Örneklerle Dış Ticaret Pazar Araştırması Yapmak


Dış ticaret pazar araştırması yapmak
Dış ticaret pazar araştırması yapmak

Dış Ticaret Pazar Araştırması Yapmak İçin Üç Güvenilir Kaynak

İnternet’in olanaklarını kullanarak dış ticaret  pazar araştırması nasıl yapabileceğimizi, dış ticaret pazar araştırması yapmak için güvenilir kaynakların neler olduğunu, bu araştırma esnasında hangi verilere ihtiyaç duyacağımızı örneklerle açıklamaya çalışacağım.

Örneklerimi  çelik kapı ihracatı üzerinden vereceğim. Birinci kaynağımız, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere, dış ticaretlerine katkı sağlamak amaçlı bedelsiz kullanım hakkı veren bir Web sitesi, Trade Map’den yararlanacağız.

1. Trade Map  /  Trade statistics for International business development

Uluslararası Ticaret Merkezinin bir uygulaması olup uluslararası iş ve ticaretin gelişmesi amacı ile 220 ülkeyi ve armonize sistemdeki 5300 ürünü kapsayan dış ticaret istatistiklerini sağlar. Bu istatistikler aylık, çeyreklik ve yıllık ticaret akışlarını kapsar ve her ülkenin, bölgenin ulusal istatistik kurumunun verileri kullanılır. Verileri sadece Armonize koda kadar değil her ülkenin kendi GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon) kümelendirmeleri altında da tasnif eder.

Son derece esnek ve kolay kullanımı sayesinde kısa sürede araştırdığınız konuda tatmin edici verilere ulaşabilirsiniz.

  • Trade Map ‘i kullanmak için öncelikle üyelik yaparak işe başlayın.
Trade Map’e üye olmak
  • Selection Menu ‘den Import‘u seçiniz. Product bölümüne de, biliyorsanız GTİP numarasını bilmiyorsanız ürünün İngilizce adını yazınız. Örnekte door araması yaparak, demir ve çelik kapıları kapsayan 730830 HS (armonize sistem ) kodunu seçtik. Ülke seçimi yapmadan sadece ürünü seçerek yapacağımız listeleme bize bütün dünyadaki çelik kapı ithalatçısı ülkeleri inceleme fırsatı verecektir. Kırmızı okla işaretli bölümdeki “Values” kısmı ile toplam ithalat bedellerini, “unit value” seçeneği sayesinde ise buradaki örnekte ülkelerin demir ve çelik kapı ithalatlarının ortalama birim ton fiyatlarını görebiliriz.
Trade Map'de araştıracağımız ürünü seçmek
Trade Map’de araştıracağımız ürünü seçmek
Trade Map Çelik Kapı yıllık ithalat verileri seçmek
Trade Map Çelik Kapı yıllık ithalat verileri seçmek
Trade Map birim fiyata göre (Unit Value) dünya çelik kapı ithalatçıları
Trade Map birim fiyata göre (Unit Value) dünya çelik kapı ithalatçıları
Trade Map toplam tutara göre dünyadaki çelik kapı ithalatçısı ülkeler
Trade Map toplam tutara göre dünyadaki çelik kapı ithalatçısı ülkeler
  • Trade Map’in en önemli özelliklerinden biri de ithalat (Import) kısmından seçtiğiniz ürüne ait dünyadaki belli başlı ithalatçı firmaların isim ve adreslerini vermesidir. Biz demir ve çelik kapıları seçmiştik, bu ürünlerle ilgili Companies kısmına tıkladığınızda karşınıza kategoriler gelir bu kategorilerin yanında firma adetleri vardır. İlgilendiğiniz kategoriyi seçmek yeterlidir, biz doors and door frames (metal) kısmını seçmiştik. Ekranın sol üst köşesinde gördüğünğüz W ve X harfleri de elde ettiğiniz  kapı ithalatçıları listesini Word veya Excel formatında saklamanıza yardımcı olacaktır ki çok yararlı bir fonksiyondur.
Trade Map'den ithalatçı firmaların isim ve adreslerine erişmek
Trade Map’den ithalatçı firmaların isim ve adreslerine erişmek
  • Lacivert okla işaretli Import bölümünü Export olarak değiştirdiğinizde bu kez dünyadaki bütün çelik kapı ihracatçılarını “Value” ve “unit value” ları ile birlikte inceleyebilirsiniz.
Trade Map'de dünyadaki çelik kapı ihracatçısı ülkeleri listelemek
Trade Map’de dünyadaki çelik kapı ihracatçısı ülkeleri listelemek
  • Bundan sonraki aşama ise kendi ülkemizin durumunu araştırmak olacaktır. Bunun için de Country bölümünden Turkey seçeneğini bularak Export bölümü ile Türkiye’nin çelik kapı ihracatı yaptığı bütün ülkeleri, Import bölümü ile de Türkiye’nin çelik kapı ithalatı yaptığı ülkeleri yine toplam bedel (Value) ya da birim fiyatlarına (Unit Value) göre inceleme şansınız olacaktır.
Trade Map'de Türkiye'nin çelik kapı ihracatı yaptığı ülkeler
Trade Map’de Türkiye’nin çelik kapı ihracat yaptığı ülkeler

 

2. Google Trends

Seçeceğiniz zaman aralığında, örneğin son bir yılda,  “steel door” şeklinde bir arama yaptığınızda bu aramayı en çok yapan ülkeler ile aşağıdaki bölümde de “steel door” ile ilintili diğer arama sözcüklerini bulursunuz. Arama yaptığınız sözcüklerin yanına kıyaslama yapmak istediğiniz diğer sözcükleri de ( wooden door, iron door,vb gibi)  örnek ekrandaki gibi ekleyebilirsiniz.

Google Trends ile çelik kapı ihracat analizi
Google Trends ile çelik kapı ihracat analizi
Google Trends ile seçtiğiniz sözcüğü en çok arayan ülkeleri bulmak
Google Trends ile seçtiğiniz sözcüğü en çok arayan ülkeler
Google Trends ile seçtiğiniz sözcüğün (ürünün) farklı aranma biçimlerini (anahtar szöcüklerini) bulmak
Google Trends ile seçtiğiniz sözcüğün (ürünün) farklı aranma biçimlerini (anahtar sözcüklerini) bulmak

 

3. İhracat Bilgi Platformu 

İhracat Bilgi Platformunda ihracat uzmanlarının hazırlamış olduğu ülke ve sektör raporları bulunmaktadır. Bu raporlar güncel tutulmaya çalışılmakta bir ülke ya da bir sektöre ilişkin detaylı bilgileri içermektedir. İnşaat malzemeleri ihracatı için tek bir rapor hazırlanması uygun görülmüş olması nedeniyle sadece çelik kapı ihracatı üzerine bir rapor bulunmamaktadır. İhracatın daha fazla ve yoğun olduğu ürünler için ise (Antep fıstığı, bisküvi, fındık ve mamulleri, vb.) o ürünlere özel raporlara ulaşmak mümkün olmaktadır.

İhracat Bilgi Platformunda Sektör ve Ülke Araştırmaları Yapmak
İhracat Bilgi Platformunda Sektör ve Ülke Araştırmaları Yapmak

İnternet sayesinde dış ticaret pazar analizi yapmak , ihracatını ve ithalatını yapacağınız ürünlerin lider ve hedef ülkelerini hatta firma listelerini belirlemek,  ihracat ve ithalat konusundaki mevzuat, vergi uygulamaları, lojistik gibi konulardaki avantaj ve dezavantajları incelemek kolay ve hızlı hale gelmiştir. Böylece hızlı pazarlama kararları vermek, eldeki pazarlarda güçlenmek, yeni pazarlar yaratmak konusunda yeteneklerimizi de arttırma şansı doğmuştur.

 

 

 

 


7 Comments

  1. Sevin Aydınoğlu

    Ferhat Bey, Yorumunuz için teşekkürler, Kompass en eski ve en zengin elektronik rehber sitelerdendir, saçma bir site olduğunu düşünmüyorum, firmaların hangi ürünleri ithal ettiğini, cirolarını, yöneticilerini ve daha bir çok bilgiyi alabildiğiniz bir sitedir. İhracat hedeflerinizi iyi belirlerseniz, belli hedef ülkelerde, belli ciroların üzerinde, belli ürünleri ithal eden vb. firmaları süzmek mümkün bu da doğru firmalarla iletişim şansı yaratır. Ayrıca bu tür rehber sitelere firmaların kendilerini kayıt ettirmesinde de büyük fayda var. Turkishexporter ise Alibaba gibi daha çok B2B pazaryeri yapısındadır yani alım satım ilanlarına ulaşılabilir. İki farklı fonksiyonda sitelerdir ve kıyaslamamak gerekir. Turkishexporter ve/veya Alibaba gibi B2B siteler ve iyi rehber sitelerle yapılan dış pazarda müşteri bulma çalışmaları birbirini tamamlar, bence.

  2. Kompass Dünyada Gördüğüm en saçma sapan bir sistem verilen paralara yazık
    en azından bizim sektör için
    aradıgın ürünü satan müşterilere ulaşmak için ülkeyi seciyoruz ürünün adını yazıyoruz ürünle alakası olmayan ne kadar firma varsa cıkıyor ve bir ülke için en az binlerce firma cıkıyor bu firmalar içinde tek tek secim yapacaksın sonra dogru musterıyı bulacaksın tabı bulabılırsen sonra maıl atacaksın yada arayacaksın whats apptan yada vs bır sekılde ulasmak ıcın ugrasacaksın sonra gerı donus olursa oda
    ona yapacagınız yatımı gıdın turkıseporter yapın yada alibaba ya yapın daha ıyı ve kesın sonuclar alırnısınız

  3. Emir Durmaz

    -Öncelikle, Trademap ücretli oldu. Herkes free user olarak kullanamıyor.

    -Google trends pek net açıklamalar getirmiyor ancak işe yaramıyor diyemem.

    -Dış ticaret araştırmasında uzman biriyim ancak ihracat firmalarinda calisan olarak bu teknikleri bilseniz dahi abuk sabuk ingilizce ile satis yapabilen elemanlar gozde oluyor. Siz ne kadar sistemli ve duzgun bir calisan olun pek durum fark etmiyor.

    -O yuzden Musavirliklerle direk baglantiya gecip ithalat yapanlar listesini (Kompass uyesi olmadigimizdan direk girip verilere ulasamiyoruz) talep edin; hemen o hafta firmalara on mail gonderip ustune arama yapin. Satis yaptiniz yaptiniz; yoksa 6 aya yakin sirketten sizi cikarirlar.

    -Insallah kurumsal bir firmada pozisyon sahibi olursunuz; yoksa bu dis ticaret veri arastirmalari, her firmaya tekrar tekrar girdiginizde yapmak zorunda kaldiginiz rutin ve en kolay is olur cikar.

    Herkese bol sans.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.