden hesaplanacağı düşünüldüğünde çok küçük bütçeler ile başlamak mümkün olmayacaktır. Bütçe sorunu yüzünden numune isteyememek, fotoğraf kalitesinin düşük olması, ucuz tedarikçiyi seçmek zorunda kalmak ya da en azından ilk siparişte ürüne kalite kontrolü (inspection) yaptırılamaması birer risk olacaktır.
Amazon’da Nakit İhtiyacı ve Başa Baş Noktası
Amazon mağazası açma sürecinin başındaki en önemli konulardan biri, nakit sorununun yalnızca ilk envanterin alınmasında ve ürünü satışa çıkarana kadar olan süreçte karşılaşılacak giderler ile kalmayacağını bilmektir.
Planlanacak sermayenin ürünün istenilen satış hacmine ulaşana ve başa baş noktasını geçene kadar olan süreci kapsaması gerekiyor. İlk envanter satışa çıktıktan ve satışların arttığını gördükten sonra ikinci, üçüncü ve hatta diğer envanterlerde de ek nakit ihtiyacı bitmeyecek hatta satışlar arttığı takdirde, ki satış hacminin zaten giderek yükselen bir grafikte olması gerekiyor, daha da fazla nakite ihtiyaç olacaktır.
İlk birkaç partide lansman döneminde olunacağından satışlardan gelecek nakitin düşük olacağından yeni envanter almaya katkısı çok az olacaktır. Bir de Amazon’ un ödemeleri 2 hafta aralıklarla yaptğını ve yeni satıcı olduğumuzda paramızın çoğunu “unavailable balance” olarak tutacağını düşünürsek “out of stock” olmamak için yeni envanter alınması gereken zamanda pek yararı olmayacağından bu envanter ihtiyacının da başlangıç sermayesinden karşılanması gerekecektir. Ürünlerin stoklarının bitmesi ürünün “ranking”ini düşüreceğinden o zamana kadar vereceğimiz lansman emeklerini de bir anlamda boşa harcanması olacaktır. Bu noktada stok yaşlandırması da üzerinde çalışılması gereken önemli bir konudur.
Amazon Satışlarında Başlıca Giderler Nelerdir?
Başlangıç sermayesi oluştururken dikkate alınması gereken, nakit olarak ödeme yapılacak giderleri aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
Ürün araştırması aşamasında:
- Ürün araştırması araçları (Viral Launch, Jungle Scout, Helium10 ve diğerleri),
- Potansiyel tedarikçilerden istenecek numuneler ve gönderim bedelleri,
- Rakip ürünlerin satın alınması ve kalitelerinin incelenmesi
Sipariş aşamasında:
- Logo tasarım,
- Fotoğraf çekimi giderleri,
- Üretim masrafları (Ürün maliyeti, paketleme, etiket), kalıp/plaka ücreti, üretim numunesi,
- Ürünlerin lojistik giderleri,
- Ürünlerin uluslararası kodlarını satın almak (UPC, GTIN, EAN…),
- Kalite kontrolü
Yukarıdaki gider kalemlerine ek olarak;
- Ürünün lansmanı aşamasında kupon dağıtılmak istenilen site ve Facebook gruplarına yapılacak ödemeleri,
- Çeşitli sosyal medya ve arama motoru reklamlarının giderlerini,
- Markayı ve listelemeyi korumaya yardımcı olacak Trademark ve Marka Kaydı işlemlerinin giderlerini de ekleyebiliriz.
Nakit giderlere eklenemeyecek ancak nakit akışınızı en çok etkileyecek ve doğru hesaplanması gereken diğer bir husus da Amazon giderleri olacaktır. Amazon giderleri satışlardan gelecek ödemelerle biriken bakiyeden karşılanacağından doğrudan nakit gerektirmeyebilir. Ancak bakiye eksiye düştüğü takdirde Amazon dışarıdan ödeme yapmamızı gerektirecektir.
Nakit gerektirmeyen Amazon giderlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Amazon Reklam Giderleri: PPC, Coupons, Deals gibi platform üzerinde verilecek reklam ve kampanyalardır. Kullanıcının isteğine göre bakiyeden ya da kredi kartından tahsil edilebilinir.
Referral Fee: Ürün kategorisine göre değişecek olan komisyon bedelidir. Media kategorisi için Closing Fee eklenecektir. Her satıştan alınacak ödemeden düşer.
FBA Fee: Ürünün boyut ölçülerine göre değişir. Her satıştan alınacak ödemeden düşer.
Placement Fee: Gönderilen envanterin Amazon depoları arasında dağıtılması için alınacaktır. Ürünlerin Amazon Fulfillment Center’a kabulü tamamlandıktan sonra satıcıya faturalandırılır.
Monthly Storage Fee: Amazon’un, gönderilen envanteri depoda muhafaza etmesi için aldığı bedeldir. Aylık olarak faturalandırma yapılır. Ürünün boyutuna göre değişir.
Yapılan çalışmalara göre işletmelerin %82’sinin kötü nakit akışı yönetimi yüzünden başarısız olduğu düşünüldüğünde başlangıç sermayesi planlanırken her gider kalemini dikkate almak ve öngörülememiş sorunlarla karşılaşıldığında üstesinden gelebilmek adına ek bir bütçe seçeneği bulundurmakta da fayda var.
Değinmek istediğim bir diğer konu da yerli yabancı birçok kaynakta gördüğümüz satıcı panelinin ana sayfasındaki “Sales Summary” ekran görüntüleri. Tabi ki günlük olarak kaç adet satışa ulaştığımız en önemli konu aslında. Ama bir o kadar önemli olan konu da bu satışlardan net olarak ne kadar kazanıldığıdır. Yani Amazon’un her satış için bize yapacağı para transferlerinin ne kadar olduğudur. Başa baş noktasına gelene kadar zaten hep ekside seyredeceğimize önceden değinmiştik. Başa baş noktasına gelmek de hem ciddi bir efor hem de zaman gerektiriyor ancak satışlardan gelecek para transferlerindeki miktarın giderek yükselmesi konusu da satıcının kontrol etmesi gereken durumlardan biri.