Tahıl, Bakliyat, Yağlı Tohumlar İhracatında Avrupa Pazarına Girmek


Tahıl, Bakliyat, Yağlı Tohumlar İhracatında Avrupa Pazarına Girmek

 

“Tahıl, Bakliyat, Yağlı Tohumlar İhracatında Avrupa Pazarına Girmek” başlığıyla başlattığım çalışmayı diğer ürün gruplarıyla devam ettireceğim. Derslerde çok önemsediğim bir kaynağı, CBI-the Centre for the Promotion of Imports from developing countries (Gelişmekte Olan Ükelerden Avrupa’ya İthalatı Arttırma Merkezi) ‘nin pazar analizlerinin bir bölümünü (araya kendi yorumlarımı eklesem de) çevirerek aktarıyorum. Avrupa’ya ihracat için yol haritası niteliğindeki bu çalışma  Avrupa’lı araştırmacıların gözünden, hem pazarı anlamak hem de yeni alıcılar bulmak için oldukça zengin bilgiler ve kaynaklar sunmaktadır. 

Tahıl, Bakliyat, Yağlı Tohumlar İhracatında Avrupa Pazarına Girmek

Avrupa pazarı, glutensiz ve sağlıklı tahıllarla beslenme alışkanlıklarının her geçen gün arttığı tüketicilerine, standartlara uygun ürünler sağlama konusunda büyük bir potansiyele sahiptir.

Avrupa, tahıllar (grains), yağlı tohumlar ve bakliyat konusunda büyük bir ithalatçıdır ve çoğunlukla da gelişmekte olan ülkelerden ithalat yapmaktadır. Avrupa’ya yakınlık büyük bir avantaj olmaktadır. Ukrayna, Balkan ülkeleri, Moldova, Kazakistan’dan sadece lojistik avantajlar nedeniyle değil ticari anlaşmalar ve güçlü ticaret ilişkileri nedeniyle de büyük miktarlarda dökme olarak mısır, arpa, kolza tohumu, buğday ithal etmektedir.

Yasmin, Basmati gibi aromatik pirinçleri Pakistan,  Tayland’dan ve diğer pirinç tiplerini Hindistan, Mynmar, Kamboçya gibi ülkelerden kinoayı Peru ve Bolivya’dan satın almaktadır. Teff ve Fonio gibi kadim tahılları da Ukrayna ve Afrika’dan sağlamaktadır. Fasulye de başlıca ithalat ürünlerindendir, Çin, Etopya ve Mısır’dan satın alır. Fasulyeyi Meksika’dan getirilen nohut izler ve mercimekse çoğunlukla Türkiye’den temin edilir. Maş fasulyesi Myanmar’dan alınır.  Niş ürünler olarak da; Adzuki fasulyesi Çin’den, börülce  Madagaskar, Myanmar, Peru ve güvercin bezelyesi Malawi, Kenya ve Peru’dan ithal edilir.

ABD yağlı tohumlarda özellikle soya fasulyesinde Avrupa’nın başlıca sağlayıcılarındandır.

İpuçları

Sağlıklı ürün ihracatı  pazarı – Organik ve glutensiz ürünler

Avrupa pazarı pek çok katmana sahiptir,  organik, bitki bazlı veya glutensiz ürün tüketmek isteyen önemli bir tüketici kitlesi vardır.

Veganlar; En güçlü pazar İngiltere ve Almanya

Vegan ve vejetaryen gıdalara ve bitkisel proteine olan ihtiyaç arttıkça, baklagillerin ve protein içeren bitkisel ürünlerin satışı önem kazanmıştır. Almanya ve İngiltere vegan ürünler konusunda en büyük pazara sahip ülkeler.  2017-2018 bir yıllık büyümeye dair bu grafik büyümenin hızını göstermekte.

Avrupa’da Vegan Ürünlerin Yükselişi

 

Almanya pazarı en büyük Pazar olsa da İngiltere vegan ürünlerin pazara sürülmesi konusunda daha güçlü bir büyüme göstermektedir. İngiltere’de 2019’da pazara çıkan her dört gıda ürününden bir tanesi vegan üründür.

Şimdiki vegan pazarı soya fasulyesi ağırıklı olsa da yüksek kalite ürünleri kapsayabilecek, bitkisel protein içeren bakla, bezelye gibi ürünler için henüz keşfedilmemiş bir potansiyele sahiptir.

Organik; İskandinav dilleri ve Almanca konuşan ülkeler en güçlü pazarlar

Avrupa’daki organik üretimi talebi karşılayacak düzeyde değildir, Avrupa Çin’deki büyük organik gıda üretiminin baskısı altındadır, çünkü tüketiciler Çin’den ürün almak istememekte ve Avrupa menşeli ürün tüketmek istemektedir. Avrupa standartlarında organik üretimi yapabilen firmalar için giderek büyüyen bir potansiyel vardır.

Glutensiz ürün;  Avrupa’daki fırsatlar

Avrupa nüfusunun %1’i çölyak hastası, İskandinav ülkelerinde de bu hastalık çok yaygın, İngiltere ve İtalya’da glutensiz ürünler devlet tarafından sübvanse edilmekte. Bu beslenme şekli sadece hastalığın artması ie ilgili değil gluten toleransı düşük veya sağlıklı beslenmek isteyen insanların oranı giderek artıyor. Örneğin İngiltere’de tüketicilerin %13’ü glutensiz ürünleri tercih ediyor.

İpuçları

Tahıl, bakliyat, yağlı tohumlar ihracatında Avrupa pazarına girmek için en iyi fırsatlar

Bazı bölgesel farklarla bu ürünlere  Avrupa’da daima talep vardır.

  • İspanya tahılların büyük kısmını hayvan yemi olarak ithal eder.
  • Almanya büyük bir yağlı tohumlar sektörüne sahiptir.
  • Almanya tahıllarda ve tohumlarda ilginç niş bir pazara sahiptir, tahıl ve tohumlarda sağlıklı, özel diyet ürünleri önemlidir.
  • İtalya, İspanya ve İngiltere geleneksel ve etnik tüketime uygun malzemeler ithal eder.
  • Hollanda, tahıl ve tohumlarda büyük bir ithalatçıdır, Belçika ise keten tohumunda. Aynı zamanda lojistik bir dağıtım merkezi görevini üstlenirler.
  • Hollanda tecrübeli re-export ülkesi olarak yeni ve niş ürünlerin ithalatında da etkin rol oynar. Tradin OrganicRhumveld ticaretini yapan firmalardandır.
  • Belçika firmaları  Van de Putte Group and Flaxseed Trading keten tohumunda uzmanlaşmışlardır.  Avrupa ithalatının ve bu ürünlerin işlenmiş hale getirilmesinin  yarısından fazlasını yaparlar.  Keten tohumu ürünlerini çoğunlukla Almanya, Hollanda, İngiltere ve Fransa’ya satarlar.

Bütün bu tabloda, Türkiye’nin bulunduğu yere bakarsak, nohut ve mercimek ihracatında İngiltere ağırlıklı ve giderek artan bir ihracat söz konusudur. Ancak ülkemizin kârlarını maksimize edeceği alanlar,  mercimeği, nohutu dökme satmak yerine üzerine kendi etnik ürünlerini de kullanarak  vegan, diyet ve sağlıklı beslenmeye yönelik inovatif ürün üretimine ve ihracatına ağırlık vermesiyle açılacaktır. Afrika ülkelerinden aldığı kadim tahıllardan  teff ve fonio Avrupa’da çok ilgi görmektedir. Anadolu’nun kadim tahılları siyez buğdayı, kara kılçık gibi ürünlerin üretimi ihracata el verecek duruma gelebilirse, tanıtımlar doğru yapılırsa Avrupa pazarına yüksek kârlarla girmek mümkün olacaktır.

Avrupa pazarına girmek için en umut verici ihracat ürünleri

  1. Pirinç çeşitleri – Özellikle aromatik olanlar
  2. Kadim ve süper tahıllar -Ancient and ‘super’ grains – Kinoa gibi besleyiciliği yüksek olan.
  3. Healthy oilseeds – Keten tohumu gibi yüksek besleyiciliği olan yağlı tohumlar.
  4. Bitkisel protein mahsulleri – Nohut, börülce, bezelye gibi.
  5. Etnik malzemeler – Susam gibi çok yönlü malzemeler.
  6. Mısır gibi dökme(commodity) ürünlerin,  cazip fiyatı nedeniyle yakın gelecek mahsulünü satın almak.

İpuçları

  1. Belli başlı ithalatçı firmalarla bağlantıda kalın major international grain and vegetable oils trading companies.
  2. Uluslararası dökme ürün (commodity) ve gıda fiyatlarını izleyin  FAO Food Price Monitoring and Analysis.

Tahıllar, Yağlı Tohumlar, Bakliyat İhracatçılarına Avrupa Pazarına Girmek İçin 9 İpucu

1.     Hedef  müşterilerinizi anlayın.

2.     Avrupa’da ticari fuarları ziyaret edin.

Uluslararası fuarlar

Anuga (Cologne, Germany):, İki yılda bir 8,000 civarı katılımcısı olur. Katılımcıların listesi çok yararlı olacaktır.

SIAL (Paris, France): SIAL   Anuga’dan sonraki yıl yapılır, gıda inovasyon ve trendlerini sergiler, 7200 katılımcıyı çeker. Katılımcıları buradan listeleyebilirsiniz exhibitors list.

Almanya

Iba (Munich): Iba  fırıncılık sektöründe lider fuarlarındandır. Katılımcıları buradan listeleyebilirsiniz search among the almost 1400 exhibitors.

United Kingdom

IFE (London): Uluslararası gıda ve içecek fuarıdır. Yerel İngiliz firmaları katılır.

Natural & Organic Europe (London, United Kingdom): 700 katılımcı, doğal gıdalar ve doğal ürünler.

France

Natexpo (Lyon): Organik ürünler fuarı. 1100 katılımcısı olur.

Spain

BioCultura (various cities): Organik ürünler ve  bilinçli tüketim üzerine.

Scandinavia

Ecolife Scandinavia (Malmö): Sürdürülebilirlik, sağlıklı yaşam ürünleri 500 suppliers of organic food & drink, beauty and healthy lifestyle products.

Ürün ve market odaklı ticari fuarlar

Organik ürünler Biofach (Nuremberg, Germany) Organik konusunda en büyük fuardır. Katılımcı listesi için; search online for exhibitors and products.

Gıda malzemeleri: FI Europe (various locations): Gıda ve natural malzemeler event for health ingredients.

Private label ürünler: PLMA International (Amsterdam, Netherlands): PLMA private label üreticileri için alıcı bulabilecekleri bir platform.

Tahıl ticareti: Global Grain Geneva (Geneva, Switzerland): Yıllık , tahıl pazarı istihbaratı ve bir network sağlar.  Katılımcılar tedarik inciri profesyonellerinden – tahıl yetiştiricileri, değirmenciler, hayvan yemi/gıda/içecek imalatçıları, tüccarlar ve aracılardan oluşur.  2019’da etkinliğe katılanların tüm listesi için buraya bakabilirsiniz.full list of companies that attended the event .

Fuar katılımları için ipuçları

3.     Ticari birliklerin üye listelerini kullanın.

Hububat ve Tohumlar Konusunda Ticari Birlikler

Europe: COCERAL is the Confederation of National Federations representing national and European trade organisations in cereals, rice, animal feed, oilseeds, olive oil, oils and fats and agro-supply.

Germany: The German Grain traders association of the Hamburg exchange

The Netherlands: The Royal Dutch Grain and Feed Trade Association (‘Het Comité’) –  150 members in the agri-business

Italy: The National Cerealists Association (ANACER) in Italy represents the national operators that carry out the commercial activity of import

Bitkisel Yağlar ve Proteinli Gıdalar Konusunda Ticari Birlikler

Europe: FEDIOL, the EU vegetable oil and protein meal industry association.  Üye listelerini The FEDIOL members bağlantısından bulabilirsiniz. Üyeler,  12 ulusal birlik ve 5 birleşik firmanın üyelerinden oluşur ki bu firmalar yılda  55 milyon ton civarı dökme ürünün (commodity) üçüncü dünya ükelerinden ithal edilmesinden ve işlenmesinden sorumludur.

Germany: OVID (in German), the German Association for the oilseed processing industry FEDIOL’un üyesidir and Almanya’daki aktif üyelere multinational companies active in Germany ‘den ulaşabilirsiniz.

Bakliyat Konusunda Ticari Birlikler

United Kingdom: Pulses UK (formerly BEPA) is the trade association İngiliz hububat üreticileri, işleyicileri ve kullanıcılarını temsil eder.  Üye listelerine exporting members also trade internationally in pulses’da ulaşabilirsiniz.

Spain: Asociación de Legumbristas de España (ALE, in Spanish), İspanya’nın baklagil pazarındaki %80 tüccar ve paketlemecilerinden oluşur.

Pirinç

Europe: The Federation of European Rice Millers (FERM) Avrupa’nın %90 pirinç değirmeni endüstrisini temsil eder ve İtalya, İspanya ve Portekiz’deki üyelerin listelerine buradan ulaşabilirsiniz  21 European company members and 3 national rice milling associations.

4.     Alıcıları Web Sitenize Çekin

Firmaların  ilk araştırıldığı yer arama motorlarıdır, bu araştırmalarda firmaya rastlanmıyorsa o firmanın küçük ve talepleri karşılayamayacak bir ihracatçı oduğu varsayılır. Unutmayın ki web siteniz işinizi ve ticari kimliğinizi yansıtan ana iletişim kanalınızdır.

Web sitenizi optimize etmek için yapılması gerekenler;

  1. Firmanızı bütünüyle yansıtmalıdır. Ürünlerinizin teknik verileri, sertifikaları, işleme süreçleri, sosyal ve sürdürülebilirlik aktiviteleri olmalıdır. Bu konuda oldukça başarılı iki web sitesini örnek verebiliriz; ONganic  ve  Andes Harvest.
  2. Web sitenizi düzenli olarak güncelleyin.
  3. Web siteniz iyi bir İngilizce ile yazılmalıdır ve hedef pazarlarınızın dillerinde de olması büyük bir avantaj sağlar.
  4. SEO – Arama motoru optimizasyonuna özen gösterilmelidir. Google Analytics, search console gibi analiz ve optimizasyon olanakları iyi kullanılmalıdır.

 

Alibaba, Tradekey gibi ticari platformlarda firmanızı tanıtın ve ürünlerinizi listeleyin. Ancak kişisel iletişimin anahtar olduğunu unutmayın.

5.     Ticari rehberlere kayıt olun.

Ticari rehberlerde seçici olun, kayıt olduktan sonra bu rehberlerde potansiyel alıcılarla da iletişim kurabilirsiniz.

  • Organic Bio: International directory of organic food companies.
  • Green trade: A marketplace for organic products.
  • Kompass: Global B2B multisector database.
  • Global buyers online: Search for the latest trade leads from buyers and importers from all over the world.
  • Europages: Directory of European companies. This is a professional portal that encourages business-to-business exchanges.

6.     Ulusal ve uluslararası  ihracata destek veren kurumlarla bağlantıda olun

Ticaret Odaları, Birlikler, bakanlıklar, ticari müşavirlikler gibi kurumlar ile iletişim halinde olup, destek ve bilgi almalısınız.

CBI’ın gelişmekte olan ülkeler için ihracat koçluğu programı

CBI belli ürünler ve ülkeler için ihracat koçluğu programı açmaktadır. Güncel programları  Check the current projects izleyin.

İsveç İthalat Promosyon Programı (SIPPO)

SIPPO doğal malzemeler ile ilgili sekiz ülkeye destek vermiştir; countries where SIPPO has their own offices.

Import Promotion Desk (IPD)

Alman ithalatçıları bir araya getirerek çıkarlarını gözetir, natural malzemeler ve bakliyat konusunda ticari fuarlar, etkinlikler düzenler.

 

Finnpartnership

Finnpartnership gelişmekte olan ülkelerdeki firmalarla Finlandiya’daki ithalatçılar arasındaki iş birliğini geliştirmeyi amaçlar. Finlandiya’da iş olanakları yaratmak için firmalar arası ücretsiz bir eşleştirme programı uygular; free-of-charge matchmaking service for companies in developing countries.

7.    İşe gıda perakendecilerini izleyerek başlayın

Süpermarketler, gıda perakendecileri, web mağazaları bakliyatta, yağlı tohumlarda, tahıllarda ne çeşit ürünler satıyorlar ve arkasında hangi markalar var izleyin. Bu markalarla, sizin ürünlerinizi ithal edip edemeyeceklerini anlamak için bağlantıya geçin.

Bu süreç zaman alıcıdır ama daha önce hiç duymadığınız ithalatçılarla ilgili değerli bilgiler edinirsiniz.

İpucu

Süpermarket zincirlerini öğrenin; overview of supermarkets in Europe on Wikipedia veya bir ülkenin örneğin Almanya’nın perakendesi konusunda uzmanlaşın.

8.    İyi bir network için sosyal medyayı iyi kullanın

LinkedIn en önemli sosyal ağlardan birisidir iş dünyası için. Ayrıca ürünlerinize özel sosyal ağlara katılın; The Grain Trader (>15,000 professionals), World Grain-Oilseeds (>4,500 professionals) or Global Pulses Trade (>4,000 professionals).

Diğer ülke bazlı  Xing Almanya ve JDN Réseau Fransa gibi daha küçük çapta sosyal ağlar da kullanılabilir. Bu alanlarda alıcı bulmak için daha pasif yollar tercih edilebilir;  makaleler yayınlanabilir, videolar paylaşılabilir.

Firma imajınızı sarsacak paylaşımlar yapmayın, profesyonel ve seçici olun.

İpucu

B2B sosyal medya stratejisine ilişkin bilgiler edinin; how to create a B2B social media strategy,   3 steps to B2B social media marketing success for your business.

9.     İş bağlantılarınızı koruyun.

Bulduğunuz alıcılarla tutarlı bir bağlantı içinde olun, ticari görüşme becerilerinizi üst kalitede tutun ve potansiyel alıcı ve müşterilerinizle iyi bir iletişim içinde olun.

İpuçları

Bu çalışmanın yararlı olup olmadığına dair görüşlerinizi ve bu çalışmaya katkı verecek önerilerinizi yorumlarda paylaşırsanız sevinirim.

Kaynak; CBI’nın “Exporting grains, pulses and oilseeds to Europe” başlıklı çalışmasının önemli bilgileri ve kaynakları içeren bir bölümü çevrilerek aktarılmıştır.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.