Ebay, Amazon ve Benzeri Sitelerde Satışa Başlamak


ebay, amazon ve benzeri sitelerde satışa başlamak
Ebay, Amazon ve benzeri sitelerde satışa başlamak

Ebay, Amazon  ve Benzeri Sitelerde Satışa Başlamak İçin İlk Adım Üyelik

Önemli Not: Bu yazı 2015 tarihli olup, bilgiler güncelliğini kaybetmiştir.  Amazon için yeni tarihli yazılarımızdan faydalanınız. 

En çok aranan sözcüklere baktığımda “İnternet’te para kazanmak” cümlesinin çok fazla aranıyor olduğunu görüyorum. İtibarını çoktan kaybetmiş bu cümleyi kullanarak makaleler yazmaktansa doğrudan yapılacak işe odaklanmak daha uygun olacak. Bu makalenin başlığı “Günde $ 1000 ayda $ 30.000 nasıl kazanırsınız” da olabilirdi. Biliyorsunuz en başta ABD kaynaklı girişimciler olmak üzere, bireysel veya şirket kaynaklı pek çok elektronik posta alıyoruz buna benzer. Bu çok iddialı e-postaları aldığım zaman şunu düşünmeye başlıyorum; nesiller boyu, insanların kolay ve rahat para kazanma umudunu kullanmak, anlattıkları işi yapmaktan çok daha kolay ve kazançlı olmalı.

Aynı şey NETWORK Marketing denen çoğu kez kurucularına ve onların altındaki bir kaç katmana kazandıran, zenginliklerini bu sisteme borçlu olduklarını çok abartılı ve gösterişli organizasyonlarla anlatıp, bir an önce para kazanmaya muhtaç insanların üç kuruşlarını da katılım parası diyerek alan ve onların eşini dostunu da kullanarak -umutlarını kaybedene kadar – zenginliklerini pekiştirenler bana nedense hiç güven vermemiştir. Network Marketing kapsamına giren ama sadece ürün satışına dayalı bir kaç markayı bu analizimin dışında tutmak isterim. Yine de satış ve ikna becerisi yüksek ve çalışkan kişiler inatla ve sabırla bu sistemlerde kazanma şansına sahip olurlar, bu meziyetlerini geliştirebilen kişiler zaten iş hayatında da başarı ihtimali yüksek kişilerdir.
Ebay, Amazon ve benzeri sitelerde satışa başlamak için, tecrübeyle daha uzun sürede kazanılacak bazı bilgileri bu makalede bulacaksınız. Sizlere, işin çok kolay olduğunu, sizin de bu işlere başlar başlamaz çok büyük ve kolay paralar kazanacağınızı anlatan cümleler etmeyeceğim. Ancak İnternet’te vakit geçirmeyi, ticareti, satış yapmayı seviyorsanız, sabrınız ve ortalama bir İngilizce’niz veya İngilizce bilen bir ortağınız veya elemanlarınız var ise, Global B2C siteler üzerinden yurt dışı satışlar yapıyor olmaktan çok büyük zevk alacağınızı ve çalışkanlığınız, dikkatiniz ölçüsünde de para kazanma şansınızın yüksek olacağını söyleyebilirim.

Ebay’e Üye Olmak

İki seçeneğiniz var Individual-Private (bireysel) üyelik veya Business (şirket) üyeliği. Ancak bu üyelikleri seçmeden önce bir Paypal hesabınız olmalı. www.paypal.com ‘dan aşağıdaki üyelik tipine göre; bireysel çalışacaksanız kişisel banka hesabınız veya kredi kartınız ile bir bireysel üyelik, şirket olarak çalışacaksanız şirket hesabınız veya şirkete ait kredi kartınız ile bir şirket hesabı açmalısınız.

EBAY’e üye olurken üyelik tipini Nasıl seçeceğiz

1. Şirket sahibisiniz ve ürünlerinizi yurt dışına da satmak istiyorsunuz, şirket üyeliği yapmalı, şirket adresiniz, şirket paypal hesabınızı girmelisiniz. Şirketinize ait bir global satış web sitesi var ise o web sitenizin alan (domain) adını üyelik adınız olarak seçmenizi öneririm ve bu adı diğer bütün sitelere üyelik yaparken de aynen kullanın. Örnek; www.mysticaurasexport.com, üyelik adınız da “mysticaurasexport” olacaktır. Böylece müşterileriniz üzerinde yeterince güven sağladığınızda onlar sizin satış siteniz üzerinden alışveriş etmeyi tercih edebilirler. Çünkü web sitenizin adını Ebay’de hiç bir şekilde paylaşamazsınız.
2. Şirketiniz yok ise bireysel (individual-private) giriş yapacaksınız ancak burada dikkat etmeniz gereken durum ilk satışlar öğrenme satışlarıdır, küçük bedelli, ailenize veya kendinize ait bazı ürünleri satmak amaçlı çalışır. Toptancılardan ürün alıp satış yaparak kâr amaçlı bir işe dönüşmeye başlamış ise şirket kurmanızı ve şirket üzerinden faturalı satışlar yapmanızı önermektedir EBAY.



Ebay’de bireyselden ticari satış yapmaya devam edersek ne olur? Satış bedelleriniz aylık $ 1000’a yaklaşır veya geçmeye başlarsa bir kaç ay sonra hem Ebay hem Paypal hesabınızı dondurarak şirket bilgilerinizi ve kestiğiniz faturaları görmek isteyebilir.
3. Ebay’in üçüncü bir önerisi de iki hesap açmaktır; Bireysel ve Şirket hesabı olmak üzere. Böylece iki ayrı üyeliğinizi amacına uygun olarak kullanabilirsiniz. Ancak hesaplarınızı farklı paypal ve e-posta adresleri kullanarak farklı birer kullanıcı adı ile açmanız gerekecektir.

Diğer Global B2C Satış Sitelerine Üyelik

Ebay ‘den başka sitelerde de ürünlerinizi satışa koymanız çok iyi olur. Bu sayede hem daha fazla müşteriye ulaşabilir hem de daha az komisyon ödeyerek ekstra satışlar  yapabilirsiniz. Ebay benzeri daha düşük komisyonlu diğer B2C siteler üzerine bir inceleme yayınlamıştım, bu inceleme güncelliğini korumaya devam ediyor. Bu siteler arasında özellikle el işleri, Vintage, antika, ev ve el üretimi her tür ürün için;

  • www.etsy.com,
  • www.artfire.com üyelikleri şahanedir

Ayrıca her tür diğer yasaklı olmayan ürünler için de,

  • www.ioffer.com
  • www.bonanza.com
  • www.ecrater.com   en verimli çalışabileceğimiz B2C satış sitelerindendir.

Hepsinde de ödeme/tahsilat sistemi olarak Paypal kullanılabilir.

Amazon’da Satış Yapmaya Başlamak İçin Üyelik

Amazon’da sistemi anlayana ve satışlarınızı hareketlendirene (ayda 40 adet satıştan fazlasını yapmaya başlayana) kadar bireysel üyelik yapmanızı öneririm, çünkü “business account” açarsanız her ay sizden belli bir sabit bedel ($ 39-40) kesmeye başlayacaktır.

Amazon diğer sitelerden oldukça farklı uygulamalara sahiptir. Öncelikle Türkiye para tahsilatı açısından onayladığı ülkeler arasında değildir, tahsilat yapabilmeniz için hangi ülkelerde banka hesabınızın olması gerektiğini aynen şöyle söyler Amazon  ; “To be paid, you need to provide a bank account in a country supported by Amazon. Currently, we support bank accounts in Australia (AUD), Canada (CAD), Eurozone (EUR), Hong Kong (HKD), India (INR), New Zealand (NZD), United Kingdom (GBP) and United States (USD). The Eurozone includes the following countries: Austria, Belgium, Cyprus, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Ireland, Italy, Luxembourg, Malta, the Netherlands, Portugal, Slovakia, Slovenia, and Spain.”

Tahsilatlar için Paypal’ı kullanmaz. Amazon’un kendisinin bir Visa kartı olduğu gibi, bir çok kredi kartı tipini de kabul eder bu gibi yöntemlerle tahsil ettiği parayı satıcının hesabına kendisi aktarır.

Türkiye’de yaşayan bir vatandaş Amazon’da satış yapmak için ne yapabilir? Öncelikle  Payoneer gibi bir ödeme/tahsilat sistemine üye olarak ABD’de bir banka hesabı ve bir banka kartı sahibi olabilir.  Sadece ABD şirketlerinden ACH transfer  ve Avrupa Birliği ülkelerinden SEPA(*) transfer ile para tahsilatı yapabilen bu sisteme en basit Paypal’dan para gönderilebilir. Payoneer kartınızla Türkiye’deki bankalardan  paranızı Dolar olarak çekebileceğiniz gibi, 1-3 gün içinde banka hesabınıza da paranızı aktarabilirsiniz. Bu sistemin kesmekte olduğu komisyon oranlarını payoneer ‘ın kendi web sitesinden dikkatle incelemeniz  sonradan kesilen komisyonlar nedeniyle şaşırmamak açısından çok güzel bir hareket olur.

Ebay, Amazon ve yukarıda belirttiğim sitelere üye olurken ÇOK DİKKAT ETMENİZ GEREKEN BİR KONU DA; Bireysel ise ev, şirket ise resmi kayıtlarınızdaki iş adresinizin, şirket adınızın, firma kayıt numarası ve vergi numaranızın ve  e-postanızın doğru bir şekilde girilmesidir.

 

 

(*) SEPA TRANSFER NEDİR;  Kelimenin açılımı Single Euro Payments Area (Avrupa Tek Ödeme Alanı) olup, Avrupa’da nakitsiz ödeme işlemlerinde birlik sağlanmasını hedeflemektedir. Standardize edilmiş yeni uygulama 28 AB ülkesi, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, Monako ve İsviçre’de Euro ödemelerinde kullanılabilmektedir.


72 Comments

  1. Mehlika

    Içerik için teşekkürler, bende ebay gonderilerimi kargogo.com ile yapiyorum ama size tavsiyem abd pazarini hedef alin yoksa avrupa gumrugu hizli gonderilerde sorunlu. Amerika sorunsuz kargogonun verdigi bilgiye gore 800usd’ye kadar abd gumruge takilmiyor, benim en yuksek fiyatli urunlerim 150 usd civari hic biri amerikada gumruge takilmadi

  2. Sevin Aydınoğlu

    Güner Bey merhaba,teşekkürler, Amazon’da birebir satılan ürünler ise o ürünler üzerinden giriş yapabilirsiniz bu da zataen barkodlu olduğunu gösterir. Yazımda da belirttiğim gibi handmade veya brand registery olmayan ürünler bar kodlu olmak zorunda.

  3. Güner Kaya

    Öncelikle SEVİN hanıma gerçekten saygımı iletiyorum, bilgi paylaşımlarınız için teşekkür ederim.Size sormak istediğim bir sorum var
    Ben üretici değilim ucuza temin ediceğim ürünleri amazon deposuna gönderip oradan satmak istiyorum (100 adet civarı) ve bu ürünler replika değil, üzerinde markası olmayan, benzer ürünler olabilir, yada aynı marka ürünler, (orjinal) bu ürünler için barkod almak zorundamıyım çünkü aynı ürünler zaten satılıyor amazon sitesinde. Bu konu aklımı çok karıştırıyor bilginize başvurmak istedim şimdiden teşekkür ederim.

  4. Sevin Aydınoğlu

    Kargogo ile ilgili ben de iyi şeyler duydum en güzel yanı da hem indirimli olması hem de ürünü evden teslim alması. Türkiye’deki satıcıların en büyük iki sorunundan birisi tahsilat sorunu ise diğeri de nakliye bedellerinin yüksek oluşudur.

  5. Tarık Yaşar

    Kargo ile ilgili kargogo diye bir siteden de yurtdışına nispeten ucuz ama hızlı bir şekilde kargo gönderilebiliyor. Kullanıcı yorumları genellikle olumlu.

  6. Sevin Aydınoğlu

    Paypal hesabında Türkiye’ye ait hiçbir şey kullanamıyorsunuz, ne adres ne banka hesabı hatta yönetmek için Türkiye’den bağlanmanızı dahi kontrol ediyorlar. Kişisel hesap açan yakınınızın Paypal hesabınıza para gelir o size parayı bir şekilde iletir satışlarınız az ve meblağlar az ise sorun yaşamazsınız ama satışınız ve cironuz yüksek olacaksa burada dikkat edilmesi gereken nokta yakınınızın Fransa maliyesiyle problem yaşama ihtimalidir. Şirket hesabı açılacaksa da yakınınza ait tescilli bir şirket olup onun Paypal hesabı üzerinden işlem yaparsanız ciro yüksek ve düzenli ticaret söz konusuysa sizin de burada şirketiniz olur ve karşılıklı faturalaşarak sorunu çözebilirsiniz diye düşünüyorum.

  7. Sevin Aydınoğlu

    Merhaba, Bu konuda yazımda detaylar vermiştim, kargo konusu çok önemli, kâr marjı düşük ürünlerde mecburen PTT’nin en ucuz seçeneğine yönelirsiniz ama uzun sürede gider, yoğun zamanlarda kayıplar olabilir, memnuniyetsiz müşteriler ile uğraşmak durumunda kalırsınız. PTT’nin daha hızlı seçenekleri ile veya DHL gibi hızlı kargo firmalarıyla çalışmak en sorunsuz olanıdır ancak o zaman maliyetleriniz yükselecektir. Yurt dışı satışlarda sitelerin kargo açısından avantajı olamıyor, ben rastlamadım ya da.

  8. Sevin Aydınoğlu

    Oğuzhan bey merhaba,
    Paypal konusu Amazon için geçerli değil, dediğiniz gibi Payoneer kullanıyorsunuz Amazon’da. O açıklama Ebay ve diğer Paypal kullanacağınız satış yerleri için geçerli.

  9. Kağan

    Diğer Etsy gibi platformlarda ve paypal ile ödeme alan pazaryerleri için
    Paypal ile ödeme alabilmek adına Fransada yaşayan çifte vatandaş yada orada yaşayan bir Türk vatandaşı yakınımın üzerine paypa hesabı oluşturmayı plamlıyorum.

    Burada bu işi bilen siz ve değerlier tecrübe sahibi arkadaşlarımdan destek bilgi almak isterim
    Bu hesabın paypal ticari yada kişisel hesap olmalımı
    Paypal fiziksel Adres fransa mı olmalı

    Ve bu hesaba bir Türk banka kartı yada kredi kartı tanımlamalımıyım.
    Eğer bu adımlar doğruysa fransada bu hesabı kullanan kişi belli aralıklar paypal hesabından parayı çekip türkiyey göndermeli

    Şimdiden teşekürler

  10. Oğuzhan

    Sevin hanım merhaba günaydınlar

    e-posta göndermiştim. sağolun çok yardımcı oldunuz.

    Buradan bir kaç sorum olacaktı.
    Amazonda satış yapmak için payoner hesabım var. Bu şartı tamamlamış oluyoum. yazınızın bir bölümünde şöyle yazmışsınız. “Bireysel ise ev, şirket ise resmi kayıtlarınızdaki iş adresinizin, şirket adınızın, firma kayıt numarası ve vergi numaranızın ve e-postanızın doğru bir şekilde ve aynen PAYPAL kayıtlarınızdaki gibi girilmesidir.”

    Bu noktada paypal hesabımın olması gerekiyor.

  11. gökçe

    merhaba. nasıl satış yapılmakta. sattık ve paypay hesabımız var diyelim kişilere kargolama nasıl yapılıyor. sadece ptt kargoylamı sitenin anlaşması vs var mıdır . bilgilendirirseniz çok sevinirim

  12. David

    Merhaba

    California merkezli turk bir sirket olarak 15 yildir amazon, e-bay, etsy, bonanza ve diger satis platformlarinda urun satisi yapiyoruz. Cin ve uzakdogu pazarlarindan urun tedariki yaparak America, Canada ve Meksika bolgelerinde satis yapiyoruz.

    Turk firmalarina da bu konuda bilgi, destek vermekten buyuk mutluluk duyariz. Ayrica isbirligi firsatlari icin Turk firmalari ile gorusup buradaki pazarlarda partnerlik yapmak isteriz.

    imdavidbrn@gmail.com uzerinden iletisim kurulabilir.
    Sevgiler

  13. Sevin Aydınoğlu

    Ceylan hanım bu konuda yapılabilecekleri paylaştık aslında, ben de aynı duruma düşüp itiraz ederek iade edilmesini sağladım kestiği parayı. Daha önce böyle bir durum olmuyor ve kolaylıkla bireysel üyelik yapılabiliyordu.

  14. ceylan

    Sevin hanim ben amazona uye olmaya calisiyorum ama sureki profesyonel uyelik cikiyor karsima.
    Emre beyin yazisi”Amazon anasayfadan sell sekmesine tıkladıgınızda bize bir sayfa açıyor.

    Start Selling ($39.99 a month + additional selling fees)

    ve biraz aşagıda da

    Start Selling ( Just have a few items to sell? Sign up to become an individual seller )

    linkleri mevcut. Malum üstteki profesyonel üyelik için. Ben aşağıdaki start selling e tıklamama rağmen link direk profesyonel üyeliğe yönlendiriyor. Haliyle 39 dolar istiyor. Ama altı çizili indiviual seller e tıkladıgımda ücretsiz açabildim.”
    Bu dedigini denedim ama yine profesyonel uyelik aciliyor?
    Ne yapabilirim acaba?

  15. Sevin Aydınoğlu

    Merhaba, Bahsettiğiniz durumla replika ürün satmaya çalışanlar çok karşılaşıyor ve sonu iyi bitmiyor, genelde de tehdit eden markanın avukatları oluyor. Ancak orijinal marka sattığınızdan eminseniz bu durum gerçekten vahim ve karşılaştığım bir durum değil o nedenle sadece fikir yürüteceğim sizi de yanlış yönlendirmek istemem, öncelikle bu durumu gecikmeden anlaştığınız toptancınıza danışın ve nasıl aşabileceğiniz konusunda fikir alın, bu arada forumlardan bu durumu daha önce yaşayanların yazışmalarını inceleyin en son da eğer çözemediyseniz gerçek marka olduğunu kanıtlayan veriler ve belgelerinizle birlikte sizi tehdit edenlerin bilgilerini ve e-postalarını da içeren bir başvuruyu Amazon’a yapın. Ben böyle yapardım. Bu konuda tecrübesi olan arkadaşların da desteğini bekliyoruz diyelim o zaman.

  16. Emre

    Sevin hanım merhana ;

    Böyle bir platform oluşturarak , bizlerle bilginizi ve tecrübelerinizi paylaştığınız tekrardan teşekkür ederim. Zamanla karşılaştıgım sorunları sizlere sormak isterim. Ben amazonda satış yapmaya başladım. Birkaç ürün sattım bile. Droppshipping yöntemini kullandıgımdan mıdır nedir bilemiyorum , ürünleri sergilemeye başladıgım bazı kullanıcılardan mesaj almaya başlıyorum. Bu ürünü kaldırın yoksa sizi şikayet ederiz. Size test siprarişleri sonrası olumsuz yorumlar yaparız vs… gibi enterasan tehditler almaya başladım. Bu aşamada izlemem gereken yol nedir ? Bilgilendirirseniz sevinirim. (Sattığım ürünler markası belli olan oyuncaklar..)

  17. Sevin Aydınoğlu

    “Individual Seller” üyeliği ie ilgili ayrıntılı bilgi için teşekkürler. EAN kodu satın almanız gerekecek, satın alırken dikkat edin bu konunun dolandırıcıları da olduğu söyleniyor. Yazımda ben bir link paylaşmıştım güvenilir satıcıları bulma ile ilgili ayrıca Ebay’de de satıcılar var. İkinci bir şık kendi markasına sahip satıcılar için brand registery diye bir süreç var tamamlayabilirseniz Amazon size kod sağlıyor.

  18. Emre

    İlginize teşekkür ederim… Sorunu hallettim ödeme yapmadan hem onu paylaşmak isterim hem de bir soru daha sormak isterim. Bileklik tarzı ürünler için EAN kodunu nasıl ayarlayabilirim bu kodları ücretlemi oluşturmak zorundayım ?
    Şimdiden Teşekkürler…

    Amazon anasayfadan sell sekmesine tıkladıgınızda bize bir sayfa açıyor.

    Start Selling ($39.99 a month + additional selling fees)

    ve biraz aşagıda da

    Start Selling ( Just have a few items to sell? Sign up to become an individual seller )

    linkleri mevcut. Malum üstteki profesyonel üyelik için. Ben aşağıdaki start selling e tıklamama rağmen link direk profesyonel üyeliğe yönlendiriyor. Haliyle 39 dolar istiyor. Ama altı çizili indiviual seller e tıkladıgımda ücretsiz açabildim.

    Teşekkürler…

  19. Sevin Aydınoğlu

    Merhaba, aynı sorunu iki ay önce, yardımcı olduğum bir firma için hesap açarken ben de yaşadım Emre bey. Önce hesabı açtım sonra hemen bireysele çevirdim ancak o arada 39 $’ı tahsil etmişti, ısrarla tax id. belgesini istese de göndermedim ve Amazon’a bir şikayet biliriminde bulundum, durumu anlattım ve parayı iade edip etmeyeceklerini sordum. Uzun bir süre teknisyenlerinin durumu incelediğini belirttiler daha sonra da parayı iade ettiler ve .mx uzantılı amazon için olan profesyonel satıcı üyeliğini ve tax belgesini isteyen uyarıyı bir ay dolduğunda kaldırdılar. Teknisyenler o kadar inceleyince sorunu da düzeltmişlerdir diye düşünmüştüm, Individual üyeliği seçseniz de kendinizi profesyonel üyeliğin içinde buluyorsunuz ki ya kasıtlı ya teknik arıza olabilirdi.

  20. Emre

    Merhaba. Ben Amazon üzerinden üyelik açıp ufak çaplı satışlar hedefliyorum. Fakat bir türlü bireysel üyelik açamadım. Her seferinde profesyonel üyeliğe yönlendiriyor beni ve 39 dolar istiyor. Ben birşeyleri beceremiyorum ? Bireysel üyelik kalktı mı ?
    şimdiden teşekkürler..

  21. Merhaba Sevin Hanım,
    Biz Hong Kong merkezli , Çinde fason imalat yaptıran bir firmayız . Ürünlerimizi kendi markamız ile 40 fazla ülkeye satıyoruz ve bu sene e ticaret e önem verip , amazon.com ve buna benzer sitelerde ürünlerimizi satmak istiyoruz. Bu konuda profesyonel danışmanlık hizmeti alabileceğimiz kişi veya kuruluşlar arıyoruz. Bize yardımcı olabilirseniz çok seviniriz.

  22. Sevin Aydınoğlu

    Serdar Bey, Kanada’ya toplu olarak ihracat şeklinde mi küçük adetler mi göndermekten bahsediyorsunuz bu önemli. Lojistik maliyetleri önemli, adetler yüksekse şirket olmanız gerek. Kanada’dan tahsilat ve ticaret çok daha kolay yürür. Küçük adetlerde lojistik avantaj olmayacaksa Kanada’dan satış yapar ve tahsilat yapar kızınız, siz buradan kargolayabillirsiniz, oradaki vergi konusunu da araştırmak gerek.

  23. Sevin Hanım çok faydalı bilgiler paylaştığınızı gördüm, emeğinize ve yüreğinize sağlık.İçtenlikle saygılarımı sunarım.Müsadenizle bir sorum olacak;El işi olan ürünlerimizi Amazon ve benzeri sitelerde satış yapmak istiyorum.Kızım Kanada-Toronto’da yaşamakta, (üniversite öğrencisi).Türkiye’den Toronto’ya toplu mal gönderip,oradan dağıtımını yapmak uygun olur mu? Yada başka öneriniz olur mu?.Teşekkürler.

  24. Sevin Aydınoğlu

    2. Sorunuzu atlamışım, aynı ürünler aynı koda sahip olur biliyorsunuz aynı ürünün renklerine ve bedenlerine göre de ayrışır kodlar, o nedenle hepsine ayrı almak durumundasınız. ETSY’de de listelemenizi öneririm.

  25. tevfik

    ikinci sorumu daha acik sorayim. bir adet UPC veya EAN no alip 5 adet urunde kullanabilir miyiz Sevin Hanim.
    bunlar elyapimi tablolar hepsi farkli resimler

  26. Sevin Aydınoğlu

    Bireysel üyelikte küçük paketler söz konusu olur diye düşünüyorum FBA konusu bence bireysel üyelik için önerilebilecek bir durum değil. FBA stoklu ve düzenli bir ticaretin göstergesi o bakımdan şirket olmak ve en sorunsuz mikro ihracat kapsamında FBA gönderileri yapmak veya satışına çok güvendiğiniz ürünler için daha büyük miktarda gönderiler olabilir DDP-Bütün vergiler ödenmiş ithalat prosedürleri tamamlanmış olarak Amazon’a teslimi söz konusu, bunun için ABD’de bir şube veya Importer olacak bir bağlantı sağlamak gerekliliği doğuyor. Malın sahibi kim olacaksa faturayı da kesecek.

  27. Sevin Aydınoğlu

    Bireysel satış zaten çok fazla satışı olmayanlar için öneriliyor, belirli bir sermaye ile ve süreklilik kazanmış satışlar oluyorsa şirket olmak gerekliliği doğuyor, bizdeki e-girişimci olma koşulları kapsamında düşünmek gerek. Şirket olunca, ülkeler arası vergi anlaşmasında birey nerede yerleşikse orada vergi ödüyor, onun için ABD’de yerleşik olmadığınızı onayladığınız bir sözleşme imzalanıyor.

    Amazon’un Vergiler – Taxes konusundaki bölümüne bakınız.
    “The Internal Revenue Service (IRS) requires U.S. third-party settlement organizations and payment processors, including Amazon, to file Form 1099-K for U.S. taxpayer sellers who meet both of the following thresholds in a calendar year:
    More than $20,000 in unadjusted gross sales. ”

    More than 200 transactions.
    IRS regulations require non-U.S. taxpayers to provide Form W-8BEN to Amazon in order to be exempt from U.S. tax reporting requirements. As a result of these and other upcoming regulations, the following sellers are required by Amazon to provide taxpayer identification information to Amazon:
    All Professional sellers.
    Individual sellers that exceed 50 transactions in a calendar year, regardless of sales volume.”

  28. tevfik

    Sevin hanim bu site ve yardimlariniz icin cok cok tesekkurler.Hemen sorularima geceyim.
    1. Amazon da yapilan satislarin Amerika daki banka hesabina tahsil edecegini dusunursek.Amerikan devletinin bu satislardan vergi kesmek isteyecegini dusunuyorum.Cunku vergisiz kazanc elde etmek Amerikada buyuk bir suc.
    2. El yapimi sanat eserleri icin her bir urune barkod(UPC EAN ) mu almak lazim.Eger oyleyse 10 urun icin 150-200 dolar gibi bir para odeyecegiz.sirket sahibi olmadigim icin Brand Registry yapamiyorum.
    tesekkurler.

  29. Dilek

    Sevin hanım merhaba,verdiğiniz kıymetli ve yol gösterici bilgiler için çok teşekkürler,ben de müsaadenizle aklıma takılan bir hususu sormak istiyorum, amazon fba yoluyla bireysel üyelik yapıp satış yaparken alıcılara faturaları biz mi kesiyoruz yoksa amazon mu acaba,eğer biz hazırlıyorsak bireysel üyelikte şirket kurmadan fatura kesmek ve vergi ödemek hususlarını nasıl halledebiliriz,çok teşekkürler,iyi çalışmalar

  30. Sevin Aydınoğlu

    Çok teşekkürler Burcu hanım, Yurt dışında Paypal hesabı olan bir arkadaşınızdan rica ederek göndertebilirsiniz, Skrill’den de gönderilebildiğini ben denemedim ama forumlarda okudum eğer bireysel üyelik yaptıysanız ürünü satışa koyma sürecini tamamlayın çünkü Türkiye’deki kredi kartınızı da girdiğiniz için Amazon masrafı oradan çekebilir ve belki hesapta para olmaması sorun olmayabilir. Biz “Business” hesapta sorun yaşadağımız için özellikle belirtmiştim para olması konusunu.

  31. Burcu

    Sevin hocam merhaba,paylaştığınız değerli bilgiler için çok teşekkürler bizler için gerçekten çok aydınlatıcı oluyor,benim de aklıma takılan bir husus var, yorumlarınızda Payoneer’ in ABD’den bir banka hesabı sağladığını ancak bu banka hesabında da para olması gerektiğini yazmışsınız, anladığım kadarıyla hesapta hiç para olmazsa sistem aktive olmuyor, eğer ilk defa Payoneer kart kullanacaksak bu karta (hesaba) Türkiye’ den para yollayabilir miyiz,bir ABD şirketinden transfer etmek gerekir demişsiniz eğer öyle bir bağlantımız yoksa hesaba para yollamak için alternatif bir yol var mıdır,şimdiden çok teşekkürler

  32. Sevin Aydınoğlu

    Ayşe hanım yazdığınız için teşekkürler, Türkiye’den satış yapmanın zorlukları var bu zorlukları aşmak için sizin gibi ABD’den çalışan tecrübeli firmalarla iş birliği yapılması da iyi bir seçenek olabilir. İlgilenen firmalar sizinle iletişime geçecektir.

  33. Ayse

    Merhabalar, eBay, Amazon ve Etsy de 10 yili askin suredir satis yapan ve merkezi California da olan bir firmayiz. Turkiyede olup urunlerini bu sitelerde satmak isteyen firmalarla isbirligi yapabiliriz. Soru ve talepleriniz icin, alya_usa@hotmail.com

  34. Şenay

    Merhaba,
    Ben biraz karıştım. Bazı mesajlarda Türkiye’den satış yapılabildiği belirtilirken Temmuz mesajlarında yapılamadığı belirtilmiş.
    Kasım 2016 itibariyle durum hakkında güncel bilgi paylaşabilirseniz çok memnun olurum.

  35. Sevin Aydınoğlu

    İyi günler, Yazılarımda nereden, nasıl başlanacağını anlatmaya çalıştım, tahsilat ve barkodları konusu Amazon’da aşılması gereken konular, dikkatlice okumanızı tavsiye ederim ve amazon.com’da önce bireysel bir üyelik yapıp inceleyin.

  36. iyi günler ben amaozanda Dirndl Elbise satmayı düşünüyrum siz ne dersiniz imalatını biz yapıyoruz nr yspmsm gerekiyor nasıl yaparım kademeleri nasıl kart ı çıkartmam gerek teşekürler

  37. tolga işci

    merhaba,ben amazondan 2-3 senedir alışveriş yapıyorum çok memnunum.ama elimde hala hiç açmadığım sıfır ürünler bile duruyor.onları tekrardan amazon üzerinden satışa sunmak istiyorum ama alışveriş yaparken deneyimlediğim rahatlığı satış yaparken de sorunsuzca halletmek istiyorum.acaba nasıl bir strateji uygulamam lazım yardımcı olabilir misiniz.sevgiler saygılar.

  38. Sevin Aydınoğlu

    Mehmet Bey, dediğiniz gibi yurt dışında şirket kurma konusu mümkün Malta, ABD’nin bazı eyaletleri, Gürcistan gibi ülkelerde vergi avantajları var ve şirket kurmak için hizmet veren firmalar da var. Bu konuda yurt dışı ticari müşavirliklerimize telefon ederek veya e-posta göndererek de bilgi alabilirsiniz. Ancak Paypal’ın 2017 başında döneceğine dair bazı haberler de var yakında bu bilgi netleşecektir. Biz İzmir’de Ticaret Odası Vakıf bünyesinde beş günlük eğitimler veriyoruz 5 Eylül’de yeterli başvuru olursa açacağız, eğitim içeriğini incelerseniz, sizin beklentilerinize uyuyorsa eğitimlerimize bekleriz.

  39. Paypal Türkiye’den çekildiği için Bulgaristan Gürcistan vs ülkelerde şube şirket kurulumu yapılarak hesap aktif edilerek işlem yapılıyor Almanyada aynı işlemi yapmak istiyoruz hangi ülkenin vergi sistemi daha uygundur? Global E-ticaret egıtımı veren bildiginiz bir kurum varmıdır ?

  40. Sevin Aydınoğlu

    Gökhan Bey merhaba,
    Şimdilik Ebay paypal için bir alternatif sunmuyor ne yazık. Sadece sınırlı kategorilerde ( http://pages.ebay.com/help/policies/accepted-payments-policy.html ) çek, money order gibi seçenekleri kullandırıyor ki o da işimizi görmüyor. Alıcı olarak üye girişi yapmadan “guest” olarak girip kredi kartıyla alım yapılabileceği konusunda bazı bloglarda uygulamalı açıklamalar var, denenebilir. Ebay’de birçok satıcının Türkiye’den Paypal ile satışa devam ettiğini görüyoruz. Bu satıcılar yurt dışında şirket açmak (Gürcistan, Malta, ABD gibi ülkelerde) veya yurt dışı paypal hesapları edinmek ve yurt dışı sunucular üzerinden bağlanmak gibi yöntemler kullanıyorlar. Türkiye’de kurulmuş Paypal benzeri Goshopier umut veriyor ve ETSY’de kullanan ve memnun olduğunu söyleyen satıcılar var. Ancak Paypal olmayınca “Diğer” ödeme seçenekleri tercih edilmeyip satışların iptal edildiğinden de şikayet ediliyor.

  41. Gökhan

    Merhaba Sevin Hanım,
    Ebay’den satış-alış yapan arkadaşların akıbeti şu an nedir ?
    Paypal Tr den çekildikten sonra herhangi bir çözüm bulundu mu konuyla ilgili?
    Teşekkürler

  42. Gökhan

    Merhaba,

    Bahsetmiş olduğunuz sayfada Şu an Türkiye bulunmuyor. Kaldırmış olabilirler mi? Denemek için İngiltere’yi seçtim. Sonra gelen sayfada ülkeyi değiştirmeyi denedim. Ancak ülke listesinde Türkiye bulunmuyor.

  43. Sevin Aydınoğlu

    Merhaba, “Countries accepted for seller registration” kısmını incelerseniz Türkiye’den satıcı kaydı kabul ettiklerini görebilirsiniz. Seller yani satıcı olarak Türkiye’den banka hesabı veya kart kabul etmezler o nedenle hata mesajı vermiş olabilir. Hata mesajı veren ekranları e-posta adresime gönderirseniz daha iyi cevap verebilirim.

  44. Gökhan

    Merhaba,

    Öncelikle makaleniz için çok teşekkürler. Amazon.co.uk’ye satış yapmak için üye olmak istiyorum. Ancak “Your country is not supported for Selling on Amazon, Fulfilment by Amazon” diye hata veriyor. Amazon’da artık Türkiye’den satış yapamıyor muyuz? Bilgi vermenizi rica ederim.

  45. Sevin Aydınoğlu

    Ahmet Bey yazdığınız için çok teşekkürler, FBA konusunda tecrübenizden yararlanmak isteriz ve eminim sizinle işbirliği yapmak isteyen firmalarımız da olacaktır. Bize yorum ve önerilerinizle de destek olursanız memnun olurum.

  46. Ahmet

    Merhaba,

    Bir suredir Amerika’da yasiyorum ve yogun olarak AMAZON ile ilgileniyorum. FBA konusuna tamamiyle hakimim ve Turkiye’de de uzun sure e-ticaret ile ilgilendim (ayrica Eminonu’nde esnaftim). Ben muhasebesel bi konudan dolayi bu siteye rastladim ve herkesin FBA ile ilgilendigini gordum. Gercekten Turk Esnafinin yuksek karli Amazon (Bir nevi “dunya”) pazarina girmesini cok isterim. Ben burada bir operasyon merkezi kurmayi dusunuyorum. Turkiye’den kucuk buyuk, koli , parsiyel ya da konteyner boyutunda gondereceginiz urunlerin burada ayrilma, sisteme girilme, barkodlanma ve FBA’e gonderilme islemlerini yurutebilirim. Bu konuda taleplerinizi merak ediyorum. Fikir, talep, soru ve paylasimlarinizi fba.turkey@gmail.com adresinize gonderebilirsiniz. Saygilarimla

  47. Suat

    UPC veya EAN, satışa sunulacak ürünlerin ambalajında bulunan barkod numaralarıdır. Sahte değilse eğer her üründe mutlaka mevcuttur. Amazon bunu mutlaka istiyor. Eğer satılacak ürün Amazon’da zaten mevcutsa, bu numara girilmeden, aynı kategorideki bir ilanın katalog bilgileriyle yeni bir ilan hızlıca listelenebiliyor.

  48. Sevin Aydınoğlu

    Payoneer güvenilir bir sistem, şirket hesabı açabilirsiniz. Gönderilerinizi PTT veya DHL’den gönderirken ticari gönderi olarak gönderin – mikro ihracat tebliğini buradan inceleyebilirsiniz – . İhracat gibi muhasebeleştirdiklerini söylüyor firmalar, muhasebeciniz çözecektir. FBA konusunda ise yazımda gümrük firmalarının listesi vardı, bu listedeki gümrükçülerden birine ulaşırsanız Amazon kuralları konusunda bilgili oldukları ve prosedürü açıklayacakları belirtilmiş. Amazon’un İthalatçı kaydı için cümlesi aynen şöyle; “To become a non-resident IOR (Importer of Record), please contact your customs broker or carrier for details.” ABD’de yerleşik olmayan bir firmanın ithalatçı olabilmesinin yolunu göstermiş.

  49. Etol Kaya

    Servin hocam,
    Biz tekstil ihracati yapan bir firmayız. Individual değil Professional olarak Amazon uzerinden satış yapmak istiyoruz ancak amazon Türkiye harici belirttiği ulkelerdeki banka hesaplarini kabul ediyor. Bu bizim payoneer gibi bir sistemle tanışmamiza neden oldu. Bu sistem güvenli midir? Amazonun bize yaptığı ödemelerin muhasebeleştirmesini nasil yapabiliriz?
    Bir de amazonda FBA kullanarak satis yapmak istediğimiz tajtirde biz kime fatura keseceğiz? Nereye ihracat yapacağız?

    Yardimlarinizi bekliyoruz

  50. Sevin Aydınoğlu

    FBA – Amazon stoklarına göndermek zorunda değilsiniz ebay gibi ürünlerinizi kendiniz gönderebilirsiniz tabii ki, hangi durumlarda FBA imkânını kullanmak avantajlı olur yazıda bahsetmiştim.

  51. hasan

    hocam;
    amazon.com ‘a ürünleri göndermek zorundamıyızmı, yane ebay gibi ürünleri siteye yükledikten sonra biz kendimiz ürünleri göndersek olmuyormu..mutlak ürünleri amazona göndermek zorundamıyızmı..

  52. Sevin Aydınoğlu

    Merhabalar,
    http://www.e-girisimci.gov.tr sitesine girerseniz orada ticaret mi hobi mi testi var, o testi yaparsanız yıllık 23.000 TL ‘lık arızi geliriniz(net kâr) orada belirtilen koşullarda edinildiğinde vergiden muaf oluyor. Yani gerek ebay gerekse amazon ve etsy’de ilk etapta sistemi öğrenmek amacıyla yapacağınız satışlar vergi mükellefi olmanızı gerektirmeyecektir ancak tam da bakanlığın deyimiyle söyleyeyim “Satışını yaptığınız ürünlerin siparişinin artması durumunda talebi karşılayarak sürekli kazanç elde etme niyetiniz” oluştuğu anda artık vergi mükellefi olmanız gerekecektir.

  53. Demir

    Merhaba ben amazon.com dan satış yapmak istiyorum ancak kafamı kurcalayan birşey var. Türkiyede 2010 yılında yürülüğe giren bir yasa var. İnternetten satış işlemleri yapan kişiler vergi mükellefi kapsamına giriyor. Eğer ben bu işe girersem vergi mükellefi mi olurum ? Bu konu hakkında bilginiz var mı ?
    Sonuçta ben tüzel kişi olarak değil şahıs ortaklığından bu işe girmek istiyorum. Daha işe başlayıp kazanç sağlamadan devlete vergi ödemek çok saçma. Eğer vergi mükellefliği sorunu yaşarsam bu işi başlamadan bitiririm.

  54. Sevin Aydınoğlu

    Siteyi inceledim ne yazık daha çok yetersiz, tasarım da sorunlu (siyah alt zemin rahatsız edici bence) ve basit, ebay ile kıyaslanamaz yani komisyonu düşük tutmak kurtarmaz, Polonya menşeli görünüyor, yolun başındalar umarım başarılı olurlar.

  55. Meltem Yılmazkaya

    cosmedrome.com adında bir site keşfettim geçen hafta. ebay ile aynı şekilde çalışıyor. Yurtiçi ve durtdışına ürünlerinizi satabiliyorsunuz. Öğrendiğim kadarıyla %6-8 arası komisyonu var diğer sitelere göre gayet düşük. İncelemenizi öneririm.

  56. Sevin Aydınoğlu

    Farklı bir ürün gönderdiyse alıcıyı hem ebay’e hem paypal’a (iade hakkını kötüye kullanım-misused nedeniyle) rapor edersiniz ve gerek gelen ürünün kargodan çıkmış halinin fotoğrafını çekerek gerekse de kargo firmasına düzenlettiğiniz rapor gibi kendinizi inandıracağınız bir takım kanıtları da sunmanız gerekebilir, inandırıcı olursanız paranın üzerindeki bloke kalkacaktır.

  57. Umut

    Bir sorum olacak örneğin ;ebay de ürünümü sattım ve müşteri iade etmeye karar verdi ve gönderdiğim üründen farklı bir ürün gönderirse ne yapmam gerekiyor

  58. Sevin Aydınoğlu

    Merhaba,
    Bireysel satıcı olarak bir şirket olmadan toplu mal alımı yapamazsınız, ülkeye sokmayacak olsanız bile transit ihracat yaparak Amazon FBA’ye göndermek durumundasınız ki Amazon bunu gümrükleme işlemleri dahil olmak üzere FBA uygulamasında yapabileceğini söylüyor. Belki küçük adetli gönderilerde şirket sahibi olmanız gerekmeyebilir ama bu da FBA’i avantajlı olmaktan çıkarır diye düşünüyorum.

  59. fba

    merhabalar,
    amazon fba da satış yapabilmek için vergi numarası veya şirket sahibi olmak şart mıdır?
    mesela ben bireysel satıcı olarak amazonun kabul ettiği ülkelerden toplu mal alımı yapıp o ülkeden direk fba depolarına gönderebilirmiyim bunun için vergi numaram olması veya şirket olması şart mı vergiyi nasıl ödeyecez bireysel olarak bunu yapabilirmiyiz?
    amazon fba hakkında daha detaylı bilgi verebilirmisiniz?
    teşekkürler…

  60. etradeteacher

    Amazon FBA – Fullfillment By Amazon FBA konusu gerçekten çok cazip. Satmak istediğiniz ürünlerinizi Amazon ‘un vereceği depo adresine gönderiyorsunuz ve Amazon siz sattıkça müşterilerinize ve tabii sizin adınıza hızlı, güvenli bir şekilde kargoluyor. FBA satıcıya müthiş bir esneklik ve zaman kazancı sağlıyor. FBA hangi ürünleri kabul etmez? Öncelikle ürünleriniz en az 35$ ‘ın üzeri Free shipping – yani yükleme dahil bedelli olmalıdır. Ayrıca satılması yasaklı, riskli olmamalıdır (ilaçlar, gıdalar, riskli ürünler, vb.). Her bir ürün 144 inç’den yani 3,5mt’den yüksek 96 inçden yani 2,5mt’den geniş ve hatta 96x96inç veya 144×96 inç hacimli, ağırlık olarak da 150 pound’dan yani 68 kgm’dan ağır olmamalıdır.

  61. mehtap

    Merhaba,

    Ben Turkiye’den kucuk isletmelerin Amazon FBA ozelligini nasil yapabilecegini merak ediyorum. Amazon’a uyeyim, bireysel satis yapiyorum ve payoneer ile odeme aliyorum ancak ptt kargo masrafi ve uzun posta suresi (TR-ABD ortalama 15 gun) satislari dusuruyor. Halbuki FBA ile alici urune 1-2 gunde sahip oluyor ve ben de tek tek posta ucreti yerine bir defa odemis oluyorum. Bu konuda bir bilginiz var mi? Makaleniz cok faydali neden daha once bulamadim anlamıyorum. Barasilar.

  62. etradeteacher

    Amazon Ebay, Etsy, Ioffer ve benzeri sitelerden çok farklıdır hem Türkiye’de tahsilat sorunludur yazımda bahsettiğim gibi hem de ürün listeleme diğerleri gibi basit bir şekilde yapılamamaktadır. Ürünlerinizi ABD (UPC) veya Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa’da (EAN) kullanılan barkod numaralarıyla listelemeniz gerekir. Eğer ürünleriniz UPC veya EAN ‘a dahil değilse Amazon’un kendi “Brand Registry” sistemine başvuru yapmalısınız. Bu başvuruda özel bir fotoğraflama yapmalısınız, markanızın veya logonuzun ve bunları taşıyan ambalajlarınızın görünür şekilde fotoğraflanarak ve diğer başka detaylarla birlikte Amazon’a gönderilmesi gerekir. ÜRün listelemeleri konusunda yakında detaylı bir yazı hazırlayacağım ve bu konuya da daha detaylı değineceğim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.